Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı
Hicret sırasında Hz. Peygamber'i Medine'de evine misafir eden ve Türkiye'de “Eyüp Sultan” unvanıyla anılan sahâbî.
Hem baba, hem de anne tarafından Hazreti Peygamber Muhammed (S.A.V.) Efendimiz ile aynı soydan gelmektedir. Eyüp Sultan, Hz. Peygamber Efendimiz ve Müslümanlar'ın Mekke'den Medine'ye hicretinden iki yıl kadar önce, 620'de hanımı Ümmü Eyyüb ile birlikte Müslüman oldu.
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret'ten sonra Muhammed'i Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458).
İlgili 16 soru bulundu
Ya'kūb'un kızı Liya veya Hz. Yûsuf'un oğlu Efraim'in kızı Rahme'dir. Eyyûb takvâ sahibi, yoksullara karşı merhametli, dulları ve yetimleri kollayan, misafire ikram eden, yolcunun yardımına koşan ve Allah'ın verdiği nimetlere şükreden iyi bir insandır.
Cami, adını, 670'lerde Konstantinopolis'in ilk Arap kuşatması sırasında burada öldüğüne inanılan, Muhammed'in arkadaşı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'den (Türkçe: Eyüp Sultan) almıştır. 1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.
Eyyûb'un duasını kabul eder. Topuğunu yere vurmasını, çıkacak olan su ile yıkanmasını ve bu soğuk suyu içmesini emr eyler. Hz. Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır.
İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden olan Hz. Eyyub aleyhisselam sabrı ile insanlık tarihine geçmiştir. Sabrı ile insanlık târihinde darbımeselle anılan Eyyub aleyhisselam, Kur'ân-ı kerîmde zikredilmiştir. 140 sene yaşayan Eyyub aleyhisselamın çok mal ve serveti ile on oğlu vardı.
Mehmed (Reşad), Şah Sultan, Şeyhülislam Uryanizade Ahmed Esad Efendi Semiz Ali Paşa, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Alâeddin Arabî Efendi, Ali Kuşçu, Zekai Dede Efendi, İhtifalci Mehmed Ziya, Pir Ahmed Edirnevi, Lütfi Paşa, Hoca Sadeddin Efendi, Mahfiruze Sultan ve Zal Mahmud Paşa türbeleri vardır.
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
PEYGAMBERİMİZİN İSTANBUL'UN FETHİ İLE İLGİLİ HADİSİ
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
“Zanaatı çulhalık olan ve bez dokuyarak geçinen Hâlid, nâm-ı diğer Ebû Eyyûb el Ensarî, meğer adından dolayı bilge Semul'ün hikmetini taşırmış. Ve onun zamanında olmuş hep olanlar.” Eyüp Sultan diye adı geçen Eyüp semtine ismini veren bu kutlu sahabenin gerçek ismi Hz.
Şanlıurfa'ya 100 km. mesafede, Viranşehir ilçe sınırları içerisindeki Eyyup Nebi Köyü'nde bulunan Eyyup Peygamber'in türbesi, köyün kuzey yönündeki höyüğün güney eteğinde, kendi adıyla anılan caminin doğusundaki mezarlık içerisindedir.
Muhammed'in (a.s) ordusunda sancaktar olup, İstanbul'un muhasarası sırasında şehit olan Hz. Halid bin Zeyd Ebû Eyyüb el- Ensârî 'nin mezarıdır. Mezar, İstanbul'un fetihten sonra bulunmuş ve üzerindeki türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından 1459 yılında cami ile birlikte inşa ettirilmiştir.
Eyüp Duası Türkçe Okunuşu. Rabbi enni messeniyed durru ve ente erhamurrahimin.
Eyüp (Arapça: أَيُّوْب, Ayyūb) veya Eyob (İbranice: אִיּוֹב; Grekçe: Ἰώβ, Iṓb), İshak'ın soyundan gelen ve Kitâb-ı Mukaddes'teki Eyüp kitabının merkez figürü olan Yahudi din büyüğü. Kitâb-ı Mukaddes'te, hastalık ve problemlere karşı sabretmeyi gösteren örnek bir kişidir.
Hz. Eyyub gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu. Ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim'de "İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su..." diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa'nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır.
Allah, Eyüp Peygamberi bilinen ve görünmeyen düşmanın hilesiyle imtihan etti. Görünmeyen ve fakat bilinen düşman şeytandır. Sâd suresinde: “Kulumuz Eyüp'ü an! O, Rabbine: “Şeytan, bana bir kötülük ve azap dokundurdu.” demişti…
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Eyyub (A.S. )'u andığı zaman meleklerin ona dua ve istiğfar ile cevap vermeleri İblis'in Eyyub'u kıskanmasına yol açtı. Hatta İblis onu din yönünden fitneye düşürüp sarsmak için Allah'tan kendisini onun başına musallat etmesini istedi; Allah (C.C.) da İblis'i sadece mal noktasından onun başına musallat kıldı.
Külliyenin merkezinde yer alan cami ilk olarak 1456 yılında inşa edilmiş, zaman içinde bazı onarımlar geçirmiş, 1213/1798 senesinde onarılmaz durumda olduğu için yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. İnşaat 6 Cemaziyülâhır 1215/ 26 Ekim 1800 tarihinde tamamlanmış ve yeni cami açılmıştır.
Dua kapısı: Eyüp Sultan'ın kabrinin ve sandukasının bulunduğu kısma açılan kapıya dua kapısı denmektedir. Ziyaretçiler bu kapıda durup dua etmektedir.
İstanbul'da gezilecek manevi yerler arasında en önemlilerinden birisi Eyüp Sultan Türbesi. Hz. Peygamber'in Medine'ye hicret ettiği zaman kendisini evinde misafir eden ve vahiy katipliğini de yapan Halid b.Zeyd (Ebu Eyyub el-Ensari)'in kabrinin burada bulunması, türbe ve çevresini kutsal bir yer haline getirmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri