Mevzuat Bilgi Sisteminden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Mevzuat Bilgi Sisteminde, Resmî Gazete'de yayımlanan kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler, tebliğler ve diğer düzenleyici idari işlemler tek metin haline getirilir ve güncel olarak yayımlanır.
MADDE 8 - (1) Resmî Gazete'de yayımlanan kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler, tebliğler ve diğer düzenleyici idari işlemler Mevzuat Bilgi Sisteminde tek metin haline getirilir ve güncel olarak yayımlanır.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
Mevzuat ve piyasalarla ilgili en önemli ikinci bilgi kaynağı ise www.imkb.gov.tr adresinde bulunan İMKB'nin internet sitesi.
İlgili Komisyonlarda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulunda oylanırlar. TBMM tarafından kabul edilen kanunlar imzalanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı 15 gün içinde kanunu imzalayıp yayınlanmak üzere Resmi Gazeteye gönderebilir veya aynı süre içinde tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığınca (önceleri Başbakanlık Neşriyat ve Müdevvenat Umum 'Müdürlüğü) Resmi Gazete'de yayımlanır. 1982 Anayasasına göre, Cumhurbaşkanının kanunları on beş gün İçinde imza ederek yayımlanmak üzere Başbakanlığa göndermesi ya- sama faaliyetine giren bir İşlem olmayıp, idarî bir işlemdir.
Eğer gazete hazırlanmış ve sakin bir gündeme sahipse direkt olarka 00.00 sularında yayınlanır. Ancak yeni gelişmeler olmuş ise, kalabalık bir gündem var ise yayınlanma saati daha geç olmaktadır. Nadiren de olsa gazete sabaha karşı yayınlanabilir.
Kullanıcılar Mevzuat Bilgi Sistemine www.mevzuat.gov.tr adresinden ücretsiz ve herhangi bir abonelik şartı olmadan ulaşabilmektedir.
Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.
Mevzuat ve Yönetmelikler. Bu sayfa Aralık 2021'de güncellenmiştir. Lütfen güncel yönetmelik ve mevzuat için mevzuat.gov.tr sitesini ziyaret edin.
Resmî Gazete'nin ulusal bayram ve genel tatil günleri dışında her gün yayımlanacağı ve hizmetin gerektirdiği hallerde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de yayımlanabileceği hususu Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmî Gazete Hakkında Yönetmelikte de yer almaktadır.
Eğer bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise yasalar, Resmî Gazete' de yayınlandığı gün yürürlüğe girer. 15 Temmuz 2018'den önce, Resmî Gazete'de yayınlandığı günü izleyen günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girerdi.
Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.
Kanunun yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanması gerekir. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanlığı'nca kendisine gönderilen kanunu, Anayasa'ya uygunluk açısından inceledikten sonra Resmi Gazete'de yayımlatır veya yayımlatmaz. Bunun için Cumhurbaşkam'na tanınan süre onbeş gündür.
Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar kabul edilen kanun sayısı toplam (7481+375+6364=) 14.220'dir.
Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa'dan, tüzükler yürürlüğünü kanundan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzükten almaktadırlar.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
TBMM Sitesi: http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanunlar.sorgu_baslangic 16 Haziran 1999 tarihinden itibaren kabul edilen kanun metinlerine ve keza kanun teklif, tasarı, gerekçe ve meclis görüşmesi metinlerine ulaşılabilir.
► Kamu Mevzuat Sistemi (KMS)
Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurum ve kuruluşlarının düzenlediği, Resmi Gazete'de yayımlanmayan tüm mevzuatın yer aldığı bilgi sistemidir. KMS'nin işleyişinde, Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi'nde bulunan tüm kamu ve kuruluşları esas alınmaktadır.
Bir kurum, işletme ya da alanda geçerli olan hukuk kurallarını kapsayan kurallar bütününe mevzuat adı verilmektedir. ''Mevzuatta yeri yok'' ya da ''Mevzuatın gerektirdikleri'' gibi cümleleri özellikle devlet dairelerinde ve birçok kurumda gündelik hayatlarımızda duyabiliyoruz.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''yayımlamak '' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Beklenen karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Basın İlan Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde toplam 821 günlük gazete yayınlanıyor. Bu rakamın 521'ini yerel günlük gazeteler oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri