Ayrca, faiz artışının etkisiyle ABD dolarının değeri diğer paralar karşısında yükselmesinin sonucu olarak ithalat artar, ihracat azalır ve ABD'nin dış ticaret açığı büyür. Faiz artış oranı ne kadar büyük olursa ekonomiye etkileri de o kadar yıkıcı olur.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR? FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır.
Döviz kuru değişmelerinin enflasyon ve faiz oranı üzerine etkisi daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle enflasyon ve faiz oranlarının istikrar kazanmasında döviz kuru istikrarı önemli faktörlerden birisi olmaktadır. Ayrıca faiz oranları üzerinde kamusal borçlanmaya bağlı olarak artan risk priminin etkisi de görülmektedir.
Fed'in faize ilişkin 2024 yılı için tahmini yüzde 4,6'dan yüzde 5,1'e, 2025 yılı için de yüzde 3,4'ten yüzde 3,9'a yükseltildi. Fed'in 2026 yılına ilişkin faiz öngörüsü ise yüzde 2,9 oldu. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5'te tutuldu.
İlgili 43 soru bulundu
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Türk Lirası değer kazanır.
ABD Merkez Bankası Fed faiz oranlarını arttırdığında, Amerikan Doları'na yönelik “yatırım talebi” de artmaya meyillidir. Amerikan Doları daha fazla faiz getirisi sunacağı için uluslararası yatırımcılar ellerindeki yabancı döviz varlıklarını Amerikan Doları'na çevirmeye meyilli olabilirler.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder.
FED faiz oranını artırırsa, altının değeri düşer. Çünkü yüksek faiz oranı, altına olan talebi azaltır, altın talebi azaldıkça da altının değeri de düşer.
İktisatçı Mahfi Eğilmez'in tanımına göre “Normal koşullarda faizler ve borsa ters orantılıdır; yani biri artarsa öbürü düşer.
Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir. Faizlerin düşmesi, TL'ye olan talebi azaltarak döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 29.82 TL iken, bu anket döneminde 30.14 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 34.58 TL iken, bu anket döneminde 37.26 TL olarak gerçekleşti.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır.
Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC -Federal Open Market Committee), federal fonların gecelik faiz oranı veya “hedef faiz oranını” artırdığında dolara olan toplam talep artacağı için (diğer para birimlerinin faizinin değişmemesi halinde) dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanır.
Faiz artırımı olması durumunda karar doğrudan döviz piyasasını etkileyecektir. Döviz piyasasındaki etki ise altına yansıyacaktır. FED faiz artırırsa dolarda bir yükseliş beklenir, altın fiyatları ise geriler ve baskılanır.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
Fed, Çarşamba günü açıkladığı kararla politika faiz aralığını yüzde 5,25-5,50'de sabit tuttu. Haziran 2022'den bu yana faiz artıran Fed böylece 15 ay sonra ilk faiz aralığını değiştirmedi. ABD'de politika faizi halen 2001'den bu yana en üst düzeyde.
ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5.50'de sabit tuttu ve bu kararı oybirliğiyle aldı. Fed 2023 yılı için büyüme beklentisini yüzde 1'den yüzde 2,1'e, 2024 için yüzde 1,1'den yüzde 15'e, 2025 için yüzde 1.8, 2026 yılı için de yüzde 1,8 olarak belirledi.
Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin ediyor. Morgan Stanley: Politika faizinin kasım toplantısında 250 baz puan artışla yüzde 37,50'ye çıkmasını bekliyor. TCMB'nin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar faiz artırımlarına ara vermesini ve faizin Nisan 2024'te yüzde 40'a yükseltileceğini öngörüyor.
Yüksek enflasyon, tüketici fiyatlarının artmasıyla birlikte doların satın alma gücünü azaltır. Bu durumda, yatırımcılar ve uluslararası piyasalar dolar yerine diğer para birimlerine yönelebilir, dolar talebi azalabilir ve doların değeri düşebilir.
Bilindiği üzere altın dolar ile ters korelasyondadır. Yani normal piyasa şartlarında dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde ise altın fiyatı düşer.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Piyasaların şahin bir Fed ile karşılaşması halinde, küresel borsa endekslerinde baskılanma, dolar endeksinde güçlenme ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş görülebilir. Ters korelasyon etkisiyle de altın ve gümüş fiyatları gerileyebilir. Güvercin Fed görülmesi halinde, borsalarda risk iştahı artabilir.
Döviz kurunu etkileyen başlıca unsurlar; FED kararları, IMF, Uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlanabilir.
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FmED: Faiz maliyet Enflasyonu Doğrusu.) Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri