Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Hz. Hâlid, İslamiyet'i kabul ettiği günden sonra peygamberinden hiç ayrılmamış ve onun yaptığı bütün savaşlarda sancağını taşımıştır. Hicretin 48, veya 49. (M. 668-69) senelerinde, İslam Ordusu kumandanı Süfyan Bin Avf'ın idaresindeki ordu, İstanbula gelmişti.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458).
İstanbul'daki sahabilerin en çok bilineni “Mihmandar-ı Resul” Halid b. Zeyd Ebu Eyyub el-Ensarî'dir. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'da yaptırdığı ilk eser, Eyüp Sultan Türbesi ve bu türbe etrafındaki cami, medrese, imaret ve hamamdan oluşan külliyedir.
Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden hemen sonra mezarının bulunduğu yere külliye yaptırdı.
İlgili 33 soru bulundu
İstanbul'da şehit olmuş yüzlerce sahâbeden, mezarı tespit edilebilmiş sâdece 2 sahâbe vardır. Her ikisi de Fâtih Sultan Mehmet döneminde Akşemsettin tarafından bulunmuştur. Bunlardan biri Ebû Eyyûb el-Ensârî, diğeri de Ebû Şeybe el-Hudrî'nin mezarlarıdır.
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
Katıldığı seferlerin sonuncusu müslümanların ilk İstanbul kuşatması oldu. Onun bu kuşatmadan bir yıl sonra (49/669) gönderilen Yezîd b. Muâviye kumandasındaki takviye birliğin içinde bulunduğu da rivayet edilmektedir. Ebû Eyyûb, kuşatma devam ederken hastalanarak 49 (669) yılında vefat etti.
Mehmed, İstanbul'un fethinin ardından Ayasofya'da hutbesini tamamladıktan sonra, minberden indi ve Akşemseddin'i imâmete geçirdi. Böylece Akşemseddin, fethin ilk Cuma namazını kıldırmış oldu. Ayrıca Akşemseddin, Fetih'ten sonra II. Mehmed isteği üzerine Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini tespit ettiği rivayet edilir.
🕊️Eyüp Sultan Camii (C Kapısı) Kitabesi "Udhuluhá bi selamin aminin (Oraya esenlik ve emniyetle giriniz) Hicr Suresi 46. ayet ...
Cami, adını, 670'lerde Konstantinopolis'in ilk Arap kuşatması sırasında burada öldüğüne inanılan, Muhammed'in arkadaşı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'den (Türkçe: Eyüp Sultan) almıştır. 1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.
Peygamber'i (sas) Medine'de evine misafir eden ve 80 yaşında at sırtında İstanbul'u feth'e gelen sahabe Ebû Eyyûb el-Ensârî (ra). Eyüp Sultan Hazretleri, Peygamberimizi (s.a.v) uzun süre evinde misafir eden, imanı ile kaç yaşında olursa olsun örnek teşkil etmiş kutlu sahabe efendimiz.
Ebû Eyyûb el-Ensârî, Arapların H.49/M.669 yılındaki Konstantiniyye seferinde burada vefat eden ve vasiyeti gereği sur dibine gömülen İslâm sahabelerindendir.
Rivayete göre Eyyûb hastalanmadan önce yetmiş, iyileştikten sonra da yetmiş yıl yaşamıştır. Onun bütün ömrünün doksan üç yıl olduğu da nakledilir.
Hz Eyüp peygamberin dedesi İshak (as)'dır. Dedesi her zaman ona çok evlat ve mal, zenginlik için dua etmiştir. Bu nedenle de Allah'ın bu duayı kabul etmesi ile Hz. Eyüp'un her zaman çok çocuğu ve malı olmuştur.
Topuğunu yere vurmasını, çıkacak olan su ile yıkanmasını ve bu soğuk suyu içmesini emr eyler. Hz. Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır.
Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
Hz. Ali'nin Medine'deki kaymakamı Eyüp Sultan'ın Halid ve Muhammed adlı iki oğlu, Umre adında bir kızı vardı.
Kur'an'da verilen bu rakamı Nûh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tûfan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nûh'un yaşı bundan çok daha fazladır.
Muhammed'in (sav) 14 Evliliğinin Sırrını Duyunca Şok Olacaksınız- Ezvac-i Tahirat | EFENDİMİZ'İN (sav) EVLİLİKLERİ Evliliklerden bir tanesinde zifafa girmeden boşanmıştır. Aynı anda hanesinde 9 hanımla birlikte hayatına devam etmiştir. 14 hanımının sadece 2 tanesi ile bekarken evlenmiştir.
Hazreti Muhammed'in Mekke'de doğup büyüdüğü ve halen kütüphane olarak kullanılan ev, hacı adaylarının akınına uğruyor. Hazreti Muhammed'in dedesi Abdülmuttalib'in himayesine girene kadar yaşadığı ve Şa'b Ali Mahallesi Gazze Caddesi üzerinde bulunan ev, günümüzde kütüphane olarak kullanılıyor.
Muhammed'in doğumundan altı yıl sonra, 577 yılında, kocasının mezarını ve bazı yakınlarını ziyaret etmek için Muhammed ile birlikte gittiği Medine'den dönerken Ebva adında bir köyde, henüz 20 yaşında öldü ve oraya defnedildi. Mezarı hâlâ o yerdedir.
Altı peygamberin de mezar ve mekânlarına ev sahipliği yapan Diyarbakır, Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe mezarı bulunan şehir olma özelliğine sahip… Sahabe, Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri