Maliyet artışıyla yatırımcılar, kredi alımlarına daha mesafeli yaklaşır. Ayrıca istihdam da masraflı olarak görülebileceği için düşer. Buna bağlı olarak işsizlik artar ve ülkenin büyüme verileri geriler.
Faiz oranlarının yükseltilmesi, tüketici harcamalarını ve yatırımları azaltabilir çünkü daha yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırır. Bu da ekonomideki büyümeyi yavaşlatabilir. Faiz artırımının bir diğer amacı, para biriminin değerini korumaktır.
Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir. Ayrıca, yurtiçi faiz oranlarının yükselmesi, yerel para birimine olan talebi güçlendirir ve döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Faizin artırılması tüketim dolayısıyla talep üzerinde daraltıcı, tasarruflar üzerinde artırıcı etki yapar. Talep enflasyonu geçerliyse enflasyonu denetlemenin bir yoludur. Faizin artırılması denetimden çıkmış ve cari açığı ya da bütçe açığını artırmaya başlamış olan büyümeyi yavaşlatıcı etki yaratır.
Faiz artırımı, enflasyonu kontrol etmek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kullanılabilir. Döviz Kuru İstikrarı: Bir ülkenin para birimi, döviz piyasasında değer kaybetmeye başladığında, merkez bankası faiz oranlarını artırarak döviz kurunu koruyabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Faiz oranlarının yükselmesi hem tasarrufu artırarak hem de banka kredileriyle desteklenen tüketimi kısarak toplam tüketimi azaltır. Aynı zamanda yatırım harcamaları da azalır (Loayza ve Schmidt-Hebbel, 2002: 4). Böylece toplam talep ve enflasyon azalır.
Dolar: FED faiz oranını artırırsa, doların değeri de artar. Çünkü yüksek faiz oranı, dolar cinsinden yatırım yapmayı cazip hale getirir. Dolar talebi arttıkça doların değeri de yükselir. Tam tersi durumda ise doların değeri düşer.
Zimbabve yüzde 60 ile dünyanın en yüksek faiz oranına sahip ülkesi.
Türkiye'nin son yıllarda IMF gözetiminde yürüttüğü istikrar programı gereği hükümet sıkı para politikası izlemek, bütçe disiplininden taviz vermemek ve enflasyonu kontrol altında tutmak durumundadır, faizlerin yüksekliğinin bir sebebi budur.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Normal şartlarda faiz ve borsa arasında genellikle ters bir ilişki vardır. Yani, diğer tüm değişkenler sabitken, faiz artırıldığında borsanın düşmesi, azaltıldığında ise yükselmesi beklenir.
Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirlemektedir. Para Politikası Kurulunun faiz kararları, önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınmaktadır.
FED faiz kararından elbette ki hisse senetleri de etkilenecektir. Federal Açık Piyasa Komitesi bir faiz artışı açıkladığında, yatırımcılar hisse senetlerini hızla satabilir ve daha risksiz yatırımlara geçebilirler. Faiz ve borsa arasında ters bir ilişki olduğu için faiz artırımı durumunda borsanın düşmesi beklenir.
Bir başka ifadeyle, yüksek enflasyon oranı düşük işsizlik oranına, düşük enflasyon oranı ise yüksek işsizlik oranına neden olmaktadır.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
MERKEZ BANKASI FAİZ DÜŞÜRMESİ NE DEMEK? Enflasyon yüksekken politika faizini düşürmek ise daha yüksek enflasyon yarattığı için uzun vadeli piyasa faizler düşmez, bilakis artar. Bu durum yatırım iştahını, harcamaları ve üretimi azaltır.
Özellikle faiz oranlarıyla ilgili meraklı bekleyiş, akıllara ''Faiz düşerse altın ne olur?'' sorusunu getirir. Merkez Bankası'nın olası faiz indirimi kararı, dolarda yükselişi de beraberinde getirir. Altın ons fiyatları, dolar kuruyla belirlenir. Bu durum, altının gram fiyatında artışa neden olabilir.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltildi. Mart 2021'den bu yana ilk kez faiz artırımına gidilmesinin ardından Dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 24'ü aştı.
Eğer 250 baz artarsa politika faizi yüzde 32.5, 500 baz puan artırılırsa politika faizi yüzde 35'e yükselecek.
Merkez bankasının faiz oranlarını artırması, ekonominin çeşitli yönlerini etkileyebilir. Bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır. Dolayısıyla döviz kurları düşer, TL değer kazanır. Bankalar, merkez bankasından daha yüksek maliyetle borç aldıklarında, bu maliyeti müşterilere yansıtır.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Türk Lirası değer kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri