Kristal küre tekniği birçok problemle başa çıkmada sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik danışanın problemlerinden kurtulduğu, çözüme ulaştığı, arzu ve amaçlarını gerçekleştirdiği gelecekteki yaşantısını tasvir etmesine dayalı bir tekniktir. Danışanın tasvir ettiği bu gelecek problemlerin son bulduğu bir andır.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Çözüm odaklı terapi kimlere uygulanır? Depresyon, anksiyete, okul problemleri, aile problemleri ve psikiyatrik bozuklukları ile çalışılabilir. Kaç Seans Sürer? Sekiz ile on beş seans arası sürmekte ancak danışanın getirdiği konuya bağlı olarak seans süreleri değişmektedir.
Terapist hiçbir varsayımda bulunmadan, danışanın neyin farklı olmasına ihtiyaç duyduğuna odaklaşır. Bundan dolayı çözüm odaklı terapi, danışanın ne istediğini bulmakla başlar. Terapist ve danışman spesifik, ulaşılabilir ve somut amaçlar oluşturmalıdır. Hiçbir makul hedef önemsiz görülerek reddedilmemelidir.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
1. Geleceği Okuma Tekniği (The Crystal Ball Technique): De Shazer tarafından geliştirilen bu teknik, danışanın kendisini artık sorunun olmayacağı, gelecekteki bir durum içinde düşünmesi için düzenlenmiştir. Bu teknik sayesinde danışan, sorunu çözüldüğünde yaşamının nasıl olacağına ilişkin fikir sahibi olur.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Maymuncuk (skeleton keys): Terapist ailelerin problemlerine çözüm üretilirken, sorunun geçmişi ya da ne olduğu hakkında bilgiye sahip olmak zorunda değildir (Goldenberg ve Goldenberg, 2012).
Sistemik Terapi
Bu terapi ekolü, aile içi ilişkilerin derinlemesine anlaşılmasını hedefler. Aile üyeleri arasındaki iletişimi güçlendirerek ve çözüm odaklı çalışarak, aile içi sorunları çözmeye yönelik bir yaklaşım sunar.
İşe Yarayan Çözüm Yoluna Devam Et: Çözüm odaklı kısa terapi, danışanların işe yarar ne yaptıklarını bulmaya odaklanır ve daha sonra bu bilgi danışanlar tarafından sorunların en kısa sürede başa çıkabilmeleri için kullanılır (Corey, 2013).
Çözüm odaklı kısa süreli terapi, 1980li yıllarda Steve de Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından geliştirilmiş bir terapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, pek çok terapi yönteminden farklı olarak tümevarım yöntemi ile geliştirilmiş ve oldukça yapılandırılmıştır.
Kısa süreli terapi, hem çocuklarla hem de yetişkinlerle yapılan bir terapi çeşididir. Terapinin temel felsefesi “Bozulmadıysa tamir etme” anlayışıdır. Danışanlar için sorun teşkil etmeyen durumlar terapide gündeme getirilmez, böylece süreci yöneten asıl kişi danışan olur.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Çözüm Odaklı Terapi
süreci ortalama iki oturum iken bu süreç bilişsel terapi için beş oturum olarak ifade edilmiştir.
Çözüm Odaklı Terapi (ÇOT), danışanın sorunlarına odaklanmak yerine, terapi sürecinin sonunda elde etmek ve başarmak istedikleri üzerine odaklanan yaklaşık 60 yıllık bir terapi yöntemidir. Çözüm, danışanın kendinden kaynak alır ve bu durum danışanın özgüvenine olumlu bir etki yaratır.
1)Danışanın kendisine mektup yazması
Geleceğe yönelik mektup yazdırılarak motive olmaları sağlanır. Mektup, danışanın isteğinegöre o seans içinde okunabilir(danışan bu arada sükûtta dinlenir) ya da bir sonraki seansta konuşulmak üzere bırakılabilir. Danışan mektupta, konuşurken vermediği doneleri verebilir.
Derecelendirme danışanın değişiklikleri, ilerlemeyi, motivasyonlarını, hazır oluşunu, bulgularının şiddetini gözden geçirerek değerlendirebilmesi için kulanılan bir müdahale çeşididir. Genellikle 0'dan 10'a kadar bir ölçek kullanılır. 0 olabilecek en ama en kötü ihtimali, 10 ise olabilecek en iyi konumu belirtir.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Literatürde seçici okuma şu şekilde tarif ediliyor: “Daha az kelime ve sözcük okuyarak, yazarın düşünce ve fikir bütünlüğünü görmeyi sağlama.
Tekrarlı okumada; öğrencinin doğru okuma yapana kadar tekrar tekrar okuması sağlanmıştır. Eşli okuma yönteminde ise, öğrencinin akranı olan iyi bir okuyucu ile öğrenci (zayıf okur) birlikte okuma yapmıştır.
Çözüm odaklı terapi yaklaşımı der ki “hiç kimse kötü bir anne, kötü bir eş, kötü bir evlat olmak, kötü kişilik özelliklerine sahip olmak istemez. Davranışın altında yatan ihtiyaçları ve farklı anlamları keşfetme sürecine çözüm odaklı terapide “yeniden çerçeveleme” diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri