F” ya da cos φ olarak tanımlanır. Güç faktörü aktif gücün (W) görünür güce (VA) oranıdır ve yüzde olarak ifade edilir. NOT: Sayısal olarak güç faktörü giriş akımıyla geriliminin arasındaki açının cosinüsüne de eşittir. Motor etiketindeki güç faktörü tam yükteki değeri verir.
L kategorisi iki, üç ve dört tekerlekli araçlara (motosikletler, mopetler, atvler,quadricyle vb.)
Turbo motor , bir motordan yayılan atık egzoz gazlarını kullanmak için kullanılan bir türbin ve hava kompresöründen oluşan motor bileşenidir. Silindirlere daha fazla hava girmesini sağlayarak motorun daha fazla güç üretmesine yardımcı olur.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir.
Günümüz araçlarının motorları, motor gücüne göre araçlar da dahil olmak üzere silindir dizilişlerine göre, düz ya da sıralı motor, V tipi motor, boksör tipi motor ve W tipi motorlar olarak 4 çeşittir.
İlgili 29 soru bulundu
Dört zamanlı motorlarda ise bir iș mini olușturan emme-sıkıștırma yanma-egzoz olayları sırasıyla pistonun așağıdan yukarı ve yukarıdan așağıya doğru 4 hareketinden oluștuğu için bu tip motorlar 4 zamanlı (4T) olarak adlandırılır. Ör: Otomobil, otobüs, kamyon, iș makineleri motorları.
Turbo motor sistemi, içten yanmalı motorlar için tasarlanan aşırı besleme sistemidir. Amaç, motor hacmini sabit tutarak daha çok verim ve daha çok güce ulaşmaktır. Bunun için de yanma hücrelerine giden, birim zamanda yüksek ve düzenli yanmayı sağlayacak olan oksijen miktarını artırmak gerekir.
Bu kategorinin araç sınıfları: İki ve üç veya dört tekerlekli motorlu araçlardır. 1.1) L1 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s'i, geçmeyen iki tekerlekli araçtır. 1.2) L2 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s'i, geçmeyen üç tekerlekli araçtır. 1.3) L3 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s'i geçen yolcu sepetsiz iki tekerlekli araçtır.
L6: Yüksüz kütlesi 350 kg'ı, deplasmanı 50cc'yi ve azami hızı 45 km/saati ve azami net gücü 4 kW'ı geçmeyen hafif dört tekerlekli bisikletler.
Motorlu Bisiklet: Saatte en fazla 45 kilometre hız yapabilen, 4 kilovata kadar güce sahip, iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlardır. Bunun yanı sıra net ağırlığı 350 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlar da bu sınıfa girer.
E Segmenti: Executive car olarak da adlandırılan üst sınıf otomobillerdir, motor hacimleri genellikle 2.0cc olarak satışa sunulurlar. Bu araçlar genellikle 5.000 mm ve üzeri uzunluğa sahip otomobillerdir.
Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbo Spercharger İnjektion kelimelerinin baş harflerinden oluşan TSI, çift şarjlı ve direk enjeksiyonlu motor olarak tanımlanır. Genellikle 1.4 litre gibi küçük hacimli motorlarda kullanılır. Çok özet bir teknik tanımla TSI, düşük hacimli motorda turbo ve kompresöt birlikteliği ile oluşturulmuş bir teknolojidir.
1 litre benzine 50 gr yağ karıştırılır. UNUTMAYIN: Yağ, kullanılan miktar da göz önünde bulundurulursa pahalı madde değildir. Bu nedenle "5 gram az olsun, tasarruflu olsun" düşüncesi motorunuzun ömrünü kısaltarak daha maliyetli bir sonuca dönüşebilir.
TCE açılımı turbo controlled efficiency şeklindedir. Bu motor tipi genelde formula 1 yarış araçlarında kullanılır. Formula 1 yarışlarından da anlaşılacağı üzere motor üst teknolojiye sahip bir yapıdadır. Tce motor da bu noktada ele alınan ve bahsedilen bir motordur.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir. Bu nedenle de türbin ve kompresörün bağlı olduğu milin yatakları ısıya ve sürtünmeye karşı çok hassastır.
Yakıt tüketimini çok düşük seviyelere düşüren turbo motor, doğa dostu kullanıma da imkan verir. Çünkü emisyon değerleri de oldukça düşüktür. Düşük devirlerde maksimum tork değerlerine ulaşabilen turbo motorlar, bu düşük devirlerde vites değiştirmeyi de mümkün kılar.
Big Turbo Setup Yazılım ile 173 Hp 321 Nm kaydettik.
Stage 5, egzoz gazını filtreliyor. Egzoz gazının içerisindeki tehlikeli maddeler, partiküller ve yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri, yani yakıt püskürtme sistemleri silindire o kadar yüksek basınçla işlem yapıyor ki silindirde yanma sonucunda kuruma oluşmuyor.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
C Segmenti Araçlar
Diğer adları “kompakt sınıf” veya “alt-orta sınıf”tır. Orta hacimlerinden dolayı bu sınıftaki araçlar “küçük aile otomobili” şeklinde de anılmaktadır. Türkiye'de en çok satan segmenttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri