Faranjit stresten olur mu? Uyku bozukluğu ve stres gibi neden faranjit oluşumuna neden olabilir. Gün içerisinde yaşanan stresten kaynaklı faranjit var olan hastalığın büyümesine de sebep olur.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Bakteriyel farenjitin nadir nedenleri arasında gonore, klamidya ve corynebacterium bulunur. Sık sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek farenjit riskini artırır. Özellikle sağlık personeli, alerjik bünyeye sahip kişiler, reflü rahatsızlığı olanlar ve sık sinüzit olan kişiler risk altındadır.
Farenjit nedenleri arasında soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar ve A grubu Streptococcus gibi bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Farenjit yaygın olarak görülür ancak endişe edecek bir durum değildir. Viral farenjit genellikle bir hafta kadar bir süre içerisinde kendi kendine iyileşir.
İlgili 36 soru bulundu
Kronik Farenjit Nedenleri:
Üst solunum yollarında enfeksiyon görülmesi sonucu oluşan burunda tıkanıklık durumu. Gıdaların aşırı sıcak veya aşırı soğuk olacak şekilde tüketilmesi. Kuru ve kirli havası olan ortamlarda zaman geçirilmesi. Dişlerde veya diş etlerinde enfeksiyon görülmesi.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Akut farenjitle birlikte, sinüzit ve bronşit gibi diğer üst solunum yolu hastalıkları da sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Ayrıca, kızamık, tifo, çiçek gibi hastalıkların ilk dönemlerinde de farenjit görülebilir. Akut farenjitler, genellikle virüs kaynaklı olduğundan 3-7 günde hastada iyileşme gözlenir.
Farenjit bir diğer adıyla boğaz iltihabı, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır.
Larenjit; çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon sonucu oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı hastalıkların %25'inde larenjit belirtileri de görülür. Bu nedenle, üst solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü sonbahar mevsiminde larenjit vakalarında artış yaşanır.
Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.
Su buharı: Su kaynatılarak buharını burun ve ağız yoluyla çekmek, faranjitin olumsuz etkilerini aşağı seviyelere çeker. Buhar çekerken bir battaniye ya da pike yardımıyla örtünmek çok daha etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.
Tahriş edicilerin aşırı kullanımı: Bağırmak, çığlık atmak ve dinlenmeden çok fazla konuşmak boğazda ağrıya sebep olabilir. Baharatlı yiyecekler, sigara ve sıcak sıvılar gibi tahriş edicilerin aşırı kullanımı da boğazda yanma ve tahrişe sebep olarak farenjiti tetikler.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Bir anda ortaya çıkmasıyla bilinen akut faranjit, genel olarak boğazda yanma, seste kısıklık oluşması, ağrı ve ateş gibi rahatsızlıklarla baş gösterirken, sürekli kendini tekrarlayan kronik faranjit ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda bir şeyin takılma hissi gibi rahatsızlıklarla kendini göstermektedir.
Boğaz ağrısı ile ilgili öncelikle hastalerin Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulması gerekir.
Tedavi edilmeyen tonsilit ve faranjit gibi boğaz enfeksiyonlarının ardından yaklaşık üç hafta sonra ortaya çıkan akut romatizmal ateş, halk arasında kalp romatizması olarak da bilinir. Başlangıç döneminin ardından geçen yıllarda, özellikle kalp kapak hastalıklarına yol açar.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Polenler, havadan taşınan alerjenler boğazı tahriş ederek, kronik farenjite zemin hazırlayabilir. Saman nezlesi kronik farenjit nedenleri arasındadır. Sigara ve Alkol Tüketimi, sigara içilen dumanlı ortamlarda bulunmak da kronik farenjit açısından risk oluşturur.
Farenjit akut ve kronik olarak iki türlüdür. Bu iki tür de birbirinden farklıdır. Çoğunlukla mikrobik veya kronik olarak ilerler.
Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri