Türk Kızılay'a gönüllü olarak bağışlanmış olan kanlar laboratuvar testlerinden geçerler. Eşzamanlı olarak 3 bileşene ayrılarak uygun koşullarda saklanırlar. Kullanıma hazır olan kan bileşenleri hastanelere transfer edilir. Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
KAN PARASI
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
Devlet hastanelerinde ise vatandaşın cebinden kan parası çıkmadığını iddia eden Kızılay bir şeyi atlıyor veya görmezden geliyor. 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı SGK'dan yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor.
5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ile kan satışı kesinlikle mümkün değil.
İlgili 34 soru bulundu
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat türü yoktur. Esasında bu bir maddi ve manevi tazminat tazminattır. Kişiler kendi aralarında kan parası denen bir paranın verilmesini kararlaştırmış olabilirler. Bu durum pazarlık usulü gerçekleştirilmektedir.
Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Keskin, “Hiçbir özel veya kamuya ait hastane kişiden kan parası adı altında para alamaz.
'Kızılay, kanı bağışçılardan ücretsiz alıyor, hastanelere satıyor'
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir.
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Dedemi halsizlik şikayetiyle getirdiğimiz hastane de uygulanan tedaviler gereğince kan takviyesi yapıldı ve 4 ünite kan verildi. Taburcu işlemlerin de bu 4 ünite kanın parası alındı (1 ünite kan=350 TL).
Bu sebepten dolayı insan vücut yapısına bağlı olarak yaşamı sürdürebilecek miktarda kan bulunur. Genel olarak ele almak gerekirse yetişkin 65-80 kilogram arasındaki sağlıklı bir insanda 5 veya 6 litre kan bulunur.
Her türlü ihtiyacı gene aynı şekilde devlet tarafından karşılanıyor fazlası insanları sömürmektir. Örneğin 0 grubu kanı gidip bağışlıyorsunuz. Ya da AB - grubu kanı bağışlıyorsunuz ki en az bulunan kandır AB - bu kana karşılık ünite başı 400 tl para talep ediliyor.
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
İnsan değerli ve mükerrem olduğundan onun parçası sayılan kanı para ile satılamaz.Bağış yapılabilir.Satılması haramdır. Ancak hasta olan kimse zarurete binaen satın alsa günaha girmez. Konuyla bağlantılı olarak:Kan nakli olanlar arasında (verici-alıcı) dinen akrabalık bağı oluşmaz.
Önceden bildirdikleri için hastanelerde boşluk oluşturmuyoruz, hasta beklemiyor. Burada şu çok önemli, hiçbir özel veya kamuya ait hastane kişiden kan parası adı altında para alamaz.
Otobüs kazası tazminatı kan parası; Otobüs kazalarında meydana gelen ölümlerde tazminat talebi öncelikle sigorta şirketine yöneltilir. Sigorta şirketinden para almak için diyet parası evraklarını tamamlayıp başvuru yapmak gerekir. Manevi tazminat için ise otobüs firmasına kan parası davası açılmalıdır.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Destekten yoksun kalma tazminatı, halk arasında kan parası olarak bilinir. Hukuki olarak ise iş kazası ya da trafik kazası sonucu vefat eden kişinin destek olduğu bireylere ödenen maddi tazminat türüdür.
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik gibi bir hata sonucu herhangi bir kişinin ölümüne sebep olan kişi, ölenin yakınlarının talep etmesi hâlinde, diyet (kan parası/tazminat) ödemekle yükümlü olur (Ebû Dâvûd, Diyât, 16-24 [4541-4588]; Tirmizî, Diyât, 1-4 [1386-1392]); Ayrrıca bkz. İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 10/298-299).
Uygulamada kan parası, ölüm tazminatı, diyet borcu olarak da adlandırılmaktadır. Destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 53. maddesinin birinci fıkrası üçüncü bendinde yer alan düzenleme, sorumluluk hukukunda en çok uygulama alanı bulan hükümlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri