Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı
Hem baba, hem de anne tarafından Hazreti Peygamber Muhammed (S.A.V.) Efendimiz ile aynı soydan gelmektedir. Eyüp Sultan, Hz. Peygamber Efendimiz ve Müslümanlar'ın Mekke'den Medine'ye hicretinden iki yıl kadar önce, 620'de hanımı Ümmü Eyyüb ile birlikte Müslüman oldu.
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret'ten sonra Muhammed'i Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
Vahiy kâtiplerinden olması sebebiyle Hz. Peygamber zamanında Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti. Ashap arasında ilmiyle de tanındığı için kendisine sorulan dinî konularda pek çok fetva verdi.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458).
İlgili 20 soru bulundu
ADI: Hz. Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El Ensari.Sahabi'ydi.Hz. Muhammed'i Medine'deki evinde 7 ay misafir etti. Bedir, Uhud ve Hendek Savaşı'nın kahramanlarındandı.
Eyüp (a.s.) yaşadığı zorluklar karşısında gösterdiği sabrı ile bilinen bir peygamberdir. En belirgin özellikleri sabrı ve mucizeleridir. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen herşeyin Allah'tan geldiğini söyleyerek şükretmiş ve başına gelen her türlü duruma sabretmiştir.
Eyyûb'un duasını kabul eder. Topuğunu yere vurmasını, çıkacak olan su ile yıkanmasını ve bu soğuk suyu içmesini emr eyler. Hz. Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır.
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
Ebu Eyyûb el-Ensarî Halid bin Zeyd yani Eyüp Sultan, vasiyeti üzerine surlara yakın bir yere defnedilmişti. Kabrin yerini Fatih'in İstanbul'u fethi sırasında Akşemseddin manevi keşifle belirledi.
Cami, adını, 670'lerde Konstantinopolis'in ilk Arap kuşatması sırasında burada öldüğüne inanılan, Muhammed'in arkadaşı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'den (Türkçe: Eyüp Sultan) almıştır. 1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.
İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden olan Hz. Eyyub aleyhisselam sabrı ile insanlık tarihine geçmiştir. Sabrı ile insanlık târihinde darbımeselle anılan Eyyub aleyhisselam, Kur'ân-ı kerîmde zikredilmiştir. 140 sene yaşayan Eyyub aleyhisselamın çok mal ve serveti ile on oğlu vardı.
Dua kapısı: Eyüp Sultan'ın kabrinin ve sandukasının bulunduğu kısma açılan kapıya dua kapısı denmektedir. Ziyaretçiler bu kapıda durup dua etmektedir.
Öz: Kur'an-ı Kerim'de ve Kitab-ı Mukaddes'te ismi zikredilen, semavî dinlere mensup herkes tarafından peygamber olarak kabul edilip, sabır timsali olarak gösterilen Hz. Eyüp'ten, Kur'an-ı Kerim'de farklı surelerde bulunmak üzere toplam sekiz ayette bahsedilmektedir.
PEYGAMBERİMİZİN İSTANBUL'UN FETHİ İLE İLGİLİ HADİSİ
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
Yapıyı Sultan III. Mustafa'nın eşi, III.Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan yaptırmıştır.
0-4 yaĢ→ Süt annesi Halime‟de kaldı. 4-6 yaĢ→Annesi Amine ile kaldı. 6 yaĢ→ Annesi vefat etti. 6-8 yaĢ →Dedesi Abdulmuttalip ile kaldı. 8 yaĢ → Dedesi vefat etti. 8-25 yaĢ→ Amcası Ebu Talip ile kaldı.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür.
Hazreti Muhammed'in Mekke'de doğup büyüdüğü ve halen kütüphane olarak kullanılan ev, hacı adaylarının akınına uğruyor. Hazreti Muhammed'in dedesi Abdülmuttalib'in himayesine girene kadar yaşadığı ve Şa'b Ali Mahallesi Gazze Caddesi üzerinde bulunan ev, günümüzde kütüphane olarak kullanılıyor.
Hazret-i Eyyub, yedi yıl dert ve belâ içinde kaldı. Hâlinden hiç şikâyet etmedi. Şeytan, bu defâ insan sûretinde Rahîme Hâtunun karşısına çıkıp onu Eyyub aleyhisselamın hizmetinden alıkoymaya çalıştı. Ona; “Kendine yazık ediyorsun.
Rivayete göre Eyyûb hastalanmadan önce yetmiş, iyileştikten sonra da yetmiş yıl yaşamıştır. Onun bütün ömrünün doksan üç yıl olduğu da nakledilir.
Hz. Eyyub gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu. Ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim'de "İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su..." diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa'nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır.
HZ.EYÜP A.S. peygamber ALLAH ın sabrı ile imtihan ettiği güzide peygamberdir . türbesi şanlıurfadadır.
Allah, Eyüp Peygamberi bilinen ve görünmeyen düşmanın hilesiyle imtihan etti. Görünmeyen ve fakat bilinen düşman şeytandır. Sâd suresinde: “Kulumuz Eyüp'ü an! O, Rabbine: “Şeytan, bana bir kötülük ve azap dokundurdu.” demişti…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri