Taraflar arasında herhangi bir anlaşma bulunmuyorsa kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi esastır. Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor. Ancak işveren tazminatı taksitle ödemek ister, çalışan da bunu kabul ederse taksitle ödenebilir.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Hazine destekli EYT kredileri konusunda ayrıntıları paylaştı. Buna göre, kıdem tazminatı ödemeleri doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacak. Herhangi bir nakit, nakit dışı amaç için kullanılamayacak.
Yapılandırmayla faizlerin yüzde 90'ı silinecek, peşin ödemelerde faizsiz, taksitte uzun vadeli, uygun koşullarda ödeme imkânı sunulacak. Bağ-Kur kapsamında 2021'den önce borçlarıyla birlikte silinen prim günlerini ihya edecek (geçmiş dönemlerin satın alınması) olan EYT'liler de yapılandırmadan yararlanabilecek.
24 Mart 2023 tarihinde başlayan uygulama kapsamında şirketler, kamu ve özel bankalara başvuruda bulunabilecek. Sağlanacak finansman desteğinin toplam hacmi 50 milyar lira olarak belirlendi. Paket kapsamında KOBİ'ler için 13,3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28,5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanacak.
İlgili 18 soru bulundu
Dolayısıyla EYT ile emekli olanlara kıdem tazminatı ödenir, ancak ihbar tazminatı ödenmez. 1475 Sayılı İş Kanunu'nda, İşçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için, işverenin işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
EYT kredisi kampanyamız yalnızca şube kanalında geçerlidir ve üst limit 250.000 TL'dir. Kampanyamızdan faydalanabilmek için, başvuruda bulunan müşterilerin EYT kapsamında eksik prim gün sayısından doğan SGK borçlarının olması ve bu borçlarını SGK prim borcu yazısıyla belgelemesi gerekmektedir.
Ödemelerin yapılması için belirlenen bir süre yoktur. Ancak işveren ve iş akdi feshedilen çalışan arasındaki sözleşme veya anlaşma dahilinde ödemeler yapılır. Kanunlar dahlinde ödeme için taksit seçeneği bulunmamaktadır.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
İşveren, sigorta primlerine dair SGK borçlarını yapılandırabilecek ancak EYT dahilindeki prim borçları kapsam dışı olacak. Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması için hazırlıklar başladı. 31 Aralık 2022'ye kadar oluşan SGK borçları da yapılandırma kapsamına alınacak.
Kıdem tazminatının, iş akdinin feshedildiği tarihte peşin ödenmesi gerekir. İşçi yazılı rıza göstermediği sürece kıdem tazminatı taksitle ödenemez. Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatı için en yüksek banka mevduat faizi uygulanır.
SGK prim borcunuzu ödemek için EYT krediniz Ziraat Bankası'nda! EYT şartını taşımanız durumunda size özel EYT kredisine başvurun, hem SGK prim borcunuzu kolayca ödeyerek emekli olun, hem de Türkiye'nin en yaygın şube ağına sahip olan Ziraat Bankası'nın emeklilerimize özel sunduğu fırsatlardan faydalanın.
Tazminat, haksız fiilde bulunması sonucunda birinin maddi veya manevi zarar görmesine neden olan kişinin zararı tazmin etmek amacıyla ödediği bedeldir. Tazminat, para olarak ödenebileceği gibi bir borcun ödenmesi şeklinde de yerine getirilebilir.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
5 yıl çalışma süresine sahip olduğu için kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadar olacaktır. 30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir.
Peki tazminat ödeme süresi net değil ben ne kadar beklemeliyim çalışan olarak ? Makul bir süre beklemelisiniz. Bu makul süre genellikle iş sözleşmesinin feshinden sonra 30 gündür. İşveren temelde alacakları iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödemek zorundadır.
İşten ayrılan ya da çıkarılan bir işçi, bu tarihten itibaren 10 yıl içinde kıdem tazminatını talep edebilecektir. Öyleyse, eski işverenden kıdem tazminatı alınmak isteniyorsa önce işten ayrılış tarihine bakılmalı ve üzerinden 10 sene geçmemişse dava açılmalıdır.
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
Sonuç olarak; istifa ederek iş ilişkisine son veren işçinin; en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını tamamlaması ve ilgili belgeleri işverene ibraz etmesi durumunda işveren tarafından kıdem tazminatı ödemesi yapılması kanun hükmü gereğidir.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
EYT'nin meclisten geçmesi halinde ilk maaş ödemelerinin Mart ayından itibaren hesaplara yatırılması bekleniyor. EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak.
EYT'lilere mayısta ilk maaş ödemeleri başladı. Ödemeler başvuru tarihine göre kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdikleri banka hesaplarına yatırılıyor. Emekli olanlara 2 bin lira bayram ikramiyesi ödemeleri de yapıldı. EYT başvurusunda bulunanlar, başvurularının durumunu e-devlet üzerinden takip edebiliyor.
EYT başvuru sonuçları başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri