Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Represyon için bir örnek: “Ailesi tarafından istismara uğramış bir çocuğun bu yaşantıların farkında olması ve büyüdüğünde de tamamen bunlardan habersiz olmasıdır. Fakat bu anılar kişinin bugün kurduğu ilişkilere ve davranışlarına etki edebilmektedir.”
Represyon (Bastırma) : En önemli savunma mekanizmasıdır. Freudian süreçte, diğer ego savunma mekanizmalarının ve nevrotik bozuklukların temeli olarak bilinir. Toplum istekleri için bastırıldığından nevrotik olurlar. Freud'a göre depresyon, herhangi bir şeyin istemsiz, bilinçsiz olarak, olacak hale getirmesidir.
Karşıt tepki kurma (reaksiyon formasyon), bilinçdışı yasak dürtü ve eğilimlerin tam karşıtı tepkiler göstermedir. Yalıtma (izolasyon), bir yaşantının bilme, tanıma ve anlama ile ilgili yanı tümüyle anımsanabilirken, duygusal yanının ayrılarak bastırılmasıdır.
splitting - ayrışım / bölünme.
İlgili 24 soru bulundu
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Biyolojik açıdan bedenin içine alma, insanın hayvansal ve salt algısal içselleştirme biçimini tanımlar. Yeme, görme, duyma, koklama ile dış dünyada olup biteni olabildiğince bütünsel ve gerçekçi yorumlamak, algılananı tamamıyla zihnin içine alarak mümkündür.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Sigmund Freud'un Psikoanalitik Teorisi
Freud, yaş regresyonunu, kabul edilemez dürtüleri daha yetişkin bir şekilde ele almak yerine, egonun daha erken bir gelişim aşamasına geri dönmesine neden olan bilinçsiz bir savunma mekanizması olarak tanımlamıştır.
Regresyon bir psikanalitik terim, insanın psikolojik ve duygusal işlevselliğinin daha olgundan (gelişmiş) daha az olgun (gelişmemiş) aşamalarına geri dönmeye atıfta bulunur. Bu pandemi dönemin başlarında daha sık görülen, insanlarda kendilerine eziyet veren “zulüm kaygısı” yaygındı.
Gerileme, kişinin kendisini ifade etme biçimlerinde olduğunda buna biçimsel gerileme denir. İlkel ifade ve temsil şekilleri alışılmış şekillerin yerine geçer. Örneğin seansta çocukluğunun söz öncesi dönemine inen bir hasta eyleme dökerek kendini ifade ettiğinde gerilediği anlaşılır.
Psikolojik yansıtma, (İng: "psychological projection"), kişinin genellikle kendisiyle ilgili olumsuz ve kabul edilemez duygularını, dürtülerini veya özelliklerini başka bir kişiye, canlıya, nesneye veya gruba aktarmasını içeren bir savunma mekanizmasıdır.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
En geniş anlamıyla bu terim gelişim sürecinde daha önceki dönemlere geri dönüşe işaret eder.Bireyin kişiliğinin gelişmesinde ve sosyal bir grupta daha erken dönemlere geri dönüş anlamına gelen bilinç dışı,zihinsel bir süreçtir.Daha ileri şekliyle bu terim patolojik davranış ve uyum bozukluğu anlamına gelir.
İmmatürün kelime anlamı olgunlaşmamış demektir. İmmatür savunmalar ise en ilkel savunma türleri olup erken çocukluk döneminde kullanılmaktadır.
Gerileme: Kişi zorluklarla karşılaştığında ve baş edemediğinde bilinçdışı bir şekilde gelişimsel olarak gerileme özellikleri gösterebilir. Bu durum çocuklarda kolaylıkla görülebilir. Kardeşi olan bir çocuğun gerileme yaşayarak altına çiş kaçırması veya parmak emmesi bir örnek olabilir.
Affekt izolasyonu, duyguların düşüncelerden ayrıştırılarak ifade edilmesidir. Her yaşantının hem duygusal, hem bilişsel yanı vardır.
Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Yön değiştirme: Kişinin isteklerini ve kızgınlıklarını gerçek kızılan kişiye değil de daha az zarar gelecek bir kişiye yöneltmesi veya o tepki yerine başka bir tepkinin gösterilmesidir.
galaktozidaz), enzimin sentezlenmesine neden olan maddeye indüktör (bu örnekte laktoz), bu olaya da enzim indüksiyonu denir. Represyon, reaksiyon zincirine katılan enzim veya enzim grubunun sentez hızının nısbi olarak azalmasıdır.
Enkorporasyon, ikincil belgenin asıl belgenin bir içeriğiymiş- çesine değerlendirileceğine dair bir beyana asıl belgede yer ve- rilmesi ile ikincil belgenin asıl belgenin bir parçası haline getiril- mesi yöntemidir.
Ağırlıklı olarak gelişimin erken dönemlerinde oluşur Özdeşim (İdentifikasyon) İdentifikasyon (kimlik, özde- şim,hüviyet) bu terim “identity” aynılık,kimlik, özdeşlik ve “identi- cal” özdeş, aynı anlamındadır. Latincede “idem” kökünden gelmekte olup aynılık anlamında kullanılmaktadır.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri