Soğuk hava motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da yağın motor bloğundan pompalanması daha fazla çaba gerektirir. Yağı pompalamak için yapılan bu ekstra çaba aynı zamanda aküyü zorlayarak optimum seviyelerde çalışmasını engeller. Sonuç olarak, arabanız çalışmaz.
Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
SOĞUK HAVADA ARABA MOTORUNUN ISINMASINI BEKLEMEK. Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte sürücüler aracı çalıştırmadan hemen önce birtakım yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden en bilineni ve eskisi gece boyunca soğuyan motorun ısınması için kontağı çevirdikten sonra 4-5 dakika kadar aracı rölantide bekletmektir.
Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG'li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır. Bu yüzden motor hemen çalışmaz. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı akü olabilir. Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer havalar çok sıcak veya hava çok soğuk ise aracınızı iki ya da üç gün de bir çalıştırmanız gerekiyor. Normal süreçte ise haftada bir kere aracı çalıştırmanız yeterli olur bu şekilde aracın aküsü bitmez.
Marş basıyor ama araba çalışmıyor
Anahtarı döndürdüğünüzde marş motoru dönüyor ama araba çalışmıyorsa, yakıtınız bitmiş, bujiler bozuk veya motorda sıkıştırma olabilir. Motor yakıta, ateşlemeye ve sıkıştırmaya gereksinim duyar. Yakıt basıncı, motorun çalışması için önemlidir.
Soğuk havalar motorun da çalışmasını zorlaştırıyor. Bu sebeple de ilk marş basma gücü için gereken enerji daha fazla oluyor ve akü normalden fazla enerji harcıyor. Dolayısıyla da akünün şarj basmak için harcadığı enerji miktarındaki artışa bağlı olarak da akü daha hızlı boşalıyor.
Bu durumun temel nedeni ise soğuk havanın yağ viskozitesini artırması olarak açıklanabilir. Viskozite olarak adlandırılan direnç, bir sıvının akmaya karşı iç direnç göstermesini temsil eder. Soğuk ve zorlu hava koşullarında ise bu direnç artış gösterir.
LPG'nin buharlaşma ve ateşleme için uygun sıcaklık 35-40derecedir. doğal olarak çok soğuk yerlerde LPG piston içinde ilk marş sırasında uygun ısıya ulaşamadığı için çalışma gerçekleşmiyor. Onun yerine sabahları aracın benzinde çalıştırılması(ki sıralılarda 35-40 olarak ayarlanır ilk sıcaklık) daha sağlıklıdır.
Düşük sıcaklıklarda aracı korumaya öncelikle kaputun altından başlamak faydalı olur. Bu nedenle aracı soğuktan koruma yöntemlerinden birisi antifriz kullanımıdır. Antifriz, motor soğutma sıvıları ile ön ve arka cam sularının donmasını engeller.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
Marş Basıyor ama Aracın Motoru Dönmüyor ;
Marş otomatiği marş dişlisinin volant dişlisi ile birleşip siz marşı bırakınca da ayrılmasını sağlamaktadır. Eğer otomatiği bozuk ise bu hareket olmayacaktır ve dişli bulunduğu yerde boşa dönecektir. Birkaç denemeden sonra düzelmez ise aracı ittirerek çalıştırın.
Marş basıldığı halde motorun çalışmama sorunlarına sebep olan ihtimalleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Akünün kutup başları gevşektir. Marşa basıldığında marş motoru uygun şekilde motoru döndürüyorsa ateşleme sisteminde sorun vardır. Benzin uzun süre araç deposunda bekledi ise benzinin evsafı bozulmuştur.
Marş otomatiğinin arızalanması: Marş otomatiği arızalandığında marştan sadece tık sesi gelir. Marş otomatiğinin değişimi ile sorununuz çözülecektir. Aynı şekilde marş otomatiği arızalandığında bir nesne ile vurarak aracın bir süreliğine çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
Yol yardımınız yoksa sabırlı olun; motorun soğuması en az 15 dakika sürer. Bu arada, kaputu hemen açmaya çalışmayın. Motor harareti olan bir arabadaki soğutma sıvısı 230 dereceden fazla olabilir. Kaput açıldığında, sıcak su veya buhar püskürtme riski vardır.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz. Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir. Bu sadece aküyü şarj etmek ve motorun yağlanmasını sağlamak için yağın dolaşımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lastiklerinizi de korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri