Bu durumlarda adaçayıyla yapılan gargaralar gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı da gerçek bir koruyucu ve önleyicidir. İlk günlerde gün boyu birkaç defa yapacağınız adaçayı gargarası sizi yeniden dünyaya gelmiş gibi yapacaktır.
Bu durumlarda Adaçayı bitkisi ile yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.
Faranjitin en kısa sürede geçmesini istiyorsanız bol bol dinlenmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.
Farenjit Hastalarının Yememesi Gerekenler Nelerdir? Farenjit olan kişilerin sıcak, baharatlı özellikle acı, asitli veya tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları önerilir, çünkü bu tür yiyecekler boğazdaki tahrişi arttırabilir ve boğaz ağrısını daha da kötüleştirebilir.
Ihlamur, asırlardır faranjit hastalığında bitkisel tedavi olarak kullanılan bir bitkidir. Hoş bir aromaya sahip olan ıhlamur, bitki çayı olarak tüketilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Viral farenjit genellikle kendiliğinden geçer ve spesifik bir tedavisi yoktur. Semptomların hafifletilmesine yönelik tedavi yöntemleri arasında tuzlu su ile gargaralar, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketimi yer alır. Dinlenmek ve vücudun doğal iyileşme sürecine izin vermek önemlidir.
Ada çayını gargara şeklinde hazırlayarak kullanabilirsiniz. Ayrıca adaçayı faydaları ile faranjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi geliyor. Antiseptik özelliklere sahip sarımsak, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir ve bu sayede faranjit tarafından sebep olunan boğaz ağrısını hafifletebilir.
Öncellikle akut faranjitten bahsedecek olursak viral kaynaklı olmaktadır ve herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz. Sadece gargara, ağrı kesici ve sprey ilaçlarını kullanmanız kronik faranjit tedavisi için yeterli olmaktadır.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Kronik Farenjit Nedenleri:
Üst solunum yollarında enfeksiyon görülmesi sonucu oluşan burunda tıkanıklık durumu. Gıdaların aşırı sıcak veya aşırı soğuk olacak şekilde tüketilmesi. Kuru ve kirli havası olan ortamlarda zaman geçirilmesi. Dişlerde veya diş etlerinde enfeksiyon görülmesi.
Muayene ile beraber boğaz kültürü ve tam kan sayımı da bu ayırımın yapılmasında yardımcı olur. Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Farenjite yakalanan kişiler bol bol su içmelidir. Su içmek, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonla mücadelede daha etkin hale gelmesini sağlar. Ilık, tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı ya da yanma gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Ada çayı, farenjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi gelir. Yine limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak da farenjite iyi gelebilmektedir.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Viral faranjitlerin çoğu zaman bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Bakterilerin neden olduğu faranjit ise antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Hastalık süresince yutkunma güçlüğü yaşanacağından sıvı ve ılık gıdalara yönelmek doğru bir yaklaşımdır.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Akut farenjit sadece boğazla ilgili değildir. Genelde üst solunum yolu enfeksiyonunda görülen boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuruluğun yanı sıra ses kısıklığı, ateş, halsizlik ve burun akıntısı gibi belirtiler de görülebilir. Ancak kronik farenjitte şikayetler daha çok boğazla ilgili ve uzun sürelidir.
Viral Farenjit Tedavisi
Belirtilerin giderilmesine yönelik bu önlemlerin başında dinlenme, bol sıvı tüketimi ve yatıştırıcı etki için tuzlu su gargarası gelir. Doktorlar tarafından boğaz ağrısının hafifletilmesine yönelik reçetesiz boğaz pastilleri de önerilebilir.
Propolis karanfil yağı boğaz spreyleri, faranjit rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanımı tercih edilir.
Boğazda kaşıntı, yanma, ağrı gibi semptomları yatıştırır. Karışımı ilk yedinizde karabiber, boğazda ekstra bir yanmaya neden olsa da kısa sürede rahatlatıcı etkisiyle çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Küçük bir kâse içinde 1 çay kaşığı toz karabiber, 2 tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyunu karıştırın.
Boğaz ağrısı için karanfil
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri