Eyüp Sultan Camiisi Eyüp Sultan Camii dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır.
Giriş kapılarının, mihrap ve minberin dalgalı süslemeleri yine Osmanlı Barok döneminin en güzel örneklerindendir. Yapı esas olarak beyaz taştan inşa edilmiş olup, bazı sütunlar pirinçle kaplanmış beyaz mermerden imal edilmiştir. Bazı dekorasyonlar ise yaldızlıdır. Caminin eski tarzda inşa edilmiş iki minaresi vardır.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği 1453 yılı Eyüp Sultan Camii'nin kaderinin de başlangıcı. Müslüman aleminin dünyada dördüncü, ülkemizde de en kutsal yapısı olan cami, fetihten sonra yapılan İstanbul'un ilk camisi olma özelliğine sahip.
Eyüp Sultan Camii Hikayesi
Camii'nin konumu ise Eyüp Sultan'ın kuşatma esnasında vefat ettiği, toprağa verildiği alandır. Eyüp Sultan'ın İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. 90'lı yaşlarına geldiğinde İstanbul'un fethi sırasında vefat ettiği ve vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenmektedir.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı.
İlgili 21 soru bulundu
İstanbul'daki en büyük İslam mezarlıklarından biri olan Eyüp Sultan Mezarlığı'nda padişahlar, sadrazamlar, şeyhülislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler gömülmüştür.
Türbe, Eyüp Sultan Camii adıyla bilinen ünlü ve kutsal Camiin kuzey tarafında ve iç avlunun hemen önündedir. İstanbulda yapılan ilk eser budur. Büyük Türk hükümdarı Fâtih Sultan Mehmed tarafından, 1454-55 tarihlerinde yaptırılmıştır.
Külliyenin merkezinde yer alan cami ilk olarak 1456 yılında inşa edilmiş, zaman içinde bazı onarımlar geçirmiş, 1213/1798 senesinde onarılmaz durumda olduğu için yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. İnşaat 6 Cemaziyülâhır 1215/ 26 Ekim 1800 tarihinde tamamlanmış ve yeni cami açılmıştır.
Osmanlı padişahları Eyüp Sultan Türbesi önünde yapılan kılıç alayı ile tahta çıkardı. Mezarının bulunduğu Eyüpsultan İlçesi adını ondan almıştır.
Ebu Eyyûb El-Ensarî - doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb ( ö. 672 veya 674), Türkçede Eyüp Sultan olarak anılan en büyük Sahabelerden biridir. İslam peygamberi Muhammed'i Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Bu misafirlik süresi yedi aydır.
Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Cami'nin kuzey tarafında ve iç avlunun önündedir. İstanbul şehrinde inşa edilen ilk eser olarak tarihte yer alır. Osmanlı Devleti Yükselme Devri'nin büyük Türk padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454- 1455 tarihlerinde yaptırıldığı bilinmektedir.
Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı Nebi" olarak anılan sahabedir. Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Eyyüb el Ensari, Resul-i Ekrem'in tüm gazvelerine iştirak etmişti.
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesi.
İstanbul'da gezilecek manevi yerler arasında en önemlilerinden birisi Eyüp Sultan Türbesi. Hz. Peygamber'in Medine'ye hicret ettiği zaman kendisini evinde misafir eden ve vahiy katipliğini de yapan Halid b.Zeyd (Ebu Eyyub el-Ensari)'in kabrinin burada bulunması, türbe ve çevresini kutsal bir yer haline getirmiş.
Eyüpsultan Camii İmam Hatibi Beytullah Özdemir ve Vaiz Ersoy Koyuncu ile Kadir Gecesi Özel Programı - YouTube.
Eyyûb'un duasını kabul eder. Topuğunu yere vurmasını, çıkacak olan su ile yıkanmasını ve bu soğuk suyu içmesini emr eyler. Hz. Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır.
Muâviye kumandasındaki takviye birliğin içinde bulunduğu da rivayet edilmektedir. Ebû Eyyûb, kuşatma devam ederken hastalanarak 49 (669) yılında vefat etti. Ancak 50 (670), 52 (672) veya 55 (675) yıllarında öldüğü de ileri sürülmüştür. Cenaze namazını Yezîd b.
Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açık tutuluyor. Birkaç yıl önce geniş çaplı restorasyon çalışmalarının gerçekleştirildiği türbe ise sadece 09.30-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Eyüp Sultan Hazretleri'nin vefatının 1448. sene-i devriyesi… Hicret sırasında Hz. Peygamber'i (sas) Medine'de evine misafir eden ve 80 yaşında at sırtında İstanbul'u feth'e gelen sahabe Ebû Eyyûb el-Ensârî (ra).
“Piyerloti tepesinde yiyecek getirimine izin veriliyor diye duydum doğru mudur?” Yardımcı oldu mu? Pierre Loti tarihi kahveye dışarıdan yiyecek getirmek yasak çünkü kendi menüleri var.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
Eyüp Sultan da yıllardır yapılan hayırlar içerisin de lokum , baklava ve çeşitli ikramlarla insanlar sürekli olarak hayır yapıyordu ama artık hayır yapılacaksa ilk akla gelen hayır lokması olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri