Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak şekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir.
Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra peynirler sudan geçirilebilir ya da 5-10 dakika su içinde bekletildikten sonra tüketilebilir.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. (Antep, Urfa ve Hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Ezine yöresine ait eşsiz keçi sütleri 65º'de kıvam aldırılır. Daha sonra, 34º'de mayalanan sütler 1 saat 45 dakika bekletildikten sonra 15 dk dinlendirilir ve baskıya alınır. Baskı aşamasının ardından 2 gün boyunca dinlendirilen Keçi peynirleri özel şartlarda 12 ay bekletilir.
Ezine peynirini saklamak son derece pratiktir. Ambalajlı haliyle alındığında ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edilen peynir, büyük kalıplar halinde açık alındığında daha dikkatli bir şekilde uzun süre saklanabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak şekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir.
Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir. Tek kalıplık ticari ambalajından çıkarılıp kullanılacaksa yıkanmasına gerek yoktur.
Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder. Bu inek sütünde de mevcuttur. Ezine inek peynirinde ise (aslında böyle bir kavram yoktur) çok sert yavan bir tat ortaya çıkartır.
Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir. Ezine peyniri, tat ve aroma bakımından ise hafif krema tadına sahip olmasının yanı sıra üretiminde uygulanan ısıl işlemden dolayı pişmiş süt aromasını hissedeceğiniz bir peynirdir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
1 litre suya 70 gram kaya tuzu koyulur, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Dolaz (Tort) peyniri, ülkemizde Akdeniz Bölgesinde Isparta ve çevresinde üretilen koyun, keçi ve inek sütlerinden yapılan beyaz peynirlerin peynir altı sularının uzun süre kaynatılıp, soğutulup bez torbalardan süzdürülmesiyle elde edilen koyu veya açık kahverengi renkte bir peynirdir.
Yeteri kadar suyu bir kaba koyalım. Sonra bolca tuz ekleyelim. Tuz ayarını anlamak için ince bir peyniri suya bırakalım. Suyun üzerinde hafif yüzer gibi oluyorsa su ayarı tamamdır.
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder. Bu inek sütünde de mevcuttur. Ezine inek peynirinde ise (aslında böyle bir kavram yoktur) çok sert yavan bir tat ortaya çıkartır.
İnek sütünü 1.15 TL'den, keçi sütünü 1.70 TL'den, koyun sütünü 2.50 TL'den satın alıyorlar. 7 kg inek veya keçi sütünden 1 kg beyaz peynir, 6 kg koyun sütünden 1 kg beyaz peynir üretiliyor.
Peynir küflenir küflenmez çöpe atıyorsunuz
Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın.
Ezine peyniri alırken en önemlisi üretim yerinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmasına dikkat etmek gereklidir. Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
Ezine peyniri dolapta bozulur mu? Her peynirde olduğu gibi bu doğal peynir de oda sıcaklığında tutulmalı. En iyi saklama ve muhafaza etme yeri olarak buzdolabı gösterilmekte. Bununla birlikte peynirler uzun süreli olarak buzdolabında tutulduğu sürece tüketime her daim açıktır.
Ezine peynir ne kadar dayanır? Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır. Ambalajı açıldıktan sonra ise uygun bir saklama kabında, hava ile teması kesilerek korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, kurumaya başlar ve lezzeti azalır.
TAM YAĞLI OLGUNLAŞTIRILMIŞ EZİNE KLASİK İNEK PEYNİRİ 1 KG FİYATI 185,00 TL ( 600 GR İLE 700 GR ARASI DEĞİŞEN VAKUMLU AMBALAJ )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri