Aydınlık Günler ya da diğer adıyla Eyyam-ı Biyz orucunun Muharrem ayında 31 Temmuz, 1 Ağustos ve 2 Ağustos tarihlerinde tutulması gerekmektedir. Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir.
Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) orucu ne zaman tutulur ve önemi nedir? Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (bkz. Buhârî, Savm, 60; Nesâî, Sıyâm, 84 [2432]).
Genellikle Hızır orucu şubat ayında tutulur. Ancak bölgeler arasında bu orucu farklı zamanlarda tutan köyler ve topluluklar vardır. 2023 yılında Hızır orucunu tutanlar, 14, 15 ve 16 Şubat 2023 tarihlerini unutmamalıdır. Hızır orucu için önemli olan 3. günün perşembeye denk gelmesi esasıdır.
Şaban ayının 1. Günü, 13. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu), 14. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu), 15. Günü (Eyyam-ı Biyz Orucu) ve 30. Gününde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.
b) İsterse haftanın pazartesi ve perşembe günlerinde tutarak tamamlayabilir. c) Arzu eder ve şartları da müsaitse, eyyam-ı biyz'ı yani ayın 13-14-15. günlerini de içine alarak tutabilir. Görüldüğü üzere son iki şıkta, iki sünneti birden yerine getirmiş olur.
İlgili 20 soru bulundu
Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak. ŞEVVAL AYI ORUCU KAÇ GÜN, NASIL TUTULUR? Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulur. Şevval ayı orucu, tıpkı mübarek ramazan ayında tutulması farz olan oruç kadar faziletlidir ve sevabı büyüktür.
Şevval orucu nafile oruçtur, ramazanda tutulamamış oruçlarına yerine sayılmaz. Ramazan orucu kazasının ayrıca yapılması farzdır.
ŞABAN AYININ 13,14,15. GÜNÜ NE ZAMAN? Şaban ayının 13, 14, 15. günü 2023 yılında 5,6,7 Mart'a denk geliyor.
Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.
Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir. Eyyâm-ı Biyd orucu nedir, ne zaman tutulur? İşte, o detaylar. Eyyam-ı Biyd orucu, Şaban ayının 13,14 ve 15. günü, bu yıl Mart ayına denk gelmektedir.
HIZIR ORUCU SAAT KAÇTA AÇILIR? Hızır orucuna akşamdan niyet edilir ve sahura kalkmadan ertesi günün akşam vaktine kadar, oruç tutulur. Gece 00.00'dan sonra gün döner ve yeni gün oruç günü olur. Bundan sebep 24 saatlik gün bitince, oruç başlar ve güneş batınca da biter.
Oruç süresince kesinlikle yenilip içilmez. Oruç açıldıktan sonra da Kerbela'da yaşanılan susuzluğa duyulan acı ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Sadece hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.
Eyyâm-ı Biyd (Aydınlık Günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir. (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.
30 gün boyunca niyetler edilir, oruçlar tutulur ve son oruçla beraber ramazan uğurlanır. Oruç saatleri ramazanın hangi aya denk geldiğine göre değişkenlik gösterir. Her sene ramazan başlangıcı tarihi 10-11 gün geriye atar.
Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.
Recep ayının 13. günü 4 Şubat, 14. günü 5 Şubat, 15. günü ise 6 Şubat'a denk geliyor. Recep'in ortasına tekabül eden bu günlerin de oruçlu geçirilmesi faziletlidir. Recep ayının ardından Şaban ve oruç ayı Ramazan gelecek. Hz.
2023'de Ramazan 23 Mart'ta başlıyor. Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2023 yılında Mart ayına denk geliyor. 23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak.
Ramazan-ı şerif ayı dışında, Pazartesi, Perşembe günlerinde, her ayın 13, 14 ve 15'inde veya aybaşlarında yahut diğer mübarek günlerde, her zaman, nafile oruç tutarken kazaya da niyet etmek iyi olur.
Buna göre; Ramazan ayının ilk günü 23 Mart 2023 tarihine denk geliyor. İlk oruca ise 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar 20 Nisan 2023 Perşembe günü son oruçlarını tutacak.
Eyyam-ı Biyz orucunun bir diğer adıyla 'Aydınlık günler' olarak kaynaklarda geçmesinin sebebi; Hicrî ayların 13, 14 ve 15. gecelerinde Ay'ın her zamankinden daha net ve parlak görülmesidir. Efendimiz (SAV) de, her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Pek çok din alimlerine göre Şaban ayında aralıksız oruç tutulmasını emreden bir hüküm dini kaynaklarımızda yer almamaktadır. Fakat kişinin sağlığı ve gücü oruç tutmaya müsait olduğu müddetçe bu aylar içinde dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Bunun için belirlenmiş bir gün sayısı bulunmaz.
Şeyh İbn Useymin Rahimehullah'a şöyle soruldu: Şayet bir kadın üzerinde Ramazan borcu/kazası varsa Şevval ayında ilk önce kazayı mı yapar yoksa Şevval'dan altı gün orucunu mu tutar? Şöyle cevap verdi: Şayet bir kadının üzerinde Ramazan borcu varsa gerekli borcu ve kazayı yapmadan altı Şevval orucuna başlayamaz.
Şevval ayında altı gün oruç tutmak Hanefî mezhebine göre menduptur.
“Her kim Ramazan orucunu tutar, sonra buna Şevval ayında altı gün daha eklerse bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri