Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum :”Muayeneleri yapılan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarına girebilecek.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte alışveriş merkezlerine (AVM) istisna getirilmiş ve yine yönetmelikte belirtilen tüm tedbirleri alan AVM kapalı otoparklarına LPG'li araç girişi serbest bırakılmıştır.
Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Kurum; "Muayeneleri yapılan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarına girebilecek.
Çünkü LPG yakıtı, yanıcı bir gazdır ve yanıcı maddelerin olduğu kapalı alanlarda tehlikeli olabilir. Bazı otoparklarda LPG'li araçların girişi yasaklanmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Olamaz. Yanma reaksiyonunun öyle bir yan ürünü yok.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
Türkiye'de gerçek fabrika çıkışlı olarak satılan yaygın iki otomobil. Anlamanın çok basit bir yolu var : LPG seviye göstergesi aracın kendi konsolu içerisinde ayrıca LPG geçiş düğmeleri de konsola tümleşiktir. Motorda da ufak tefek güncellemeler yapılıyor subaplar çelik olanlarla değiştiriyorlar.
LPG'li araçlardaki bu karışım gazların patlama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak resmi gazetede yayımlanan ve günümüzü kapsayan otopark yönetmeliğine göre girmesi yasaktır. Kapalı otoparklar içerisine giremeyen ve kapalı otoparklarda park olanağının sağlanmadığı tek araç türü LPG'li araçlardır.
Nihayetinde LPG'li araçlarda uygulanan sistem iyileştirildiğinde ve kapalı otoparklarda yeterli havalandırma sistemi uygulandığında, LPG'li araçların kapalı otoparklara park etmelerinin bir sakıncası da olmayacaktır.
Işık, ayrıca Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan, akaryakıt, LPG istasyonları ve sayaçlarla ilgili hususların, hazır ambalajlı ürünlerin miktar kontrollerinde yaşanan sorunların da "130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı"na bildirebileceğini kaydetti.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir. Bu rakam, aracın modeline, sürüş tarzına ve diğer faktörlere göre değişebilir.
LPG'li araca AVM yasağı kalktı
LPgsi simitse kaportada delik olur oradan alnlarsınız. Lifte kaldırdığınızda benzin deposu gibi görülen yerde delik olur.Bu şekilde anlarsınız.Birde ne kadar lpg kaldığını gösteren küçük gösterge vardır genelde görülen yerlerde olurlar ordanda anlaşılır.Soküldüğünde iz bırakabilir.Dahada türetilebilir.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
İlk olarak LPG'nin eskiden sıfır araçlarda bulunmadığını yani fabrika çıkışlı bir seçenek olmadığını, ancak son zamanlarda bazı otomobil markalarının LPG'li araç ürettiğini belirtelim. Araca sonradan LPG sistemi takılacaksa da hem benzinli hem de dizel araçlara LPG sistemi eklenebiliyor.
Bir sigortacıya giderek ya da Şoförler Cemiyetine giderek EK-1 belgesi doldurulması gerekmektedir. İl Emniyet Müdürlüğüne aracı LPG sistemine dönüştürüldüğü ile ilgili bir dilekçe yazılıp gönderilmek zorundadır. Dilekçeyi gidilen sigortacıda ilgili dilekçe kâğıdını doldurabilirsiniz.
Distribütörün anlaşmalı LPG uygulamacısı yoksa garantiyi bozar. Ancak otomobil tek parça bir ürün gibi muamele görmez. Yani, LPG taktırırsınız, sonrasında müzik setiniz bozulursa, "LPG taktırdığınız için garanti dışı" diyemezler.
Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir? Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
araçınızın otomatik şanzumana sahip olması lpg sistemine engel değildir. aynı sürüş konforunu sıralı sistemdede yaşarsınız. tabiki bunun için iyi marka ve iyi usta gereklidir.
Yani lpg li araç değer düşürmüyor aksine yükseltiyor. Ancak tankın değiştirme zamanı gelmiş ise çok yükseltmez aracın değerini.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri