Fakir kelimesinin anlamı ile tamamen zıt olan kelimeler fakir kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimelerdir. Fakir kelimesinin zıt anlamlısı zengin sözcüğüdür. Zengin kelimesi ile fakir kelimesi tamamen farklı anlama gelirler.
TDK'ya Göre Zengin Kelimesinin Eş Anlamlıları
Türk Dil Kurumu açısından zengin kelimesine karşılık olarak varlıklı, verimli, çok ve bol kelimeleri kullanılabilir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Fakir kelimesinin zıt anlamlısı ise zengin kelimesidir. Zengin kelimesi fakir zıt anlamlısı olarak bilinir.
TDK'ya Göre Zengin Eş Anlamlısı
Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan zengin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'na göre 'varlıklı' olarak öne çıkmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Fakir kelimesinin zıt anlamlısı zengin sözcüğüdür. Zengin kelimesi ile fakir kelimesi tamamen farklı anlama gelirler.
ZENGİN KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Zengin kelimesinin zıt anlamlısı 'fakir, fukara, yoksul, züğürt' kelimeleridir.
Sormuş olduğun fakir kelimesinin eş anlamlısı, onunla aynı anlamı taşıyan "yoksul" kelimesi olacaktır.
Fakir ve zengin kelimeleri arasında hiç bir anlam ilişkisi bulunamaz çünkü bu iki kelime birbirlerinin zıt anlamıdır. Zıt anlam nedir ?
Zengin kelimesi de fakir gibi sıfat olarak kullanılan bir kelimedir. Farsça bir kelime olan zengin "Parası, malı çok olan" anlam doğrultusunda fakirin zıt anlamlısı olan kelimedir.
Fakir kelimesinin eş anlamlıları 'parasız, yoksul, muhtaç, kimsesiz, fukara' sözcükleridir. Fakir kelimesinin zıt anlamlıları ise 'zengin, gani, varsıl' kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısıdır.
Dilimize Arapçadan geçen fakir kelimesinin ilk anlamı muhtaçtır. Çoğulu ''fukara'' şeklinde yazılan fakir, çaresiz, zavallı ve düşkün manasında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamada ve birleşik isimde de yer alır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Farsça sangīn سنگين "(kıymetli) taşlarla süslü, murassa, pahalı, değerli" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça sang سنگ "taş" sözcüğünden türetilmiştir.
Zengin kelime anlamı olarak; maddi yönden parası çok olan ve malı, mülkü çok olan, varlıklı kimseleri ifade eder.
Doğrulanmış Cevap
zengin ile aynı anlama gelen kelime varlıklı kelimesidir.
Arapça fḳr kökünden gelen faḳīr فقير “1. oyuk, çukur, 2. beli bükük, 3. yoksul” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça faḳara فَقَرَ “oydu” fiilinin faˁīl vezninde sıfatıdır.
Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir.
Yoksulluk ile fakirlik arasında fark vardır. Fakirlik, üstesinden gelinebilen. Ama yoksulluk müzminleşmiş, demir gibi katılaşmış ve elem verici bir hale gelmiş, çözümü çok zor olan bir yapıyı temsil eder olmuştur.
Yoksul geniş bir anlama sahiptir ve ayrıca toplum ile ülkeler için de kullanılır. Bu kelimeye eş anlamlı olarak ayrıca fakir sözcüğü üzerinden de değerlendirebilirsiniz. Yoksulun eş anlamlısı olarak fakir sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Zenginin zıt anlamlısı olan yoksul ve fakir kelimesi, zenginin "Parası, malı çok olan" anlamı bağlamında karşıtlık oluşturur. Maddi varlık anlamında kullanılan zengin kelimesinin zıt anlamı olarak bu iki kelime kullanılabilir.
Yani pahalı kelimesinin zıt anlamlısı ''ucuz'' kelimesidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ceza kelimesi, ödül sözcüğüyle zıt anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri