5510 sayılı Kanun'a eklenen geçici 95 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca, EYT kapsamında emekli olanların en son çalıştıkları özel sektör işyerinde SGDP'ye tabi çalışmaya başlamaları halinde SGDP işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması hükme bağlanmıştır.
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan çalışanların işten çalışmaya devam etmek istemeleri ve işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi için SGDP işveren payında 5 puan indirim sağlandı. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.
Emekli EYT'liler için uygulanacak 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilmek için işverence düzenlenecek işten ayrılış bildirgesi ile işe giriş bildirgesindeki işyeri sicil numarasının aynı olması gerekiyor. Bildirgelerdeki işyeri sicil numaralarının farklı olması halinde o işçi için prim indirimi uygulanmayacak.
5510 sayılı Kanun'un geçici 95 inci maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir? Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden alınan primdir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu kapsamda işveren ödemesi gereken 8.105 lirayı (5.854+2.251) zamanında ödemesi halinde 1.501 lira sigorta prim desteğini Hazine karşılayacak. - SGDP kapsamında çalışmaya devam eden EYT'liler, işten ayrılmadıkları sürece, işveren yüzde 5'lik prim indiriminden yararlanacak.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Buna karşın, SGDP'ye tabi çalışanlar, Libya'da çalışanlar,Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.
►►► 2021 Eylül ayından itibaren Beş Puanlık İndirimden yaralanabilmek için İşletmenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri(dosyaları) için prim borcunun bulunmaması şartı aranacaktır.
EYT'li olup ister mart ister mayıs ayında dilekçe verilsin başvuran herkes temmuz ayındaki emekli maaşı zammı, refah payından yararlanacak. Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak.
2023 yılında yapılan zamlar ile birlikte ek-5 tarım sigortası tutarlarıda değişiklik gösterdi. 01 Temmuz 2023 tarihi itibariyle güncel ek-5 sigorta primi aşağıdaki gibi olacaktır; 2023 En düşük ek-5 tarım sigorta primi 4.628,00 TL, 2023 En yüksek tarım sigortası primleri ise aylık 34.710,00 TL oldu.
Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT'liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek. Asgari ücretli bir çalışan ocak ayında '8 bin 507 lira' net maaş elde edecek.
İşverenlerin sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlarında 5 puanlık indirimden yararlanabilmeleri için e-SGK kanalıyla işveren sistemi üzerinden “Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranında yer alan “15510- Sosyal Güvenlik Destek Primi İndirimi” teşvik kaydının yapılması gerekmektedir.
%5 Puanlık SGK İndirimi Nedir? 2022 yılı itibarıyla işveren desteği kapsamında yürürlüğe giren uygulamalar arasında SGK indirimi de mevcuttur. Bu indirim, SGK primindeki %20,5 işveren payında %5 tutarında uygulanır.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Ek 5 tarım sigortalılığı, sürekli iş bulamayan tarım, hayvancılık ve orman işlerinden geçimini sağlayan işçilerin sosyal güvenliğinin sağlanması için çıkarılmış hizmet akdine tabi bir sigortalılık türüdür.
Beş puanlık prim indirimine ilişkin düzenlemenin amacı, işletmelere ekonomik destek sağlamaktan ziyade, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim alacaklarının vadesinde tahsilini özendirmek ve prim borçlarını vadesinde ödemeyenlerden beş puan daha fazla prim tahsil etmek şeklinde de yorumlanabilir.
SGK Teşviklerinden Kimler Faydalanabilir? SGK teşviklerinden küçük veya büyük farketmeksizin bütün işyerleri faydalanma hakkına sahiptirler. İşyerindeki personel sayısının uzun-kısa vadede arttırılmış olması en önemli husustur. Bunlara ek olarak bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Emekli çalışana ödenecek 2023 SGDP primi, aylık alt ve üst kazanç limitlerine göre değişir. Aylık kazancı alt sınırda yani asgari ücret seviyesinde olan emekli için işveren, güncel oranlara göre 3.286,55 TL SGDP primi öder.
Kapsamdakiler: İsteğe bağlı sigortalılar hariç 5510/4b-1,2,3 (Bağ-Kur) sigortalılarına, %34,5 olan prim oranına %5 indirim uygulanması halinde bu oran %29,5 olacak, aylık 613,24 TL yerine 524,36 TL ödenecektir. Bu şekilde 88,88 TL tutarında prim yükü azaltılmış olacaktır.
5 inci maddenin (f) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için Türkiye İş Kurumu, işsizlik ödeneğinin fiilen ödenmeye başlandığı tarihten itibaren bir ay içinde, sigortalı işe giriş bildirgesini Kuruma bildirmekle yükümlüdür.
Gelir vergisi mükelleflerinden ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat gelirleri için yıllık beyanname verenler %5 vergi indiriminden yararlanamazlar. Yani yedi gelir unsurundan sadece üç gelir unsuru için vergi indirimi uygulaması geçerli bulunmaktadır.
Brüt asgari ücretten işçi payı olarak 1.878 TL sigorta primi, 134 TL de işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren payı olarak ise 2.079 TL sigorta primi, 268 TL de işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece 11.759 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 15.761 TL'ye yükselecek.
SGK ve Emekli Sandığından emekli olmak için başvuran EYT'liler için GSS Borcunun olması emeklilikleri için bir engel teşkil etmiyor.
5510 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yapacak olan kimselerin 2022 yılında asgari günlük kazanç olan 166,80 TL üzerinden borçlanma tutarları hesaplanmakta olup, bir günlük borçlanma tutarı en düşük 53,38 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri