BOĞAZ AĞRISI İÇİN KARANFİL Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor.
Ekinezya çayı: Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilineni ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit şikayetlerini kısa sürede ortadan kaldırabilir. Ada çayı: Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Asitli içecekler gibi asitli gıdalar da boğaz tahrişine neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Faranjit hastalığının en sık görülen belirtisi, boğazda kuruluk yanma ve batma hissi, boğaz ağrısı ve geniz akıntısıdır. Hastalık beraberinde, çoğu zaman yüksek ateş getirecektir. Ayrıca eklem ağrıları, yorgunluk ve halsizlik had safhada olur.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı ada çayı ile birlikte tedavi edilmektedir. Eğer sık sık faranjit şikayetlerinden şikayetçiyseniz ada çayını günde 7-8 defa gargara şeklinde tüketerek bütün faranjit şikayetlerinizi minimuma indirebilirsiniz.
Bol bol su içmelisiniz. Su, vücudunuzun bağışıklığını artıracaktır ve böylece ağrılarınız da azalacaktır. Et suyu olan çorbalara ağırlık verebilirsiniz. Gargara yapmanız gerekiyor.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Başka bir gargara içeriği tarifinde ise 1 bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ile birlikte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak iyice karıştırılır.
Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.
Karanfil yağı veya suyu, diş eti iltihapları, diş çürükleri, ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir. Anti-inflamatuar özellikleri, romatizmal hastalıkların tedavisinde de etkili olabilir.
Karanfil çiğnemek boğaz ağrısına iyi geldiği gibi soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Karanfil çiğnemek ve sonrasında birkaç yudum su içmek ishalin durmasını sağlar. Mide bulantısını hafifletir.
Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.
Hafif geçirilen farenjitte hastaların özellikle yutarken olan boğaz ağrısı, bazen kulak ağrısı, lenf bezlerinde büyüme ve ağrı, hafif ateş, boğazında kızarıklık ve şişlik olmaktadır.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Bu belirtilerden hastada üçü veya dördü varsa doktor antibiyotik reçete eder. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi.
Faranjit Nefes Darlığı ve Ateş Yapar mı? Hem nefes darlığı hem de ateş faranjitin belirtileri arasında yer almaktadır ve faranjit hastalığı görülen bireylerde bu belirtilere sıkça rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri