Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
İlgili 34 soru bulundu
Sütü kontrol ederken serçe parmağımızı süte batırıyoruz 7-8 saniye sonra süt elimizi ısırıyorsa yani sıcaklığını hissettiriyorsa mayalanmaya hazır demektir. Buna uygun sıvı sıcaklığı ölçmeye uygun dereceniz varsa sıcaklık 45 derece olmalı.
Yoğurdun sulanmaması için mayalama sıcaklığının doğru olması oldukça önemlidir. Yoğurt mayalanırken öncelikli olarak alınan sütün kaynatılması gerekmektedir. Süt kaynadıktan sonra ise mayalama sıcaklığı olarak bilinen 40-45 dereceye gelene kadar beklenilmesi gerekir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Yoğurdun, mayalanması için genellikle 4-5 saat süre beklemesi idealdir. Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor. Protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesiyle yoğurtta 1-1,1 litre sütten 1 kg yoğurt üretilmesi mümkün olacak.
Süte yoğurdu ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Sütü kavanozlara paylaştırın. İlk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın.
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Yoğurdun tutmama ihtimali vardır. İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7'ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.
Tutmayan yoğurt yeniden mayalamak mümkün. Ancak bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Yoğurt olarak kıvamı tutmayan sütü, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Fırını 75 dereceye ayarlayarak 15 dakika bekletin.
Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın. Kaytanıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin.
Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz. Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz. Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri