Türkiye'de en büyük artış sifiliste Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de bu enfeksiyonlar arasında en fazla sifilise rastlanıyor. Sifilis vakaları 2012'den bu yana hızlı artış gösterdi. 2012'de 281'e kadar düşen vaka sayısı 2022'de 3533'e yükseldi.
Tarihten günümüze kadar ulaşan bu zührevi hastalık, günümüzde dahi sıkça görülüyor. Üroloji Uzmanı Okan Arar, frengi hastalığı ile ilgili merak edilenleri anlattı. Frengi Nasıl Bulaşır? Bakteriyel ve bulaşıcı olan bu hastalık, hala sık olarak görülür son yıllarda artış göstermiştir.
Bu yaralar dış genital organlar, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda görülebilir. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar gibi vajinal, oral, anal yolla bulaşmaktadır.
Bu hastalığın en önemli bulaş yolu korunmasız cinsel ilişki olmakla birlikte, hastalık, kan yoluyla veya anneden bebeğe gebelik esnasında da bulaşabilir. Frengi, bulaştığı kişide hem kısa hem uzun vadede pek çok farklı sağlık sorununa sebep olabilecek bir hastalıktır.
Gizli (latent) frengi (sifiliz)
Tedavi edilmezse bir belirti veya bulgu olmasa da hastalık varlığını sürdürmektedir. Latent dönem bir yıl sürebileceği gibi 5 ila 20 yıl arasında da sürebilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
İlgili yasa md. 122 uyarınca evlenecek kişiler, tıbbi muayene yaptırmalıdır. Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam veya akıl hastalığı bulunanların evlenmesi yasaktır.
Penis ucundan gelen beyaz, sarı, yeşil renkli yoğun kıvamlı akıntı, Makat bölgesinde kaşıntı, akıntı veya kan gelmesi, Testislerde şişme ve ağrı, Makat bölgesinde yara enfeksiyonları gibi belirtileri olabilir.
Erken teşhis ve tedavi edilmemiş frengi hastalığı, kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalık, beyin ve sinir sistemi sorunlarına, kalp hastalığına, görme kaybına, işitme kaybına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, frengi hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.
Sifiliz ile enfekte olduktan sonra, belirtiler görülmeden önce 10-90 günlük (ortalama 21 gün) bir inkübasyon süresi başlar. Tedavi edilmeyen sifiliz, farklı klinik (semptomatik) aşamaların yanı sıra gizli (asemptomatik) aşamalardan geçer. Asemptomatik dönem sırasında teşhis ancak seroloji ile konulabilir.
Sifiliz (frengi), genellikle cinsel temasla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık, tipik olarak üreme organlarında, rektumda veya ağızda ağrısız bir yara olarak başlar. Frengi, bu yaralarla cilt veya mukoza zarının teması yoluyla kişiden kişiye yayılır.
Korunma Yolları Güvenli cinsel yaşam en önemli korunma yoludur. Frengi Tanısında Kullanılan Testler; Frengi tanısı için TPHA(Treponema pallidum Hemaglünitasyon) ya da Microelisa gibi test yöntemleri kullanılır.
Frengi (sifiliz), genellikle cinsel yolla bulaşan Tripona Pallidum denen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık genital bölge, ağız ve rektumda şankır adı verilen ağrısız çıban olarak başlar. Çoğu zaman dikkat çekmeyen bir yaradır.
Bir diğer adı sifiliz olan bu hastalık erken teşhisi sağlandığı vakit tedavisi mümkün olmaktadır. Frengi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında yer aldığı için başlıca bulaşma yolu cinsel yaşamdır. Sadece cinsel yaşam ile değil anneden bebeğe de bulaş göstermesi mümkündür.
Erken enfeksiyonlarda hızla düşerken (6-12 ay) ve hatta negatif olurken, geç enfeksiyonlarda ise daha yavaş (1-2 yıl) düşebilir. Negatifleşme için kabaca primer, sekonder ve tersiyer sifilizde geçmesi gereken zaman sırasıyla 1, 2 ve 5 yıldır.
Hastalık geliştikten sonra meydana getirdiği ilk bulgu küçük ağrısız bir yaradır. Genellikle cinsel organlar ve sindirim kanalının son kısmı olan rektum çevresinde oluşan bu lezyonlar şankr (frengi çıbanı) olarak isimlendirilir ve bu özellikleri nedeniyle ilk başta fark edilmesinde güçlük yaşanabilir.
Frengi, cinsel temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Enfekte bir kişiyle cinsel ilişki (vajinal, anal veya oral) sırasında, partnerin vücut sıvıları (kan, sperm, vajinal sıvı) veya yaralarla temas ettiğinde bulaşır. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında frengi, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Birincil frengi genellikle başka bir kişinin bulaşıcı lezyonları ile cinsel temas yoluyla bulaşır. İlk bulaştan yaklaşık olarak 3 ila 90 gün sonra (ortalama 21 gün), temas noktasında önce bir papül belirir. Papül yüzeyinin ülserleşmesi ile şankr (çıban) olarak nitelendirilen bir deri lezyonu ortaya çıkar.
Size sifiliz teşhisi konduysa, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için cinsel partnerlerinizin de test edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Kadınlar bir kadın doğum uzmanına danışmak isteyebilirken, erkekler test ve tedavi için bir üroloji uzmanına görünmeyi tercih edebilirler.
Laboratuvar teknisyenleri tarafından birkaç saat içinde yapılan test onaylanır ve mikrobiyoloji uzmanları tarafından raporlanır. VDRL TESTİ POZİTİF OLAN HASTALAR NASIL TEDAVİ EDİLİR? VDRL testi pozitif çıkan hastalar, cinsel yolla bulaşan frengi (sifiliz) açısından değerlendirilir.
Yumuşak Şankr olarak da adlandırılan şankroid hastalığı, haemophilus ducreyi bakterisinin yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınların ve erkeklerin cinsel organlarında ya da çevresinde genellikle birden çok sayıda ağrılı, temasla kolayca kanayan, sınırları belirli ve yumuşak tabanlı ülserler görülür.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Frengi, birincil ve ikincil aşamalarında ve bazen erken latent dönemde bulaşıcıdır. Daha az da sifiliz öpüşme sırasında olduğu gibi aktif bir lezyonla doğrudan temas yoluyla yayılabilir. Ayrıca hamilelik veya doğum sırasında annelerden bebeklerine geçebilir.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Bulaşma Yolları
Bedensel yakın temas. Öpüşme. Kan veya iltihaplı sıvı ile temas. Sürtünme yoluyla ilişki ve Fisting.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri