Ticari işletmelerde yapılan geleneksel yöntem ile şalgam suyu üretiminde ise ekmek mayası genellikle 25°C'de 24 saat inkübatörde fermantasyona bırakılmaktadır. Daha sonra %3 bulgur unu, %0.2 tuz ve %0.2 ekşi maya karışımı, üzerine içilebilir nitelikte su ilave edilir ve yoğrularak hamur kıvamına getirilir.
Öncelikle şalgam, kırmızı havuç ve kırmızı pancar bitkileri temin edilmelidir. 2 tane toz kefir mayası, içme suyu ve kaya tuzu malzemeleri de satın alınmalıdır. Daha sonrasında ise tüm malzemeler karıştırılır. Karışımın serin bir ortamda 2 ay civarında bir süre bekletilmesi sonucunda şalgam suyu elde edilir.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir.
İlgili 41 soru bulundu
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
şişeyi açtıktan birkaç gün sonra yüzeyde oluşan mayalanma belirtisi. bu durum, elinizdeki şalgam suyunun katkısız olduğuna işarettir. isterseniz şişeyi çalkalayıp gönül rahatlığı ile içmeye devam edebileceğiniz gibi, dilerseniz de mayayı süzüp o şekilde içebilirsiniz.
Kaya tuzu, acı biber, toz şeker, sarımsak ve limon tuzunu suya ekleyin ve karıştırın. Tülbentle bağladığınız bulguru suya atın, üzerine dilimlediginiz havuç ve şalgamı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın, birkaç günde bir kapağını açıp havasını alıp tekrar kapatın. En az 25 gün karanlık bir ortamda bekletin.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Şalgam suyunun acılığı genellikle süs biberi kullanılarak sağlanır.
Şalgamın mayalanması işleminde kimyevi maya kullanılmaz. Doğal maya olarak bulgur unu, doğal şalgam mayası olarak kullanılır.
Bitkisinin üretilmesi
Şalgam bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. Ekim zamanı, ilkbaharda mart-nisan; sonbaharda ağustos sonları ile eylül aylarıdır. Tohumlar ya serpme yoluyla ekilir ve sonra fidelerde seyreltme yapılır.
Eğer şalgam beyaz bir alana dökülürse bunun için de en etkili yöntem çamaşır suyu ile çıkarmaktır. Çamaşır suyunu su ile karıştırarak şalgam lekesine dökmek ve 5-10 dakika bekleyerek geçmesini sağlamak gerekir. Sonrasında temiz bir bez ile silmek ve lekeyi çıkarmak kolay olur.
Şalgamın rengi havuçtan, tadı şalgamdan, ekşisi limon tuzundan ve mayası bulgurdan gelir nohut mayalanma sürecini hızlandırır. Elinizde çiğ nohut yoksa koymak zorunda değilsiniz ama bu sefer de şalgamın olgunlaşma süreci uzun olur.
Tuzlu su yerini ekşi, lezzetli bir salamuraya bırakmış, şalgamların dokusu biraz yumuşamış, tadı hoş bir şekilde ekşimiş olmalı. Şalgam suyunu süzüp tıpalı bir cam şişeye koyup buzdolabına kaldırın. 24 saat dinlendirdikten sonra içebilirsiniz.
bulgurdan yapılmış unumsu bir şeyle mayalanır. asitli olmasının nedeni budur. içine pakmaya da karıştırılabilir. şalgam, en iyi tahta fıçıda olur. ayrı bir lezzeti olur ve daha keskin olur.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
gayet uyumlu bir ikilidir. hele acılı şalgam ile olursa, rakının tam dostudur. mideyi büyük ölçüde rahatlatır, sakinleştirir; rakının sindirimini kolaylaştırır.
Acılı ve acısız olarak tüketilebilen şalgam suyunun insan sağlığı için en faydalı olanı acısız şalgam suyudur. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olan kişiler için midede ekşime ve yanmaya yol açabilir. Bu yüzden şalgam suyu tüketiminde acısız olanı tüketmeyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Hacının Şalgamı özel üretim sularımız %100 doğaldır. Koruyucu veya katkı maddesi kesinlikle içermez. Şişe açıldıktan bir kaç gün sonra şalgamın üstünde beyaz mayalanma belirtileri olabilmektedir.
2 gün arayla kapağını açıp havalandırın. 15 günün sonunda şalgam suyunuz hazır hale gelmiş olacak.
Bir gıdanın fazla tüketilmesi yanlış bir harekettir. Şalgamın fazla tüketiminde şalgam zarar verir. Özellikle tansiyon hastası kişiler şalgam içerken dikkatli olmalılardır. Aşırı tüketildiğinde midede şişkinlik oluşturacağı için mide rahatsızlığına sahip kişilere zarar verir.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Kış aylarında uzun süre taze kalabilen şalgam, yaz aylarında buzdolabında muhafaza edilmemesi durumunda bozulma sürecine girebilir. Bir başka deyişle sıcak havalar şalgamı olumsuz yönde etkiler. Şalgam suyunun bozulması durumunda tadı da olumsuz yönde değişir ve bozulmuş olduğu hemen anlaşılır.
Tuz miktarı azaltılmış olan bu ürün, diyet yapan bireyler için de vazgeçilmezdir. Çünkü tuzsuz şalgam suyu, vücuttaki ödem miktarını azaltma özelliğine sahiptir. Şalgam suyu çeşitlerini birbirinden ayıran temel unsur, tuz ve acının yanı sıra kullanılan sebzelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri