İslam'da Faiz Yasağı İslami usulle çalışan bankaların kurulmasının temel nedeni faizdir. İslam, Müslim- gayrimüslim ayırımı yapmadan faizin her türlüsünü kesin bir şekilde yasaklamıştır.
Yazı işleri, mevduat işleri vb. işlerinde çalışmak ise direk haram işlemektir. Cabir bin Abdullah Radiyallahu anhu'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem; Faizi yiyeni, yedireni, şahidini, ve yazanı lanetlenmiştir. Ve “tümü günahta eşittirler” demiştir.
Bu bölümde çalışan kişinin çalışması karşısında aldığı ücret de caizdir. 29- Faizli bir muamelede fazlalığı ödeyen kâfir ise, onun malı muhterem değildir. İster banka yabancı olsun ister başka biri, bu durumda daha önce de belirtildiği gibi, bu fazlalığı almak Müslüman biri için caizdir.
İslam dininde faiz ve faizle yapılan her işlem haramdır. Faiz, herhangi bir ticaret ve emek olmadan paradan kâr etmek demektir.
Değerli kardeşimiz, İslam dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan kazanmalarını emreder. Bu bağlamda; bankalarda ya da dinen haram olan işlerin yapıldığı diğer yerlerde çalışan kimseler oralarda yapılan gayrimeşru işlerin yanında dinen meşru olan işleri de yaparlar.
İlgili 39 soru bulundu
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi. Türkiye'de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur olmak üzere yaklaşık 14 milyon emekli bulunuyor.
Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi. Vatandaştan gelen soruları yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu, zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz hesapta tutulmasının dine uygun olmadığını belirtti.
Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
CEVAP Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz.
Katılım bankası olarak Albaraka Türk; fon toplama, fon kullandırma ve bankacılık hizmetleri olarak üç stratejik alanda kendi değerleri üzerinden, yani faizsiz bankacılık prensiplerine bağlı kalarak finansal hizmet sunmaktadır.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Emekli maaşı almak caizdir, bunu yukarıda izah ettik. Alın teri karışmayan her kazanç haram değildir. Mesela miras ve hediye, bir çalışmanın, alın terinin karşılığı değildir. Hediye de miras da caizdir.
Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.
DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!
Kullanılmayan teşviklerin ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlara bağışlanması İslam alimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir.
Bankaların verdiği promosyon, faiz olarak isimlendirilecek şartları oluşturmuyor. Net bir helal olmadığı da açıktır. Mümkün oldukça camiye ve sofraya sokulmasa iyi olur.
Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek. Anlaşma 3 yıllık bir dönemi kapsıyor.
1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.
Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kredi kartlarıyla altın almak caiz mi?" sorusuna yanıt verdi.
Altınlarınızı Ziraat Bankası Şubeleri veya Anlaşmalı Kuyumcularına getirin, altın hesabınızda gram cinsinden güvence altına alın! Altınlarınızı Şubelerimize veya Anlaşmalı Kuyumcularımıza getirerek uzman eksperler tarafından değerinin hesaplanmasını sağlayabilir ve güvenli bir şekilde altın hesabınıza yatırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri