Ayran lekesi kurumadan müdahale ederseniz lekenin yayılma ihtimali artar.
En başta kaliteli döşeme temizleyicilerle ayranın döküldüğü yere bol miktarda uygulayın, hatta döşemeyi kaldırabiliyorsanız kaldırın, altını da temizleyin. Mutlaka vardır ayran kalıntıları. Bu arada, tüm temizlik işlemlerinden sonra o bölgeyi sıcak hava tabancası/iyi bir saç kurutma makinesiyle iyice kurutun.
Eğer sentetik ve renkli bir kumaşa bulaşmış ise sabunlu sudan faydalanmanız yeterli olacaktır. Sabunlu su ile geçmeyen çilek lekeleri için limonlu sıcak su kullanabilirsiniz. Keten ve pamuklu kumaşlarda da çilek lekesi çıkarılabilir. Ürünü bol su ile kaynatıp kuruladıktan sonra lekenin yok olduğu görebilirsiniz.
*Kumaş üzerine dökülen kırmızı meyve lekeleri de oldukça inatçıdır. Böyle bir durumda karbonattan yardım alabilirsiniz. 3 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı suyu karıştırarak macun haline getirin ve lekenin üzerine uygulayın. Kumaşı çitileyin ve çamaşır makinesinde yıkayın.
Kurumuş meyve suyu lekelerinde lekenin üstüne ilk olarak Peros Bulaşık Deterjanı dökülerek lekenin yumuşaması sağlanır. Ilık suda birkaç dakika beklettikten sonra durulayarak lekenin çözülmeye başlaması sağlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin, hızlı bir şekilde müdahale ederken karbonat ile suyu karıştırıp leke üzerine uygularsanız, limon lekesini çok fazla eskimemiş bir leke ise temizleyebilirsiniz. Benzer bir etki oksijenli su kullanılması sayesinde de elde edilebilir.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Doğum lekeleri, bebek cildinde yaygın görülebilen, genellikle zararsız, bir renk değişikliğidir. Doğum lekeleri yüzde ya da vücutta herhangi bir yerde oluşabilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zamanla büyüyeme eğiliminde olabilirler.
Leke çıkarmada, ruj ve tükenmez kalem lekelerini çıkarmada kullanılır. Alkol, bazı kumaş boyalarını eriterek kumaşın rengini açabilir. Bu nedenle renkli kumaşlarda alkolle çalışırken dikkatli olunmalıdır.
İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
Şeftali asidik yapıdaki bir meyve olduğundan leke çıkarıcı olarak asidik çözeltiler imdadımıza yetişecektir. Asidik yapıdaki çözeltiler içerisinde bu lekeler kolaylıkla çözünebilir. Bu sayede zorlanmadan şeftali lekesini alt edebiliriz.
Hamilelikte çilek yemek zararlı değildir. Sanıldığının aksine çilek yemek bebekte leke yapmaz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin leke yapmadığı belirtilmiştir.
Nevus flammeus somon lekesi veya şarap lekesi olarak da bilinen doğum lekeleri ise deri altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanan lezyonlardır. Genelde yüzde alın ortasında ve ensede rastlanır.
neden ? neden ? yoğurdun lezzeti tuzun belirli bir aralıkta olmasını gerektirir. ayran yapmaya çalışırken kattığın su ile yoğurdu seyrelttiğin için oranı yakalamak için biraz tuz ilavesi yapman gerekir.
AYRAN NASIL SAKLANIR
Küçük ambalajlar açıldığında hemen tüketilmeli, büyük ambalajlar da ise açıldıktan sonra kapağı kapatılarak buzdolabında bekletilmeli ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Üründe oluşabilecek biyolojik ve biyokimyasal reaksiyonların yavaşlatılması için ayranın soğukta depolanması zorunlu bir uygulamadır. Böylece ürünün kalitesi, üretim tarihinden itibaren 2-3 hafta kadar korunabilmektedir. Ayranın 0-10°C ± 2.5°C arasındaki değerlerde depolanması ve taşınması tavsiye edilmektedir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Alkol: Cildimizi güzelleştirdiğini sandığımız birçok ürünün içinde alkol bulunur. Aslında alkol, cildi kurutan ve çatlamasına sebep olan bir ürün olmakla birlikte uzak durulması gereken ürünlerin en başında yer alıyor.
Tüketicilerle başka bir tüyo paylaşmam gerekirse; gerçek rakılar bulanık olmaz ve tortu içermez. Eğer satın aldığınız rakıda tortu veya bulanıklık görüyorsanız o rakıyı asla tüketmeyin.” dedi.
Hamilelik döneminde salgılanan östrojen hormonu kadınların güneşin zararlı ışınlarına karşı hassasiyetlerini arttırır. Özellikle yüz, eller ve elmacık kemiklerinin güneşten korunması oldukça önemlidir. Bu bölgeleri korumak için güneş ışınlarını engelleyen şapka, eşarp ve eldiven kullanılabilir.
Bebeklerin alnında "melek öpücüğü", ense kökünde "leylek ısırığı" adlarını alan bu doğumsal lekeler zamanla solarlar. Tedavileri gerekmez.
Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Ter ve kire bağlı olarak beyaz tişörtlerin koltuk altı çabucak sararır. Yepyeni tişörtler dahi özellikle terlemeden kaynaklı olarak sarı sarı lekelerin oluşmasına neden olur. Sararan beyaz tişörtlere çok fazla kimyasal uygulanması halinde ise tişörtlerin kararmasına neden olur.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri