Bölüm, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Buna göre, 2002/2003 öğretim yılından başlayarak Kütüphanecilik, Arşivcilik, Dokümantasyon ve Enformasyon Anabilim Dalları birleştirilerek, Kütüphanecilik Bölümü yeni bir programla "Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü" adı altında eğitim- öğretim etkinliklerine başlamıştır.
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezun olan insanlar çeşitli kişi ya da kurumların ihtiyaç duydukları bilgileri sağlarlar. Bu kurumlar kütüphaneler, dokümantasyon merkezleri ya da arşivler olabilir. Bu bilgilerin tamamı bu bölümden mezun olmuş kimseler tarafından edinilir.
Bu Bölümü İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve özel bir üniversite olarak Başkent Üniversitesi içinde kurulan “Kütüphanecilik”, “Arşivcilik” daha sonra da Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri izler.
İlgili 37 soru bulundu
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) “Kütüphanecilik” lisans programı için yeterli “Sözel (SÖZ)” puanı almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kütüphanecilik” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim ...
Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren; bilgi ve belge yönetimi, kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon programlarının herhangi birinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
Kütüphaneye yeni gelen kitapların konu, yazar adı ve kitabın adını belirtmek suretiyle ilgililere duyurur. Dergi, abone işlerini yaptırır, düzenli gelmelerini takip eder. Kitapların bakım ve onarımları ile ciltleme işlemlerini sağlayıcı tedbirleri alır. Kütüphanenin genel düzen ve temizliğini sağlar.
Kariyer Seçenekleri
Programdan mezun olan öğrenciler “Bilgi Yönetimi Meslek Elemanı” olarak kamuda bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, vb. kadrolarla istihdam edilirler.
Çalışma saatleri ise 24 saat açık kütüphanelerde vardiyalı olmak üzere değişmektedir. Fakat devlet memuru sayıldıklarından dolayı 09.00 ile 17.00 arası mesai yapmaktadırlar.
Eşit ağırlık bölümleri arasında yer alan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü, kütüphanecilik mesleğinin yanı sıra arşivcilik, dokümantasyon, enformasyon ve web tasarım gibi alanlarda da yetkinlik kazandırmaktadır.
Bu bölümde eğitim alan kişiler, belgelerin yönetimi, dijital arşivleme, bilgi yönetimi, kütüphane ve arşiv yönetimi gibi konuları araştırır ve uygularlar.
Kütüphanecilik (bilgi ve belge yönetimi) yönetim, bilgi teknolojisi, eğitim ve diğer alanların uygulamalarını, bakış açılarını ve araçlarını kütüphanelere uygulayan, bilgi kaynaklarının toplanması, düzenlenmesi, korunması ve yayılması ve bilginin siyasi ekonomisi üstüne çalışan disiplinler arası veya çok disiplinli bir ...
“Kütüphanecilik Bölümü hangi üniversitelerde var” sorusunun yanıtı aşağıdaki tablo sütunlarında gösterilmiştir. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2023 taban puanları en düşük 212,02436, en yüksek 294,31214'tür.
Kültür Bakanlığı personel alımı başvuru sayfası açıldı! Lise mezunu olmak yeterli.
b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2018 yılında yapılan, Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSS (B) Grubu; Kütüphaneci, Arkeolog, Müze Araştırmacısı, Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı için KPSSP3, Tekniker için KPSSP93, puan türünden asgari 70 ve daha yukarı puan almak kaydıyla, müracaat edenlerin en ...
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
18 yaş altı okuyucular, kütüphanede açılacak olan kurs, seminer vb. için ebeveynleri ya da vasileri ile kayıt yaptırmalıdır.
Öncelikle, üniversite öğrencilerinin genellikle tercih ettiği bir alan olan kütüphanelerde çalışma imkanı bulunmaktadır.
Kütüphanecilik mesleğini ortaya çıkaran kişi olarak kabul edilen kişi, MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan ve “Kütüphaneci” lakabıyla tanınan Antik Yunan bilgini Callimachus'tur. Callimachus, Mısır'daki Büyük İskender Kütüphanesi'ndeki başkütüphaneci olarak görev yapmıştır.
-Kütüphaneci pozisyonuna atanabilmek için; a) Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik, Kütüphanecilik, Kütüphanecilik ve Bilgi Çalışmaları lisans programlarının birinden mezun olmak. b) 2022 yılı KPSS P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
"(21) 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümlerinde yer alan Folklor Araştırmacısı, Müze Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiştir."
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri