Vantilatörler sıcak yaz günlerinde serinlememize yardımcı olan bir hava akımı oluşturur. Aslında vantilatörler ortamın sıcaklığını azaltmaz. Aksine mükemmel bir şekilde yalıtılmış küçük bir odada çalışan fan, odanın sıcaklığının artmasına neden olur.
Yaz sıcaklarıyla baş ederken, hayat kurtarıcı rolü olan vantilatörler ortamda serinlemeye yardımcı olan bir hava akımı oluşturmaktadır. Her ne kadar serinlemeye yardımcı olsa da, aslında vantilatörler havayı soğutmaz, ortamdaki sıcaklığı azaltmaz.
İkincisi de, daha çok kanadı olan pervane daha fazla soğutur diye bir doğru yoktur. Soğutma, pervane adedinden çok dönüş hızına bağlıdır.
Serinletme ve Hava Dolaşımı: Tavan pervanesinin en temel işlevi, serinletme sağlamak ve hava dolaşımını artırmaktır. Pervane döndüğünde, etrafındaki havayı hareket ettirir ve bu da vücudunuzu serinletir.
Vantilatörün oluşturduğu kuru hava da birçok sağlık problemine sebep olabilir. Cildinizin ve boğazınızın kurumasına ve özellikle kontakt lens kullanıyorsanız gözlerinizin tahriş olmasına sebep olabilir. Kuru hava sinüsleri ve genizi etkiler.
İlgili 22 soru bulundu
Gece boyu vantilatörle uyuduğunuzda alerjinizi tetikleyebilir. Eğer alerjiniz varsa, vantilatörü açık bırakarak uyumak iyi bir fikir değildir. Vantilatörün yaratacağı rüzgar, alerjen partikülleri dolaşıma sokabilir. Bu da astım, göz alerjisi, saman nezlesi ve göz kuruluğu gibi alerjen durumları ortaya çıkarabilir.
Klasik vantilatör modellerinde ortamın sıcaklığının düşürülmesi gibi bir özellik bulunmaz. Vantilatör, ortamın sıcaklığını etkilemek yerine hava akımı sağlar. Sağladığı rüzgar, serinlemenize yardımcı olur. Hem açık hem de kapalı ortamlarda kullanılabilir.
Bir vantilatör ve su şişelerini kullanarak bir odayı soğutabilirsin. İster şişeleri dondurup vantilatörün önüne koy, ister arkasına bağla. Kendi klimanı yaptığında çabucak rahatlayıp serinleyeceksin!
Ayrıca montaj ya da kurulumunun hatalı olarak yapılması da vantilatörün ses yapmasının sebeplerinden biri olabilir. Vantilatör neden bozulur? Vantilatörler pek çok farklı sebepten dolayı bozulabilir. Örneğin, vantilatörü çok uzun süre hiç kapatmadan çalıştırmak motorun bozulmasına neden olabilir.
Kompakt yapısı sayesinde bu vantilatör çok yer tasarrufu sağlar ve 3 devir ayarı vardır. Düşük, orta ve yüksek üç hız her sıcaklıkta ideal bir soğutma sağlar. Kapatılabilir rotasyon sayesinde rüzgar makinesi büyük odaları da uygun bir sıcaklığa kadar soğutur.
Klimaya benzer olarak soğutma sistemi olan buharlı vantilatörler, etkili bir şekilde ortamı soğutur.
Tavan vantilatörleri ile ortamda bulunan havayı soğutma gibi bir özelliğe sahip değildir. Fakat klima kullanımına göre daha ekonomik ve sağlıklıdır. Tavan vantilatörünün serinletme işlevi oluşturduğu rüzgar etkisi ile gerçekleşmektedir.
Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Radyatör fanının sürekli çalışmasının anlık olarak motora bir zararı yoktur fakat asıl zararı fan motorunun kendisine ve aracın aküsüne dir. Aşağıda bu zararları listeledik göz atmanızı tavsiye ederiz. Araç stop halinde iken de devam eden çalışma akünüzün bitmesine ve yolda kalmanıza neden olur.
Bilgisayarın kendi işlemci fanı yetersiz kaldığında işlemci soğutma fanı ile ısı düşürülür ve bilgisayarın soğuması sağlanır. İşlemciye direkt temas eden fan, bakır veya alüminyum ısı tellerinden sıcaklığın uzaklaştırılmasını sağlayarak bilgisayarı soğutur.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
24 saat açık kaldığı düşünülen bir vantilatör 24 x 75 üzerinden 1.800 W enerji harcar. Bu da 1.8 KW enerjiye tekabül eder. güncel enerji ücretlendirmesi Kilowatt başına 44 Kuruştur. Bu nedenle 1.8 x 0.44 üzerinden hesaplanırsa, bir vantilatör 24 saatte 79 Kuruş harcayacaktır.
Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör saatte ortalama 75 watt arasında elektrik tüketir. Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir.
1 Saatte Vantilatör Kaç TL Yakar? Sonuç olarak, 75 watt gücündeki vantilatörünüzü günde 8 saat çalıştırdığınızda, birim elektrik fiyatı 1.50 TL/kWh olarak kabul edildiğinde, günlük elektrik maliyetinin 0.90 TL ve saatlik elektrik maliyetinin ise yaklaşık 0.1125 TL olduğunu söyleyebiliriz.
Karşılıklı camları açarsanız cereyandan da faydalanarak serin havanın evde dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Sabah güneş doğmadan önce camları ve perdeleri kapatarak güneş ısısının eve girmesini engelleyin. Ayrıca camın önüne koyacağınız bitkiler de güneşin enerjisini çekerek eve daha az güneş girmesini sağlayacaktır.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır. Fizik tedavi gören kişilerin uyku sırasında serinlemek istedikleri durumlarda vantilatör kullanımı daha sağlıklıdır.
Vantilatör kullanımında, aletin 24 saat açık bırakılması mümkün değildir. Ayrıca vantilatörün amacı ortamı soğutmak değil, hava akımını sağlamaktır. Bu nedenle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulursa vantilatör daha az enerji harcamaktadır.
Klimalar gündüz saatlerindeki sıcaklıkla daha iyi savaşırken vantilatörler gece saatlerinde kullanılabiliyor. Evlerinizde her iki cihazın da bulunması avantajlı bir iklimlendirme sağlayabilir. Gündüz klima kullanırken gece yatış tarafınızın tersinde olacak bir vantilatörle rahatça uyuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri