Tır şoförü olabilmek için öncelikle C sınıfı ehliyete başvurmak gerekir. C sınıfı ehliyet sahibi olan tır şoförü, daha büyük bir araç kullanmak isterse CE sınıfı ehliyete başvurur. Tır şoförü olmak isteyen kişilerin SRC belgesi de alması gerekir.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Tır ehliyeti almak isteyen kişilerde aranan ilk şart C sınıfı ehliyete sahip olmaktır. C sınıfı ehliyet alabilmeniz için de daha öncesinde normal araçlar için kullanılan B sınıfı ehliyetinizin bulunması gerekir. Ayrıca kişi 21 yaşını doldurmuş olmalı ve sürüşü engelleyecek nitelikte bir sağlık problemi bulunmamalıdır.
Bunun yanı sıra tır ehliyeti almak için gereken bir diğer kriter ise en az ilkokul seviyesinden mezun olmuş olmaktır. İlkokulu bitirdiğine dair bir belge sunamayan kişiler ehliyet başvurusu yapamaz. Gerekli olan son kriter ise sürücü kursunun istediği sağlık testlerinden geçmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Tır Şoförü Olmak İçin Gerekenler
İlkokul diploması olup 22 yaşından gün alan kişiler, tır şoförü olabilirler. Tır şoförü olabilmek için öncelikle C sınıfı ehliyete başvurmak gerekir. C sınıfı ehliyet sahibi olan tır şoförü, daha büyük bir araç kullanmak isterse CE sınıfı ehliyete başvurur.
Hiç ehliyeti olmayan biri tır ehliyeti almak isterse ne kadar ödemelidir? Hiç ehliyeti olmayan birinin CE sınıfı (tır ehliyeti) almak için ödemesi gereken miktar 3090 + 3440+ 3440 = 9970 TL'dir.
Eğer 21 yaşından küçükseniz yada C sınıfı bir ehliyetiniz yoksa Tır ehliyeti alamazsınız. B sınıfı ehliyeti olmayan da c sınıfı ehliyet alamaz. C sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor o da ehliyetinizi CE sınıfı tır ehliyetine çevirmek.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise "CE Sınıfı" Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Tır ehliyeti almak için en önemli ön şart CE sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayı C sınıfı (kamyon ehliyeti) ehliyete sahip olmaktır. C sınıfı ehliyeti almak içinde B sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Tır Ehliyeti almak isteyen kursiyer mutlaka öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir. Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
eleman.net verilerine göre, Tır Şoförü 2023 yılında ortalama 30.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tır Şoförü , Temmuz 2023 yılında ortalama 30.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.420 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
-C ehliyet için sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavınız yapılır. -Başarılı olursanız ehliyet dosyanız hazırlanır. -Ehliyet harç ücretini ve kart ücretini ödeyeceksiniz. -Ehliyetten randevu alarak sınıf yükseltmek için başvuru yapmanız gerekir.
C Sınıfı (Dorsesiz Tır) ehliyeti almak isteyenlerin öğrenmesi gereken bilgilerin tamamı Kültür Sürücü Kursu videomuzda yeralmaktadır.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
5. Sınıf Araç: AKS adedi-dingil sayısı, 6 ve daha fazla olan araçlar, 5. sınıf araç grubundadır. Tır ve dingil sayısı 6'dan fazla olan; kamyonlar, treylerler bu sınıfa dahildir.
Eğitimine devam edenler ellerinde en düşük ilkokul diplomaları olmayanlar okudukları kurumdan alacakları öğrenci belgeleriyle ehliyet için başvuru yapabilir!
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri