F/K oranına kar büyümesiyle birlikte bakılması gerektiği gibi, PD/DD oranına da özkaynak büyüme hızıyla bakılması çok daha doğru sonuçlar verecektir. Düşük özvarlık karlılığına sahip ancak yüksek PD/DD oranı olan hisseler pahalı, yüksek özvarlık karlılığı ve düşük PD/DD oranına sahip şirketler ucuz kabul edilir.
İkisinin de ayrı önemlidir. Ama PD/DD de önemlidir. Bu değer de, 0.73. 1'in altında ise tüm borçları ödendikten sonra kalan varlıklarına göre düşük fiyatlandığını gösterir. F/K ise geçmiş dönemin iz düşümüdür.
PD/DD (Piyasa Değeri/Defter Değeri), adından da anlaşılacağı üzere bir şirketin piyasa değerininin defter değerine bölünmesi ile hesaplanan orandır. Bu oran, hisse senetlerinin fiyatını değerlendirmek ve potansiyel bir yatırım fırsatı olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Örneğin; yatırım sürecine giren şirketlerde bu oran yükselir, çünkü gelecekteki kâr beklentisi hisse fiyatlarını yukarı çekiyordur. Bu yönüyle yüksek bir F/K (Fiyat/Kazanç) oranının nedenlerine benzer.
İlgili 23 soru bulundu
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
PD/DD oranı bir hisse senedinin sahip olduğu özkaynaklara göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Esasında şirketin F/K değeri, yatırımcıların bu şirketin 1 dolarlık karını satın almak için ne kadar ödeme yapmaları gerektiğini gösterir. FK oranı sayesinde şirketin finansal performansı yani satışlarından ne kadar kar elde ettiği hakkında yorumlama yapılabilir.
F/K oranı, yatırımcıların bir birimlik şirket hissesi için ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Yatırımın yapılacağı şirketin gelecekteki kazançlarının artması bekleniyorsa hisse birim fiyatı yükselebilir.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Şirket, öz sermayesine oranla piyasada çok mu pahalı yoksa çok mu ucuz kalmış, bunu gösterir. Aynı F/K (Fiyat/Kazanç) oranında olduğu gibi, PD/DD oranında da bu oranın yüksek olması şirket hisselerinin pahalı, düşük olması ise şirket hisselerinin ucuz olduğu kanısını doğurur.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
Faiz F/K İlişkisi
Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur. Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek.
Yüksek FD/Satışlar oranları, şirketin değerinin satışlara göre yüksek olduğunu gösterir. Bu durum yatırımcılar için şirketin satışlara göre iyi bir değerlendirme aldığını ve değerlemeye değer olduğunu ifade eder. Düşük FD/Satışlar oranları ise şirketin değerinin satışlara göre düşük olduğunu ifade eder.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Hisse başına kar (earnings per share), bir şirketin net karının tedavüldeki hisse senetlerine oranıdır. Bu hesaplama şirketin diğer şirketlere kıyasla gücünü belirlemek ve performansı takip etmek için kullanılır. Şirketler karşılaştırılırken, hisse başına karı daha yüksek olan şirket daha güçlü olarak değerlendirilir.
Defter değeri (Net varlık değeri olarak da bilinir), imtiyazlı hisse senedi özkaynakları hariç olmak üzere toplam varlıklar ve toplam borçlar arasındaki farkı temsil eder (çünkü tercih edilen hissedarlar, varlıklar ve kazançlar üzerinde ortak hissedarlardan daha yüksek haklara sahiptir).
Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
piyasa değeri/defter değeri oranıyla hesaplanır. oran 1'den küçükse hisse ucuz, 1'den pahalı ise hisse pahalı denir. not: her zaman 1'den büyük ''pahalı'' demek değildir. olumsuz bir şey göremediğiniz hissede pd/dd oranı 1'den büyük olmasına rağmen şirkete ucuz diyebilirsiniz.
Defter Değeri, şirketin özsermayesi hisse senedi sayısına bölünerek elde edilir. Bu değeri hesaplamak, şirketin finansal tablolarında bulunan bilgileri kullanmayı gerektirir. Bu durumda, her bir hisse senedi için şirketin defter değeri 10 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri