Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motorun Aşırı Isınması: Fan motoru, araç motorunun etrafındaki sıcak havayı dışarı atarak soğutma sağlar. Fan motoru çalışmadığında, bu sıcak hava etkili bir şekilde dağıtılamaz ve motor aşırı ısınabilir. Aşırı ısınma, motorun performansını düşürebilir, aşınma ve hasara yol açabilir.
Fan müşürü arızaları da bu noktada kendini göstermektedir. Fan müşürü arıza belirtileri doğru bir şekilde okunmaması halinde aracınızın hararet yapması ve motorun da hasar görmesi söz konusu olabilir.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Radyatörde bir aksaklık meydana ulaştığında size ilk uyarıyı gösterge panelinizde bulunan hararet göstergesi verir. Bu vaziyet yaklaşan radyatör problemlerinin bir işareti olabilir. Arızalı bir termostat buna neden olabilir. Termostat açılmadığında motor aşırı ısınacak ve arızaya neden olacaktır.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet farkedilmeyip yola devam edilirse; silindir kapağı çatlar.
Eğer aracınızın ön tarafından dumanlar çıkıyor ve araba hararet göstergesi yanıyorsa aracınız hararet yapmış demektir.
Hararet müşürü, motor suyunun sıcaklığını sürücü panelinde yer alan hararet göstergesine iletmektedir. Motordan direkt olarak gelen bilgi dâhilinde sıcaklık durumuna göre panel üzerinde göstermektedir. Bu noktada sürücünün paneli iyi okuması gerekmektedir.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir. Ancak bu derecelere yükseldiğinde tekrar 90 seviyesine düşmesi gerekir.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Aracınızın motor sağlığı için hararet göstergesinin 80 ile 90 derece arasında olması gerekir. Bu değerler arasında otomobiliniz en az yakıt ile en iyi performans düzeyinde çalışır.
Hararet göstergesinin aniden yükselip düşmesi termostatın arızalı olduğundan kaynaklanabilir. Sorunu çözmek içi aracın kaputunu açarak termostattan çıkan boruyu kontrol edebilirsiniz. Borunun soğuk olması zamanlı zamansız açma kapatma yaptığını gösterir ve arızanın kaynağıdır.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri