Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada güçlük gibi şikâyetleri olan hastaların bir an önce doktora görünmesi gerekir. Çünkü farenjit ilerlerse hava yolunu tıkayabilir ya da boğaz arkasında apse oluşumuna sebep olabilir.
Uzun süre geçmeyen faranjit, böbrek rahatsızlığına sebep olabilir. Aynı zamanda kalp romatizması gibi önemli rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına yol açabilir.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Farenjit akut ve kronik olarak iki türlüdür. Bu iki tür de birbirinden farklıdır. Çoğunlukla mikrobik veya kronik olarak ilerler.
İlgili 41 soru bulundu
Farenjit ilerleyecek olursa larenjite çevirebilir!
Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Akut farenjitin viral mi yoksa bakteriyel mi olduğu bu nedenle iyi ayırt edilmelidir ve ona göre bir tedavi planı uygulanmalıdır.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Farenjitin sebebi belirlendikten sonra viral olan farenjit, 3-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bunun yanında dinlenmek, su içeren gıdalar tüketmek, gargara yapmak ve ağrı kesici kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
Bu belirtilerden hastada üçü veya dördü varsa doktor antibiyotik reçete eder. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
Faranjit Nefes Darlığı ve Ateş Yapar mı? Hem nefes darlığı hem de ateş faranjitin belirtileri arasında yer almaktadır ve faranjit hastalığı görülen bireylerde bu belirtilere sıkça rastlanmaktadır.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarının iltihabıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar, akut farenjit olarak tanımlanır. Daha hafif şikayetlere yol açan ancak daha uzun süren farenjit ise kronik farenjit olarak tanımlanabilir.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi.
Kemik eğriliği, geniz eti, burun tıkanması gibi durumlarda kişi, özellikle geceleri uyurken ağzı açık bir şekilde uyur. Bu durum, farenjit gelişmesini hızlandırır. Boğaz kuruluğu sebebiyle, alerjik faranjit oluşur.
Farenjit belirtileri nelerdir? Akut farenjitin ana belirtisi boğaz ağrısıdır. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrısı diğer belirtiler arasındadır.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir.
Akciğere yabancı cisim kaçması neticesinde farenjit, sinüzit oluşabilir. Türlü sebeplerle ortaya çıkan öksürük sorunu adına ilk önce hastanelerin kulak burun boğaz ya da dahiliye polikliniğine başvurmak gerekir.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Akut farenjitte hastada boğazda yanma, hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ön plandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri