Kahvenin Varis Oluşumuna Etkisi Var Mıdır? Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Kafein tüketimi, halihazırda varisli damarlarınız varsa veya varis gelişme riskiniz varsa, damar sağlığınızı etkileyebilir. Peki bu nasıl oluyor? yükseltebilir. Uzun süreli, yüksek kan basıncı damarlarınızda daha fazla baskı oluşturabilir.
Kafein, damarların kasılıp büzülmesine neden olur, aniden kafein almayı keserseniz de kan damarlarının hızlı bir şekilde genişlemesiyle daha güçlü ve rahat şekilde kan akmaya başlar.
Fazla kafein vücutta adrenalin, noradrenalin (uyarıcı hormon) düzeylerini artırarak sempatik sistemin kalp üzerinde olumsuz etkilerini ortaya çıkartır. Tansiyonu yükseltir, ritm bozukluğuna yol açarak çarpıntı yapar, kalp damarlarını kasarak kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, günde bir fincan kahve içen kişiler, her zamankinden 1 ya da 2 fincan fazla kahve içmeleri durumunda, kafeinden kaynaklanan olumsuz etkilere karşı savunmasız hâle geliyor. Bu da, beyinde kan pıhtılaşması ve felç riskini doğuruyor.
Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile.
Sırtüstü ya da yüzüstü yatmak yerine sol tarafınıza doğru yatmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Karın içindeki ana toplar damar (vena cava inferiyor) bacaklarınızdan gelen kanın kalbe iletilmesini sağlar ve anatomik olarak orta hatta sağda yer alır.
Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeni ile varis oluşabilir. Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir.
Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli olarak yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak varis ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygulamak: Ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak, damarların daralmasına yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Vücut ağırlığının %10 kaybı ile varisli damarlarda iyileşme olur. C vitamininden zengin gıdalar tüketin. Damar duvarında bolca bulunan kollajen ve elastinin yapımı için C vitamini gereklidir. E vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artar.
Çözünür kahve türleri de birtakım fabrikasyon işlemlerine tabi tutulduğundan en sağlıklı ve doğal kahve türlerinden bir tanesinin Türk kahvesi olduğu söylenebilir. Günde 1-2 fincan kahve tüketimi, herhangi bir hastalığı bulunmayan ve ilaç kullanmayan bireyler için oldukça faydalıdır.
Kafeine Bağımlılık
Kahvedeki temel aktif bileşen, kafeindir. Kafein, merkezi sinir sistemini uyararak uyanıklığı artırır. Sürekli kahve içme isteği, kafeine bağımlılığın bir işareti olabilir. Düzenli olarak kafein tüketen kişiler, vücutları kafeine alışabilir ve kafeine ihtiyaç duyar hale gelebilirler.
Günün ilk zamanlarında içilen sabah kahvesi, uykunun etkilerini yok etmek ve daha dinç olmak için tercih edilir. Bu yüzden sabah saatlerinde daha sert kahvelerin seçilmesi, uyanabilmeniz açısından daha etkili olacaktır. Bu yüzden sabahları americano, filtre kahve, espresso veya Türk kahvesi tercih edebilirsiniz.
Ayrıca başka bir araştırma sonucunda da günde birkaç fincan kahve tüketiminin kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçtiğini söylüyor.
Sabah aç karnına tüketilen kahve; mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabilir. Kahve ile ilgili merak ettiklerinizi Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arif Kaçan ile konuştuk.
"Kahve, kalp hastalığı ve krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" sonucuna varıldı. Araştırmaya göre günde 3 fincan kahve tüketmek kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini yüzde 17, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 21 düşürüyor.
Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor. Yine gebelik ve emzirme döneminde kahve tüketimi sakıncalıdır. Kahve içmek karaciğer kanseri riskini en az %50 oranında azaltıyor!
Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Kalp problemlerine yol açabilir: Kahve kan basıncını yükseltme etkisine sahiptir. Özellikle tansiyon hastalığı olan bireyler günde 2 fincan kahveyi geçmemelidir. Tüketimi çok olduğunda düzensiz kalp atışı veya taşikardiye sebep olabilir. Kemik sağlığını olumsuz etkiler: Kafein, diüretiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri