Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesidir. 1936'da Fatih, Beyoğlu ve Sarıyer ilçelerinin bir bölümüyle kurulan Eyüpsultan ilçesinin yüzölçümü 242 km²'dir. 29 mahallesi ve 7 köyü bulunan Eyüpsultan ilçesinin nüfusu 2021 yılındaki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ...
Bu nedenle; İlçede hızlı bir yapılaşma görülmektedir. İlçemizin TUİK verilerine göre nüfusu 2022 yılı itibariyle 454 550 kişi olup bu nüfus gündüz saatlerinde büyük ve küçük ölçekli işyeri sayısının fazla olmasından gündüz nüfus 550.000 kişi dolaylarında olmaktadır. İlçemizde 19 mahalle bulunmaktadır.
Hıristiyanlık ve İslâmiyet gibi iki büyük dinin önemli ziyaret merkezlerinden olan Eyüp Sultan Türbesi, aynı zamanda Bizanslıların ve Osmanlıların siyâsî ve sosyal hayatında önemli bir mevkie de sahiptir.
Eyüp ilçesi 242 kilometre kare yüzölçümüne sahiptir.
Eyüpsultan Türbesi ve Camii: Türbe, Hz. Muhammed'in (a.s) ordusunda sancaktar olup, İstanbul'un muhasarası sırasında şehit olan Hz. Halid bin Zeyd Ebû Eyyüb el- Ensârî 'nin mezarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Kurulduğunda bugünkü Sultangazi ilçesinin Eskihabipler Mahallesi dışında tamamını, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ilçelerini de kapsayan Eyüpsultan, bugünkü sınırlarına 2009'da Yayla mahallesini Sultangazi'ye vererek ulaşmıştır.
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesidir. 1936'da Fatih, Beyoğlu ve Sarıyer ilçelerinin bir bölümüyle kurulan Eyüpsultan ilçesinin yüzölçümü 242 km²'dir. 29 mahallesi ve 7 köyü bulunan Eyüpsultan ilçesinin nüfusu 2021 yılındaki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ...
Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir.
İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca Osmanlı döneminde de ayrı bir kazaydı. Nüfus olarak Adalar ve Şile'den sonra İstanbul'un en seyrek nüfuslu ilçelerinden biridir. Batısında Tekirdağ ili ve Silivri; kuzeyinde Karadeniz; güneyinde Büyükçekmece ve doğusunda Arnavutköy'le komşudur.
Ancak şunu unutmamak gerekir ki, dükkânlarda vergiye tabi olanların sayılması nüfusta kesinliği ortadan kaldırmaktadır. Alfons Maria Schneider'in XV.yy'da İstanbul nüfusu ile ilgili yaptığı araştırmasında 1453 yılında surlar içerisinde takriben 50.000 kişi yaşamaktaydı.
Türkiye nüfusunun yüzde 18,34'ünün ikamet ettiği İstanbul'un ilçelerinden Esenyurt'un nüfusu, 2023'te bir önceki yıla göre 5 bin 564 kişi gerileyerek 978 bin 7 kişiye düştü. Buna rağmen "Türkiye'nin en kalabalık ilçesi" ünvanını koruyan Esenyurt'u, 939 bin 497 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi izledi.
Nüfus. 2020 TÜİK verilerine göre Sarıyer ilçesinin nüfusu 335.298'dir. Not: Büyükşehir yasası nedeniyle köyler mahalle statüsüne geçtiğinden 2013'ten itibaren kır nüfusu tabloda yer almamıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre; 2019 yılı sonu itibari ile ilçemizin nüfusu yüzde 5,25 artış hızıyla 458.638 kişiden 482.713 kişiye ulaştı. Nüfusumuzun 218.465'i erkek, 264.248'i kadındır.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
İstanbul Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in emri ile inşa edilmeye başlanır, fetihten 5 yıl sonra 1458 yılında ibadete açılır.
Eyüpsultan İstanbul Metropoliten Alanı'nın Batı Yakası'nda, Çatalca Yarımadası'nda yer almaktadır. İlçe doğuda Sarıyer, Şişli, Kağıthane, güneydoğuda Beyoğlu, güneyde Fatih ve Zeytinburnu, güneybatıda Bayrampaşa, batıda ve kuzeybatıda Gaziosmanpaşa ilçeleri ile çevrilidir.
1980 Sonrasında Eyüpsultan
Yine bu dönemde çıkarılan 3030 sayılı yasa ile Büyükşehir' kavramı tesis edilmiş, yerleşme merkezleri, bu arada Eyüpsultan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilçe konumuna gelmiştir.
“Zanaatı çulhalık olan ve bez dokuyarak geçinen Hâlid, nâm-ı diğer Ebû Eyyûb el Ensarî, meğer adından dolayı bilge Semul'ün hikmetini taşırmış. Ve onun zamanında olmuş hep olanlar.” Eyüp Sultan diye adı geçen Eyüp semtine ismini veren bu kutlu sahabenin gerçek ismi Hz.
Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Cami'nin kuzey tarafında ve iç avlunun önündedir. İstanbul şehrinde inşa edilen ilk eser olarak tarihte yer alır. Osmanlı Devleti Yükselme Devri'nin büyük Türk padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454- 1455 tarihlerinde yaptırıldığı bilinmektedir.
T.C. Eyüpsultan Belediyesi Resmi Web Sitesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri