Geçimini sağlamakta güçlük çeken ve maddi açıdan başkalarına muhtaç olan kişilere fakir denir. Kelime, halk arasında fakir fukara şeklinde ikileme olarak kullanılır.
Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir. 1 Bu duruma göre miskinler, fakirlerden daha muhtaç durumda olan kişilerdir.
Çoğulu mesâkîndir. Bu ölçüdeki yoksulluk ve ihtiyaç, kişiyi çökertip bilinçsiz, hareketsiz ve çaresiz bir duruma getirdiğinden, böylesi düşkünlere miskin denilmiştir. Bu nedenle miskin ile fakir arasında önemli bir fark vardır. Fakir, geliri ihtiyaçlarını karşılamayan kişi iken, miskin geliri hiç olmayan kimsedir.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
Maddî ihtiyaç içinde bulunan kimse, yoksul.
İlgili 30 soru bulundu
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Hanefilere göre, fakir: ev ve ev eşyası gibi aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan, nisap miktarından daha az malı bulunan kimsedir. Miskin ise, hiçbir geliri ve malı olmayan kimsedir.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir.
Yoksulluk ile fakirlik arasında fark vardır. Fakirlik, üstesinden gelinebilen. Ama yoksulluk müzminleşmiş, demir gibi katılaşmış ve elem verici bir hale gelmiş, çözümü çok zor olan bir yapıyı temsil eder olmuştur.
Yoksulluk sorunu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yoksulluğun nedenleri olarak; işsizliğin artması, enflasyon, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, savaşlar, iç ve dış göçler, ülkede yaşanan sosyo-ekonomik krizler sayılabilir.
Buna göre fakirlik Allah'ın insanları imtihan ettiği yollardan biri olup sabredenler bu imtihanı kazanmış olurlar (el-Bakara 2/155).
Milyarder, kısa ölçekli sayı adlandırma sistemini kullanan ülkelerde, genellikle Amerikan doları, euro ve sterlin gibi büyük para birimlerinin ya da belirli bir para biriminin en az bir milyar (1.000.000.000, yani bin milyon) birimine sahip olan kişidir.
Maddi açıdan başkalarına muhtaç durumda olan kişilere fakir denir. Bu kelime sadece insanlar için değil ülkeler ve yerleşim bölgeleri için de kullanılır. Fakir sözcüğü, mecazen aciz, güçten yoksun ve zavallı anlamına gelir.
Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerden olan Hz. Eyyûb, sahip olduğu tüm zenginliğini ve çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşı gösterdiği sabır nedeniyle yüce Allah tarafından ödüllendirilmiştir.
Fakir, H. Wilhelm Kicherer tarafından 1933 yılında Almanya Stuttgart'ta kuruldu. “Fakir” markası Almanca'da aile anlamına gelen Familie ve kurucusunun soyadı Kicherer'in birleşmesinden doğdu.
Fakîr - فقیر
(از اقرب الموارد) (منتهی الارب). درویش.
Arapça fḳr kökünden gelen faḳīr فقير “1. oyuk, çukur, 2. beli bükük, 3. yoksul” sözcüğünden alıntıdır.
1. Yoksul duruma gelmek, fakir düşmek, yoksullaşmak: “Âile gittikçe fakirleşti.” 2. mec. Yetersiz, kifâyetsiz bir durum almak: Fakat müşterisi değişmiş, etrâfı fakirleşmiş bu gününde eski Akademi'yi tahayyüle imkân yoktur (Ahmet H.
Yeni yoksulluk günümüzde yeterli geçim kaynaklarına sahip olunmaması, enformel sektörün artması ve buna bağlı olarak da istihdam problemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte geçim şartlarının zorlaşması ve bireylerin bu şartlar altında, kent içerisinde birçok ihtiyaçtan yoksun kalmalarıdır.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.123,60 TL'ye yükseldi.
Ülke nüfusunun hepsini yansıtan toplamda ise Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 15. OECD ortalaması ise yüzde 11,4. Toplam nüfusta yoksulluğun en yüksek olduğu ülke yine Kosta Rika (yüzde 20,3). 37 ülke içinde Türkiye 10. sırada yer alıyor.
Kur'an, insan için çalışmanın dışında hiçbir şey olmadığını söylemektedir (Kuran, 53:39). Yoksulluktan, sabrederek değil, çalışarak kurtulabiliriz. Onur ve özgür insanlar olmak, çalışmak ve varlık yaratmayı gerektirmektedir. Yoksulluk, kader değildir.
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
İslam'ın yardımlaşma köprüsü olan zekat, yoksul ve muhtaç kimselerin hakkı olduğu için bu kimselere verilir. Zekat almaya hak kazananlar hiç malı olmayan kişiler veya zaruri ihtiyaçları dışında nisap miktarının altında malı olan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri