Eti çok lezzetli olan çipura balığı, vitamin ve mineral bakımından da zengin bir balıktır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içerir. İçerisinde A, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.
Akdeniz ve ege kıyılarında yoğun olarak bulunan Çipura balığı da bu balıklar arasında bulunmaktadır. Ağustos ve eylül arasındaki dönem çipuranın en lezzetli ve yağlı olduğu dönemdir. Buradan hareketle de bolca ve mevsiminde tüketilmesi önerilmektedir.
Diyet Yapanlar Yassı Balıkları Tercih Etmeli Balık türleri arasında levrek, çipura ve mezgit gibi yassı bedenli balıklar diğer balıklara göre daha az yağlı balıklardır. Bu türler, özellikle ciddi kilo problemleri olan kişiler için haftada en az 2 kez tüketildiğinde düşük kalorileriyle oldukça besleyicidir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine yaptırdığımız analizlerde de Türk balıkları levrek ve çipuranın omega 3 zengini olduğu ortaya konuldu."
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
- Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar. - Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir. - Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
Oldukça lezzetli olan bu balık, son dönemlerde çiftliklerde de üretilmeye başlamıştır. Genellikle 250 gram ile 350 gram ağırlıkta olan çupra tavada ve ızgarada pişirilmektedir. Daha büyük ağırlıklara ulaşan balıkların ise fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Çipura Balığı Kılçıklı mıdır? En beğenilerek tüketilen balıklardan birisi olan çipura yoğun bir ete sahiptir. Etli bir balık olan çipuranın kılçık sayısı ise oldukça az olması ile bilinir. Eti sıkı ve sert olan çipura balığı doyurucu ve lezzetli olması ile bilinir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Çipura ızgarada, mangalda, tavada ve fırında piştiğinde çok lezzetli olan bir balık. Evde en kolay ve kokusuz balık pişirme yöntemi olarak fırında pişirebilirsiniz. Pişirmeden önce üzerine ekleyeceğiniz limon suyu ve zeytinyağlı sosu sayesinde kurumadan, içi yumuşacık balıklar hazırlayabilirsiniz.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Balık Eti:
Balık eti, zengin içeriği sayesinde kırmızı ete ve tavuk, hindi gibi kanatlıların etlerine eşdeğer düzeyde protein içerir. Ayrıca deniz balıkları son derece iyi birer iyot kaynağıdır.
Birden fazla araştırma, balık içeren diyetlerle daha kolay kilo verildiğini göstermektedir. Bu durum, hem morina/kod balığı gibi yağsız balık hem de somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir” diye konuştu.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Dr. Nuray Balkıs'a göre, tuzlu su balığı gibi lezzetli olmasa da nehir balıkları ve açık denizde kurulan balık çiftliklerinde yetiştirilen somon, çupra gibi balıklar ağır metal riski açısından değerlendirildiğinde daha sağlıklı görünüyor.
Halil Şen, çiftlik balığı ve yetiştiricilik sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nüfusu sağlıklı beslemenin yolunun, yetiştiriciliğin desteklenmesinden geçtiğini belirten Şen, "Yurt dışında talep gören bu balıkların tüketilmesinin sağlık açısından zararı yok.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar.
Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri