Farlar kırıksa geçmez tehlike arz etmeyecek çatlaksa hafif kusurlu geçer...
Şoförün görüşünü etkileyecek herhangi bir hasar mevcutsa araç muayeneden geçemez. Bu durumda araç camı tamir edilene kadar trafiğe çıkması yasaklanır.
Aydınlatma aksamı muayenesi testleri sonucunda ağır kusurlar aşağıdaki gibidir: far camlarının ya da reflektörlerin matlaşması, cam içlerinde buğu ve nem olması
Şimdi ise far ayarı hafif kusur olarak değerlendiriliyor.
- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki küçük taş izleri hafif kusur olarak değerlendirilir ve muayeneden geçebilir. Ancak, taş/cisim çarpması nedeniyle oluşan sürücünün önündeki taş izinden büyük, hasar ve çatlaklar ağır kusurdur.
İlgili 29 soru bulundu
Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Araç muayeneden geçer. Geçmeli. ön far çatlağı geçmez.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
LED far ampulü takılmış araçlar, yalnızca far yön hatası (hafif kusur) alarak muayeneden geçebilir. Muayene sonucunda hafif kusur olması muayenenin onaylanması ve etiket verilmesi için engel değildir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Far camı, aracın farlarını koruyan ve kirlenmesini önleyen bir parçadır. Zamanla far camları çizilebilir, çatlaklar oluşabilir veya hasar görebilirler. Bu durumda, far camlarının değiştirilmesi gerekebilir. Far camı değişimi, birçok araç servisi veya tamir atölyesi tarafından yapılabilir.
Ön far ve stop lambalarında oluşan çatlak, kırık, ayak kopması gibi hasarları, parça değişimi gibi yüksek maliyetli çözümler yerine, kaliteli ve işçilik garantili onarım hizmetimiz ile gönül rahatlığı ile giderebilirsiniz. Far ayakları küçük parçalar gibi görünse de, sürüş güvenliğiniz açısından önemleri büyüktür.
Farlarınızın camları özenle değiştirilir. Farlarınızın kenarlıklarında veya başka yerlerinde herhangi bir kırılma yaşanmadan ön far cam değişimi işlemi sonlandırılır.
Kırık far camı tamiri yapılırken öncelikli olarak kırık boyutu ve çatlak durumu gözden geçirilir. Aynı malzeme kullanılacağı için, kırık yerler kesilir ve ona uygun bir yama şeklinde malzeme oluşturulur. Far tamiri hizmetinde deneyimli olan profesyonel ekipler gerekli adım atar ve çözümler oluşturur.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Bunlara ek olarak yıllık araç muayenelerinde far ayarı kontrol edilir ve farlarınız doğru ayarda değilse muayeneden geçemeyebilirsiniz.
Bazen muayeneden sorunsuz geçen aksam ve tadilatlar trafik denetimlerinde sorun yaşatabildiğinden dolayı bu iki soru ayrı ayrı akıllara gelmektedir. Ancak deli mavi, buz mavi veya limon sarısı gibi renkli xenonlar hakkında böyle bir karışıklık söz konusu değildir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Tüm aksaklıklar giderilmişse araca kusursuz ibaresi konur ve yeniden trafiğe çıkma izni verilir. Detaylı muayene raporunun yenisi hazırlanarak geçerli hologram rapora eklenir. Plakaya da muayenenin geçerlilik süresini gösteren etiket yapıştırılır. Verilen raporun bir sonraki muayeneye kadar saklanması gerekir.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri