Söz konusu faizsiz yatırım fonlarında danışma kurulu onayından geçen, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılmaktadır.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonları faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
Helal Yatırım Fonları Nedir? Faizsiz kazanç ilkesiyle hizmet veren helal yatırım fonları ile İslami finans ilkelerine uygun kazançlar sağlamak mümkündür. Bu fonlar, gayrimenkul, girişim sermayesi, gıda, sağlık, teknoloji gibi sektörlere yatırım yaparak, İslami ilkelere uygun olarak getiri sağlamayı hedeflemektedir.
Bu sebeple bankaların yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir. Ancak, katılım bankalarında olduğu gibi faizden ve diğer haram unsurlardan arındırılmış fonların alınması haram olmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Doğrudan faiz uygulayan şirketlerin hisse senedi almak haram olarak görülmektedir. Alınıp satılması helal sayılmayan malların üretimi ve satılmasıyla uğraşan şirketlerden alacağınız hisse senetleri de almak haramdır. Alınması ve üretilmesinde helal olan fakat faiz ile satan ve faiz ile elde edilen karlar haramdır.
İşte detaylar... BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İmam Ebu Yusufun bu fetvasına göre, başta banka ile bir anlaşma yapılmasa ve sene sonunda enflasyon miktarında veya bunun altında bir değer alınsa, bu caiz olur.
En iyi helal yatırım seçenekleri Hisse Senetleri, ETF fonları, para birimleri ve kripto, değerli metaller, sukuk (İslami tahviller olarak da bilinir) ve gayrimenkuldür.
Diyanet Ansiklopedisi'nin faiz maddesinde de böyle yazmaktadır. Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Birçok yatırım aracında olabileceği gibi yatırım fonlarında da seçtiğiniz fonun stratejisine bağlı olarak zarar etme olasılığı vardır.
Diyanetin bildirisine göre; Borsadan hisse almak caiz değil. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İslam inancına göre, üretim faaliyeti yapan bir şirketin hisse senetlerini almak ve satmak dinen caizdir. Bu, İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir yatırım şeklidir.
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Diyanet'e göre hisse alım satımı caizdir.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor. Hiçbir ülke dendiğine göre, Fransa, Almanya gibi gayrimüslim ülkelerde de mi krediyle ev almak caiz olmuyor?
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir.
Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir. Kuveyt Türk, dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla, müşterilerinin hizmetine sunduğu yenilikçi ürünleriyle ve yurt dışı açılımıyla katılım finansın gelişimine katkı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri