Bir litre Coca-Cola Zero, 96 mg kafein içerir. Ek olarak, yapay tatlandırıcılar kullanılır. ABD'de buna aspartam ve asesülfam potasyum dahildir.
Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılır. Coca-Cola Şekersiz'de aspartam bulunmamaktadır. Coca-Cola Şekersiz ürünümüzde tatlandırıcı olarak sukraloz ve asesülfam K; Coca-Cola Light ürünümüzde ise aspartam ve asesülfam K kullanılmaktadır.
Coca-Cola dünyasını keşfetmek için hemen cocacola_tr Instagram hesabını takip et! İçindekiler: Su, karbondioksit, renklendirici (karamel), asitliği düzenleyiciler (fosforik asit, sodyum sitrat), tatlandırıcılar (sukraloz, asesülfam K), aroma vericiler, koruyucu (sodyum benzoat), kafein (maks. 0,150 g/l).
Coca-Cola Zero'da şeker bulunmamaktadır. Ürünü tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bu nedenle Coca-Cola Zero düşük kalorili ürün portföyümüzde yer almaktadır. Coca-Cola Zero'da kullanılan tatlandırıcılar aspartam, asesulfam potasyum ve sukralozdur.
“Light” olarak pazarlanan ürün sırasıyla Aspartam ve Asesülfam Potasyum içerirken; “Zero” olarak pazarlanan üründe bu tatlandırıcılara ek olarak ayrıca Sukraloz yer alıyor. Yani “Sıfır” anlamına gelen Zero ürününde; Light ürününden daha fazla tatlandırıcı yer alıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Coca Cola Zero, her ne kadar kalori ya da şeker içermese de sağlıklı bir içecek değildir. Üretiminde orijinal kolanın şeker tadını tutturmak için ve kalori oranını sıfır tutmak için yapay tatlandırıcı kullanılmaktadır. Bu yapay tatlandırıcıların sağlık açısından tartışmalı etkileri bulunmaktadır.
Bir bardak (yaklaşık 250 ml) Coca-Cola'da 28 gram yani yaklaşık olarak 7 küp şeker bulunmakta. Bunun yanında, Coca-Cola Light ve Coca-Cola Zero'da ise hiç şeker yok. Bu ürünleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılıyor.
Aspartam en tanınmış ve hakkında en çok aleyhte yayın yapılmış yapay tatlandırıcılardan. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen bir yağ asididir.
Aspartam (E951),şekere göre 200 kat daha tatlıdır ve dünya çapında en çok kullanılan tatlandırıcılardandır. %50 L-fenilalanin, %40 L-aspartik asit ve %10 metanol den oluşmaktadır. Kan dolaşımına girer girmez bu maddelere parçalanmaktadır.
Uzun cevap: gazlı içeceklerin tek zararı şekerinden kaynaklanmamaktadır. o içeceğin sana güzel gelmesi için içinde daha bir çok katkı maddesi var ve şekersiz olsa bile yine de vucuduna zarar vermektedir.
Coca Cola Zero çılgınlığının önüne geçmek isteyen şirket, en son noktada bu markayı piyasadan kaldırarak, orijinal Coca Cola'nın şekersiz versiyonlarını piyasaya sürdü. Coca Cola'nın başına gelen olayın benzerini yaşayan Volkswagen ise piyasadaki yerini alt markası Skoda'ya kaptırıyordu.
Bu kola türü özellikle şekeri az tüketmek isteyen kişiler için en ideal içeceklerden birisidir. Kalori kişilerin kilo almasını sağlamaktadır. Şekersiz ve light kola içerisinde ise kalori miktarı sıfırdır. Bu nedenle kilo alımına sebep olmamaktadır.
Coca-Cola Zero'da şeker yerine ürünü tatlandırmak için düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılır. Ürün ambalajında da belirtildiği gibi bu tatlandırıcılar aspartam, asesulfam potasyum ve sukralozdur.
Bir şeker ikamesi olarak aspartam, şekerle aynı şekilde dildeki tat tomurcuklarını uyarır. Çeşitli yiyeceklerde, içeceklerde, tatlılarda, kahvaltılık gevreklerde, sakızlarda ve kilo kontrol ürünlerinde kullanılır. Aynı zamanda masa üstü tatlandırıcı olarak da bilinir. Aspartam aslında bir dipeptiddir.
Araştırmacılar fareleri iki gruba ayırarak birine sadece su verirken, diğerine aspartamlı (diyet içeceklerde en çok bulunan yapay tatlandırıcı) su vermişlerdir. Sonuçta aspartam grubundaki fareler daha fazla kilo almış ve metabolik sendroma yakalanmışlardır.
Araştırmada, yapay tatlandırıcı tüketmenin kanser geliştirme riskini artırabileceği belirtildi. 2009-2021 arasında 100 binden fazla kişinin verilerini analiz eden bilim insanları, tatlandırıcılarda bulunan aspartam ve asesülfam potasyumun daha yüksek kanser riski oluşturduğunu söyledi.
Aspartam ısıya dayanıklı değildir ve ısıtıldığında tatlılığını kaybeder. Bu nedenle unlu mamullerde veya diğer pişmiş gıdalarda sıklıkla kullanılmaz.
Peki aspartam nelerde var? Aspartam içeren ürünler dediğimizde gazlı içecekler, pudingler, sporcu içecekleri, sakızlar, meyveli yoğurtlar, soslar vb. ürünleri sayabiliriz.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
Aspartam, sakarin veya sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, diyabetin ilk evresi olan şeker duyarsızlığını (glikoz intoleransı) tetikleyerek, diyabet hastalığına sebep oluyor.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Diyet kola, yani light kola siz istemeseniz de kilo alımına neden oluyor. Çünkü tatlandırıcı ve koruyucu maddelerden oluşuyor. Aklınızda zero kola kilo aldırır mı endişesi varsa; koladan uzak durmanız önerilir.
Dengeli ve ihtiyaçtan fazla kalori içermeyen bir beslenme ile birlikte hareketli bir yaşam sürdürüldüğünde, özel bir hastalık söz konusu olmadığı sürece, karaciğere herhangi bir zararı olmaz.
bir bardak (250 ml) kola'daki şeker miktarı 28 gram. dolayısıyla on adet küp şekere denk geliyor. 2007 yılında osman müftüoğlu bir kutu (330 ml) kolada 15 tane küp şeker olduğunu yazmış. bu da 250 ml kolada ~11,3 küp şeker olduğuna denk geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri