İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirazi, el-Mühezzeb, I, 331-332).
Sahur vaktinde sabah ezanının okunmasının ardından bir şey yiyip içilmez. Bu nedenle ezan okunduğunda niyet edilerek oruca başlanmalıdır.
Ramazan ayı için farz kılınan oruca edilecek niyetin öğle namazına kadar süresi bulunmaktadır. Ancak doğru ve tam bir niyet etmek istiyorsanız mutlaka sahur vaktini değerlendirmelisiniz.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).
İlgili 28 soru bulundu
Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.
Gerek Ramazan Ayı'nda gerekse Ramazan dışında orucun vakti imsakla başlar. Bu bakımdan imsağa göre tuttuğunuz oruç geçerlidir. Şayet ezan imsak vaktinden sonra okunuyorsa, siz de ezana kadar yemeye devam etmişseniz, o orucu yeniden tutmanız gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir: “Niyet etmek orucun şartlarındandır.
Ramazan ayının da yaklaşmasıyla beraber Müslüman vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında ezandan sonra niyet edilir mi sorusu gelir. Oruç için sahura kalkamayan veya kalkmak istemeyen kişilerin niyetini daha sonra yapmasında bir sakıncası olmadığı Diyanet tarafından da onaylanmıştır.
İmsak vaktinden sonra âdet hali sona eren bir kadın, o gün hiçbir şey yiyip içmemiş olsa bile, oruç tutmuş sayılmaz.
Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur.
Alimlerin çoğu kişinin orucu bozulduğunu ve onun yerine bir gün tutması gerektiğini savunmaktadır. Diğer alimlere göre orucu geçerli olup orucunu tamamlar ve kaza yapması gerekmemektedir.
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.
Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir. Ancak, oruca niyet zamanı ile oruca başlama zamanının çakışması şart olmadığı için daha önceden de niyet edilebilir. Bu itibarla, yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi, geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir.
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı ile son bulur.
"Niyet ettim Allah rızası için Şevval orucu tutmaya" şeklinde niyet edebilir; Şevval ayında kaza orucu tutacaksanız; "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ayında tutamadığım orucumun kazasını tutmaya" diye devam edebilirsiniz.
İşte, Nihat Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama: Ezan okunduktan sonra elinizde su var ise suyunuzu bitirebilirsiniz. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) zamanında saat yoktu.
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur.
Sabah ezanı okunduktan sonra sabah namazı kılınabilmektedir. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıktığı için sabah namazının kılınabileceği de söylenmektedir. Sabah ezanı okunmadan önce de sabah namazının kılınıp kılınmayacağı ise imsak vaktine bağlı olarak ifade edilebilmektedir.
Oruç tutmak için mutlaka sahurda uyanıp niyet etmenize gerek yoktur. Zaman zaman uyanamadığınız durumlarda kalben edilen niyetlerin de oruç için geçerli olduğu bilinmektedir. Sahur yapamadığınız gecelerde, sabah uyandığınızda niyetinizi ederek oruca devam edebilirsiniz.
Nafile oruca imsaktan sonra niyet edilir mi konusu Müslüman aleminde merak edilir. Bununla birlikte yanıtı oldukça önem taşıyan konulardan birisi de nafile oruca öğlen niyet edilir mi sorusunun yanıtıdır. Oruç tutmak için kişilerin sahura kalkması dinen zorunlu bir durum değildir.
Mazeretsiz oruç tutmamak haramdır ama kefareti gerektirmez. İmameyne [imam-ı Ebu Yusuf ile imam-ı Muhammed'e] göre ise, öğleden bir saat önceye kadar niyet etme imkanı varken kasten yiyip içtiği için kefaret gerekir.
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçtu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyâm, 171 [1155]) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri