Fârâbî, Risâle fi me'ânî'l-akl eserinde Aristoteles'in De Anima'ya da nispet ederek aklı dörde ayırmaktadır. Bunlar sırasıyla (i) bilkuvve akıl, (ii) bilfiil akıl, (iii) müstefâd akıl ve (iv) Faal Akıl'dır (Fârâbî, 2012a, s. 218-233).
Bu bakımdan tüm toplumlar üç tipten oluşur : Büyük, orta ve küçük.” Bu şekilde insanların birliği bütün değil, orta olur. Hayatta, mutluluğun oluşmasından mükemmelliğe erişme amacı oluşur. El-Farabi, insan toplumlarının birbirinden ayrılabileceğini anlamıştır.
Farabi, ilk varlık'ı anlatırken akla yer verir, onu maddeyle ilgisi bakımından tanımlar. Akıl olmak, bilfiil düşünmektir. Madde, suretin akıl olmasını engelleyen bileşendir. Daha doğrusu akıl, varlığında maddeye muhtaç olmadığı takdirde tözü bakımından bilfiil akıldır ve o İlk olan akılsal bir varlıktır (Farabi çev.
Farabi, Sudur kuramına inanan bir düşünürdür. Ona göre Yüce Allah ilkin ilk aklı sudur yolu ile var etmiştir, ilk akıl, zatı itibariyle mümkin, başka varlığa nisbetle vâciptir. İlk akıldan ikinci akıl ve en y üksek felek meydana gelir. Daha sonra akıllar, felekler sudur yoluyla devam eder.
Onun sudur, türüm anlayışına göre, Tanrı'nın kendi tözünü bilmesinden birinci akıl doğar; bu aklın Tanrı'yı bilmesinden ise, ikinci akıl türer. Böylelikle, ortaya sırasıyla 10 akıl çikar; onuncu akıl, etkin akıldır (aklı faal).
İlgili 41 soru bulundu
Somut düşüncelerin soyut boyutlara taşındığı “akıl” ile birlikte “sınırsızlık” ortaya çıkar. Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.
Yalancı bilge, kalp akçe gibidir. Önce doğruyu bilmek gerekir. Doğru bilinirse yanlış da bilinir ama önce yanlış bilinirse doğruya ulaşılamaz. İyi bir insan öldüğünde ona ağlamayın. Asıl onu kaybeden topluma ağlayın.
Farabi, Kindi'nin kurucusu olduğu kabul edilen ve İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eden Meşşaîlik akımının ikinci kurucusudur.
Ebeveynleri aslen İranlı soyundandır, fakat ataları Türkistan'a göç etmişlerdir. 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış ünlü filozof ve bilim adamıdır. Avrupa'da 'Alpharabius' olarak bilinen Farabi, bir generalin oğlu idi.
Farabi'nin önemli eserleri arasında "El-Medinetü'l-Fazıla" (Mükemmel Şehir), "El-Makalat" (Makaleler), "El-İhsa al-Ulum" (Bilimlerin Kısaltılması) gibi eserler bulunmaktadır. Bu eserler, felsefi düşüncelerin yanı sıra bilim, siyaset ve eğitim konularında derinlemesine çalışmalar içermektedir.
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan'da Farab bölgesinde doğan Farabî'nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet'tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
Fârâbî'de yargısal bilgi, yani tasdikî bilgilerin farklı sınıfları, yakîn kavramı merkeze alınarak yapılmıştır. Tasdik, yakînî olan ve yakînî olmayan olarak ikiye ayrılır. Yakînî tasdik, bir olay ve olguya ilişkin zihin ile gerçeklik arasında kurulan uygunluk (mutabakat) ilişkisinin asla bozulamayacağının bilinmesidir.
Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki izahını Farabi yaptı. O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını, deneyler yaparak tespit etti. Bu keşfiyle musiki aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri de buldu.
İbn Sînâ sudûr teorisini, varlığın, sebepten sebepliye aktarıldıkça yetkinliğinin azaldığı aktarıma dayalı sebeplik anlayışıyla kendisinin formüle ettiği “Birden bir çıkar” anlayışının belirleyici olduğu bir çerçevede ortaya koyar.
Devlet kuruluş amacıyla erdemli ya da erdemsiz olur. Devletin amacını belirleyen o devleti kuran devlet başkanını görüş ve düşüncesidir. Siyasetin temel amacı, insanın kalıcı en yüce mutluluğu temel almalıdır. Devleti ilk kuran kişi Reisü'l evvel / İlk Başkan'dır.
Fârâbî, erdemli devletin en önemli kişisi olarak yer verdiği İlk Başkan'ı; Filozof, Me- lik, Reis-i Evvel, Kanun Koyucu ve İmam gibi isimlerle ifade eder. Ve ona göre bu isimlerin hepsi aynı anlama gelir.
Ortaçağ Arap tarihçisi ve Farabi'nin “ʿOyūn” adlı ilk biyografisinin yazarı olan İbn Ebî Useybia, Farabi'nin babasının Farslı olduğunu yazar. Yine 13. yüzyılda yaşamış olan ve Farabi'nin erken dönem biyografilerinden birini yazan Şemseddin eş-Şehrezûrî”ye göre Farslı bir ailede dünyaya gelmiştir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Farabi Türkistan'ın Farab şehrinde doğmuş, 870-950 yılları arasında yaşamış ünlü Türk düşünürü ve bilimadamıdır. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır.
İbn Bînâ, kendisi gibi Türk asıllı Fârâbî (m. 870-950) doğrultu sunda filozof olmuş, (—zaten o da, Meşşâiler Okulu'na, mensuptur—) ve yine Türk asıllı bügin-filozof Bîrûnî (m. 973-1051) ile ilmî tar tışmalar yaparak, bilgin hüviyetini kazanmıştır.
Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır.
Fârâbî varlık kavramını zorunlu, mümkün ve imkânsız olmak üzere üç kavram içerisinde ele almaktadır.
Otrar (Yengi-kent, Yangı Kent, Farab, Turar, Tarban veya Tutarband), Kazakistan'ın güneyinde kent. Siriderya kıyısındaki Otrar'ın adı genelde Moğol felaketiyle anılır. Burası, İslam dünyasının en büyük düşünürlerinden Farabi'nin doğduğu kentti. Farab aslında bölgenin adıydı ve Otrar bu bölgenin merkeziydi.
Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söyleyeceği her şeyi düşünerek söyler. Alçak olan kimse düşmekten korkmaz. Arzu bir şeyi istemek veya söylemektir. Arzu öyle bir şeydir ki, hiç doymak bilmez; birçok insanın hayatı, arzuları doyurma yollarını aramakla geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri