Platon, buradan da bilgi konusunu tartışmaya girişip bilgi türlerine, bunların hak- kında olduğu nesnelerin neler olduğuna bakar. Bilgi türlerini de hakkında oldukları nesnelere göre ayırır.
Platon'a göre varlık görünüşler dünyası ve idealar dünyası olmak iki evren vardır. Gerçek bilgi, ideaların bilgisidir. İdealar değişmez, gözle görülemez, duyularla algılanamaz olan varlıklardır. İdealar ancak akıl yoluyla bilinebilir.
Çünkü Platon bilginin doğruluğunu ve bu arada kesinliğini doğrudan doğruya ideaların değişmez- liğine, süreklilik ve kalıcılığına bağlamıştır. Buna göre, episteme, her ne ise gerçekten de, mutlak ve koşulsuz, ezeli-ebedi ve zorunlu olarak o olanın bilgisidir.
Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.
İdeaların bilgisi bilimdir. Bu bilime ancak entelektüel bir hazırlıkla yani, akıl yürütme süreçlerinin ardından ulaşılabilecektir. Platon duyulur evrene aşkın bir varlık âleminin; İdeaların olduğunu; aşkın bir aklın varlığını savunur.
İlgili 23 soru bulundu
Platon'a göre bunlar, yani doğru sanı ile bilgi, insanı doğruya yönelten şeylerdir (Menon. 99a). Sanı, görünüşe göre düşünebilmemizi sağlayan yetidir (D. 477 e). Bilginin konusu varolanken, olanın kendisiyken, sanının hakkında olduğu şey görünüşlerdir. Sanının kavradığıyla kesin bilginin kavradığı aynı şey olamaz.
İdealar Kuramı, felsefede önemli bir prensip olarak Platon tarafından ortaya atılmış ve episteme anlayışından doğmuştur. Gerçek bilginin temelinin ancak idealar dünyâsında bulunabileceği temeline dayanır.
Platon bu dünyayı idealar (ideai) dünyası diye adlandırır. -Platon'a göre, idealar dünyası, duyusal dünyanın, oluş ve yok-oluş dünyasının açıklamasını olanaklı kılan bir varsayımdır. Ancak bu varsayımı varsayım olmaktan çıkarmak, artık varsayım olarak görülmeyecek ontolojik bir ilkeye dayandırmak gerekir.
Platon'da episteme
Özellikle Platon'dan gelen anlamı doğru bilgi anlamındadır. Platon, bilgi sorununu değerlendirirken, iki tür bilgiden söz eder; birincisi Doxa, yani yanlış ya da yanılsamalı bilgi, ki bunlar sanılardır ve kesin olmayan bilgilerdir ve ikincisi Episteme, yani doğru bilgi.
Düşünce tarihinde sistematik ve ontoloji temelinde geliştirilen ilk felsefi sanat kuramı Platon'un “mimesis” kuramıdır.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Değişmeyenin doğru-kesin bilgisi olanaklıdır ve bu gerçek bilgidir (episteme). Görüldüğü üzere, Platon'un yaklaşımında bilginin ölçütü sadece doğruluk değil, doğruluk ve kesinliktir. Bu, onun ortaya koyduğu ontolojinin (varlık-bilimin), bir başka deyişle de, gerçeklik anlayışının doğal belirlenimidir.
Bilgi olmayanın elde edilmesi bilginin sınırının geçilmesidir. Locke felsefesinde bu nedenle anlama yetisi, bilginin kaynağı olarak bilginin sınırını belirler. Anlama yetisi, bilginin kaynağının deney olmasını sağlarken deneyden gelenlerin bilginin dışında kalmasına neden olur.
Platon, gerçek varlığın değişmeden kalabilmesini savunur ve aksi halde bilgisine ulaşılamayacağını belirtir. İdealar, akılla kavranabilen, değişmeyen ve kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, Platon'un varlık anlayışının temelini oluşturur. Platona göre İdealar duyusal alanın dışında yer almaktadır.
Platon'a göre hayatta yapılan iş ne olursa olsun, erdem olmayınca elde edilecek her şeyin, yapılacak her işin sonunda utanç ve kötülük olacaktır. Platon, felsefenin yegâne amacının da kişiye bu saflık seviyesine ulaştırarak bir nevi ruhsal anlamda arındırma amacını güttüğünü savunmuştur.
Öyle ise gerçek bilgi, kaynağını duyu verilerinde bulan kavramlı bilgidir. Aristoteles, Platon gibi doğuştan kavramların varlığını kabul etmez. Filozofa göre insan aklı sadece deneyimden kalkarak kavramlara ulaşır.
Bilgi Felsefesi Nedir? Antik Yunanca “bilgi” anlamına gelen “episteme” ve “akılcı söz” anlamına gelen “logos” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen epistemoloji, felsefenin bilgiyi inceleyen teorik bir dalıdır.
Diogenes Laertios, Platon'un asıl isminin dedesinin adı olan Aristokles olduğunu, Platon'un iyi bir güreşçi olduğunu, 'geniş' anlamına gelen 'Platon' isminin güreş hocasının taktığını, göğsü, omuzları, çenesi ya da alnı geniş olduğunu için taktığı bir lakap olduğunu aktarmaktadır.
TAHMİN(Kestirim): Bazı verilere dayanarak bir olayın nasıl olacağıyla ilgili beklenti. Ör: “Milli takımın bu maçı 3-2 kazanacağını düşünüyorum.”, “Galiba tatlı tüm misafirlere yetmeyecek. *Tahmin kesin doğru bilgi değildir. KANAAT(Kanı/sanı): Kişisel görüşlere dayanan inanç.
Platon'a göre, her şeyin ideal biçimi onun hakiki formu olup, realist bir materyalist için gerçekliğin aslı olan maddi nesneler de, bu formların yalnızca zayıf birer kopyasıdırlar.
Platon'un mağara alegorisinde de anlatılan; tutsakların duvarda gördükleri gölgeleri gerçek hayat ile özdeştirmeleri ve bazı tutsakların gerçek hayat ile tanıştıktan sonra diğer tutsakları gölgelerin gerçek olmadığına inandıramadığı metaforda da gölgelerin yanıltıcı özelliği üzerinde durulmaktadır.
Platon varlığı ikiye ayıracak. Birisi duyusal şeyler dünyası, diğeri de akılsal şeyler dünyası.
Platon'a göre gerçek varlık idea, "düşünce varlığı"dır.
René Descartes şüphecilikten yola çıkarak doğuştan gelen bilgi ve duyulardan elde edilen bilgi tanımlarını yapmış, doğuştan gelen bilgilerin apaçık olduğunu dile getirmiştir.
Platon ise idealar teorisiyle rasyonalizmi belli başlı bir kuram olarak şekillendiren kişi olarak anılır. Platon, rasyonalizmin yöntemsel ilkesi olarak bilinen tümdengelimli yönteminin de önde gelen isimlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri