Sıklıkla birbirleriyle karıştırılan larenjit ve faranjit arasındaki fark iltihap olan boğaz bölgesinin anatomik yerleşimidir. Farenks burnun arkasından başlar ve gırtlağın hemen üzerinde biter.Larenjit, belirtilerin süresine göre akut ve kronik olmak üzere iki alt sınıfta ele alınır.
Larenjit, yaygın olarak soğuk algınlığı ve grip gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu nedenle, larenjit belirtileri viral enfeksiyon belirtileriyle benzerlik gösterir. En temel belirtisi ise ses kısıklığıdır. Diğer belirtiler arasında boğaz ağrısı, öksürük ve yutma güçlüğü sayılabilir.
Üç haftadan kısa sürerse akut larenjit, üç haftadan fazla sürerse kronik larenjit olarak tanımlanır. Larenjit vakalarının çoğunda geçici bir virüs kaynaklı enfeksiyon görülür ve durum ciddi değildir. Eğer ses kısıklığınız uzun süre devam ederse, altta yatan daha ciddi bir tıbbi sorun araştırılır.
Larenjit vakalarının çoğu 1 ya da 2 haftada kendiliğinden iyileşir.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır. Baş ağrısı ve ateş için bir ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Larenjit Tedavisi. Akut larenjit, çoğu durumda ortalama bir hafta ila on gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte ses dinlendirme, bol sıvı alımı ve havayı nemlendirme gibi önlemler almak iyileşmeyi hızlandırabilir.
Bu sebeple akut larenjite iyi gelen doğal tedavi seçenekleri ve çaylar ses kısıklığına da iyi gelir. Bu amaçla evde şunlar denenebilir: Ilık tuzlu su ile gargara. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verebilir.
Önemli bir belirti de kuru, rahatsızlık verici bir öksürüktür; hasta bir süre sonra balgam çıkarmaya başlar.
Kimlerde larenjit görülür? Larenjit her yaş grubunda görülebilmektedir. Diğer üst solunum yolu hastalıklarında olduğu gibi sigara içenlerde larenjit sıklığı daha fazladır. Çocuklarda görülen larenjitler daha ağır geçirilmektedir.
Zencefil larenjit bitkisel tedavisi için önerilen etkili bir besindir. Hem baharat halinde hem de taze haliyle larenjiti iyileştiren zencefil, güçlü bir iltihap sökücüdür. Toz zencefili yemeklerinize ya da yoğurda ekleyip ses tellerinizi yumuşatabilirsiniz.
Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Kişide ortaya çıkan hastalıklar bazen kısa süreli olarak kendini gösterirken bazen de daha uzun süreli olarak varlıklarını göstermektedir. Faranjit de bazı durumlarda vücutta uzun süreli olarak kalabilmektedir.
Faranjit Nefes Darlığı ve Ateş Yapar mı? Hem nefes darlığı hem de ateş faranjitin belirtileri arasında yer almaktadır ve faranjit hastalığı görülen bireylerde bu belirtilere sıkça rastlanmaktadır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ses kısıklığı antibiyotik kullanımını gerektirir mi? Ses kısıklığının nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa uzman doktor tarafından antibiyotik tedavisi başlanacaktır.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Ana tedavi yöntemi cerrahidir (fonomikrocerrahi). Cerrahi öncesi ve sonrası patolojinin oluşmasını destekleyen sorunlar ortadan kaldırılmalıdır: tütün tüketiminin bırakılması, ses hijyenine dikkat eden bir yaşam şeklinin edinilmesi, reflü diyeti uygulanması ve ilgili medikal tedavinin kullanılması gibi.
Farenjit larenjite çevirebilir
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır. Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir.
Havanın akciğerlerden çıkarak ses telleri yardımıyla dönüşümüne ses dönüştürülmesi adı verilir. Bu duruma bağlı gelişmelerden biri olan larenjit ise halk arasında gırtlak yahut ses kutusu denilen larinksin tahriş olması veya iltihaplanması durumudur.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Ses kısıklığı en sık olarak larinks bölgesinin inflamasyonunu tetikleyebilen faktörlere sahip kişilerde görülür. Soğuk algınlığı, bağırma veya yüksek sesle şarkı söylemeyi gerektiren meslekler, bakteriyel enfeksiyonlar veya alkol tüketimi olan kişilerde, ses kısıklığına karşı bir yatkınlık söz konusu olabilir.
Ses kısıklığına %42,1 oranında akut larenjit, %9,7 oranında kronik larenjit, %30 oranında fonksiyonel ses bozuklukları, %10 ila %31 oranları arasında iyi huylu tümörler, %2 oranında kötü huylu tümörler ve nörojenik birtakım rahatsızlıklar sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri