Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Faranjit yüzünden oluşan boğaz tahrişini önlemek için çok sıcak ya da çok soğuk gıdalar tüketmemek gerekir. Bu gıdaları tüketmek boğazda daha fazla tahrişe neden olabileceğinden iyileşmesini geciktirebilir.
Akut farenjit gelişiminde beta mikrobu önemli rol oynuyor. Ama hastalığın bir dostu daha var: Soğuk içecekler! Yani farenjit sadece soğuk havayı değil, soğuk içecekleri de seviyor.
Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketimi: Et suyu, kafeinsiz çay veya ballı ılık su gibi sıcak sıvılar ve dondurma gibi soğuk gıdalar soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrısını yatıştırır..
İlgili 33 soru bulundu
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Akut Farenjit Nasıl Tedavi Edilir? Tedavisi genellikle semptomatik olan akut farenjitte ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antienflamatuarlı sprey, gargara ve boğaz pastilleri kullanılabilir.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir.
Akut faranjite sebep olan en yaygın etkenler arasında virüsler yer almaktadır. Faranjit, soğuk algınlığı gibi vakalarda enfeksiyon ile beraber görülebilir. Soğuk mekanlarda bulunmak ya da hasta bireylerle aynı ortamlarda bulunmak da akut faranjite sebep olabilmektedir.
Limonlu su öncelikle bir C vitamini deposudur ve grip gibi hastalıklardan sizi korur. Limonlu su aynı zamanda boğaz ağrısı ve farenjit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı da etkilidir.
Dr. Günay, limonlu su, ada çayı, yeşil çay, karanfil çayı ve ekinezya çayının boğazdaki tahrişin geçmesine yardımcı olacağını belirtti.
Muayene ile beraber boğaz kültürü ve tam kan sayımı da bu ayırımın yapılmasında yardımcı olur. Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir.
Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere, soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir.
Zencefili süt ile beraber içerek boğaz yolunda oluşan tahrişi ve iltihabı kolayca iyileştirebilirsiniz. Süt ve zencefil solunumu rahatlatacaktır.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir.
Faranjite; elma sirkesi, Acı Biber, Su Gargara, Bal,karaağaç, Meyan kökü, zencefil, Zerdeçal, Hatmi kökü, sarımsak çok iyi gelmektedir. Farenjit, bir enfeksiyon veya inflamasyondan kaynaklanan bir solunum hastalığıdır. Boğaz ağrısına neden olan farenjit akut veya kronik olabilir.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Sık sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek farenjit riskini artırır. Özellikle sağlık personeli, alerjik bünyeye sahip kişiler, reflü rahatsızlığı olanlar ve sık sinüzit olan kişiler risk altındadır. Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişilerde de farenjit görülme olasılığı artmaktadır.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
Buz yemek boğaz ağrınıza iyi gelmeyecektir. İyi gelecek olan şeyler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri