Fonksiyon tuşları adı verilen ve F1'den F12'ye kadar uzanan tuş grubu klavyemizin en üst kısmında yer almaktadır. Fonksiyon tuşlarından ilki olan ve temel görevi yardım penceresini açmak olan F1 tuşu da klavyelerimizin en üst kısmında, ESC ile F2 tuşları arasında yer almaktadır.
fn (işlev) modunu etkinleştirmek için fn ve sol shift tuşuna aynı anda basın. Fn tuşu ışığı yanıyorken, varsayılan eylemi etkinleştirmek için fn tuşuna ve bir işlev tuşuna basmanız gerekir.
F Lock tuşunu kullanma
Klavyenizde bir F Lock tuşu varsa standart komutlar ve alternatif komutlar arasında geçiş yapmak için bu tuşa basın. F Lock ışığı Kapalı olduğunda alternatif işlevler çalışır (Yardım, Geri Al gibi). F LOCK ışığı açık olduğunda standart işlevler çalışır (F1, F2 vb.).
F11: Etkin penceredeki dosyayı kaydeder. F9: Etkin penceredeki e-postayı gönderir. F10: Belgenin programında bu özellik bulunuyorsa, etkin belgede yazım denetimi programını başlatır. Daha önce görüntülenen Office görev bölmesini gösterir veya gizler.
Bunu yapmak, Fn tuşunu devre dışı bırakmak için Fn Lock özelliğini kullanmanı sağlar. Fn tuşunu basılı tutarken NumLock tuşuna bas. Bunu yaptığında Fn tuşunun tüm fonksiyonları hemen devre dışı bırakılır. Fn Lock tuşu Caps Lock tuşu gibi çalışır.
İlgili 18 soru bulundu
Bilgisayarınızın BIOS ayarlarına girip System Configuration sekmesinin hemen altında, Action Keys Mode seçeneğinde Enabled/Disabled seçeneğinden Fn tuşunu etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca Başlat => Çalıştır => osk yazıp Tamam'a basın ve Ekran Klavyesini etkinleştirdikten sonra yeniden deneyiniz.
Kopyalamak ve yapıştırmak için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz: PC: Kopyalama için Ctrl + c, Kesme için Ctrl + x ve Yapıştırma için Ctrl + v. Mac: Kopyalama için ⌘ + c, Kesme için ⌘ + x ve Yapıştırma için ⌘ + v.
Ctrl + M: Topla.
CTRL R : CTRL tuşu ile R harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız, F5 tuşu ile aynı görevi görür yani refresh yani sayfayı yeniler.
F1: Windows'ta işletim sisteminde olduğu gibi diğer birçok yazılımda da yardım bölümünü açmaya yarar. F2: Windows'ta seçilmiş olan nesnelerin ismini değiştirmeye yarar. F3: Windows ve diğer uygulamaların arama ve bulma özelliklerini aktif eder.
Bunun nedeni, bilgisayarınızda disk bölümü olmamasıdır ve bilgisayarınız bios ayarları sıfırlanmış olduktan sonra, f1 istiyor.
Not: Fx, F1, F2 vb. gibi bir işlev tuşu anlamına gelir. Devre Dışı : Fn + Fx tuşlarına basarak kısayol işlevini kullanın.
Fn Lock'u etkinleştirmek ve kısayol tuşu işlevini devre dışı bırakmak için Fn + Esc tuşlarına basın.
FN tuşu genellikle küçük klavyelerde yer alan bir tuş olmakla birlikte F1, F2, F3 gibi tuşların ikinci işlevini yerine getirmek için kullanılır.
FN Tuşu için belirlenmiş olan herhangi bir standart bulunmuyor olmasına karşın bu tuşu çoğu zaman CTRL (Control) tuşunun hemen yanında bulabilirsiniz.
CTRL + D ya da Delete = Seçili dosyayı Geri Dönüşüm Kutusu'na gönderir. CTRL + R = Seçili sayfayı yeniler. CTRL + V ya da Shift + Insert = Kopyalanmış öğeyi yapıştırır.
CTRL+Shift+N tuşları ile tarayıcıların tümünde, yeni bir gizli pencere açılmaktadır. Komutlar çok hızlı bir şekilde çağrıştırıldığından, CTRL+Shift+N tuşları kullanılmaktadır.
ALT + Shift: Klavye dili değiştirme kısayolu sayesinde Türkçe - İngilizce gibi farklı diller arasında geçiş yapabilirsiniz. Windows tuşu + CTRL + O: Ekran klavyesi kısayol tuşu, fiziksel klavyeyi kullanamadığınız senaryolarda idealdir. Windows tuşu + nokta (.)
Gerek Windows üzerinde yer alan dosya gezgininde gerekse de Explorer üzerinde adres çubuğunu açar. Alt tuşu ile birlikte kullanıldığında (Alt+F4) aktif olan pencereyi kapatan bu tuş; Ctrl ile birlikte kullanıldığında ise (Ctrl+F4) pencere içindeki bir başka aktif pencereyi kapatmaktadır.
Ctrl+J: Ekranı iki yana yaslamak için seçili metni veya satırı hizalar. Ctrl+K: Bir köprü ekler. Ctrl+L: Satırı veya seçili metni ekranın soluna hizalar. Ctrl+M: Paragrafı girintiler.
Alt Gr tuşu etimolojik olarak 'alternative graphic' ifadesinden gelen bir tuştur. Birçok uluslararası klavyede bulunur ve klavye tuşu ile birlikte basıldığında özel karakterlerin girilmesini sağlar.
F12 fonksiyon tuşu dışında kalan diğer fonksiyon tuşlarının özellikleri ise şu şekildedir: F1 Tuşu: Neredeyse Windows üzerinde çalışan tüm programlarda yardım menüsünü açar. Ayrıca bazı bilgisayar marka ve modellerinde BIOS ayarlarına ulaşmak için kullanılır.
Klavye ve mouse kilidini açmak için CTRL+ALT+DEL tuşlarına aynı anda basmanız ve ardından Esc tuşuna basmanız gerekir, mouse ve klavye kilidi açılır.
En çok bilinen yöntem, klavyemizin en üstünde yer alan F1, F2 vb. tuşlarını uygulamalarda da kullanabilmek için “fn” tuşuna basılı tutarak kullanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri