Koşer veya kaşer (İbranice: כשׁר; Sefarad Yahudilerince kaşer, Aşkenaz Yahudilerince koşer diye telaffuz edilir), Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir.
Kosher Belgesi Nedir? Üretilen gıda maddelerinin Musevi inanış esalarına uygun şekilde hazırlandığını kanıtlayan belgeye Kosher Belgesi denmektedir. Bu belge dini kurallar yanında gıda maddelerinin kaliteli, insan sağlığına uygun ve güvenilir olduğunu da göstermektedir.
Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler. Yahudiler, Tanrı'nın en sevgili milletidir.
Müslümanlar genellikle koşer ürünlerinin tüketilmesine izin verir , ancak tüm helal gıdalar Yahudi toplulukları tarafından tüketilemez .
İki din arasındaki en bariz ortak uygulama Tanrı'nın kesin tekliğinin ifadesidir: Müslümanlar bunu her gün kıldıkları beş vakit namaz ile, Yahudiler ise günde üç vakit ibadetin yanı sıra en az iki defa (Şema Yisrael) daha ifade ederler.
İlgili 19 soru bulundu
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Yahudilik. Yahudilikte ahiret inancı, dinî kaynaklarının tamamında içerisinde yaşanılan çağa, coğrafyaya ve kültürel ortama göre yeni şekiller alarak ortaya çıkmıştır. Ancak öldükten sonra hayatın devam ettiği düşüncesi daima var olmuştur. Ya'akov dönemiyle öldükten sonra insanların gittiği yere 'Şeol' denmekteydi.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Ürünlerin Museviliğe uygun olup olmadığını tescilleyen belgeye Kosher veya Koşer belgesi denir. Bu belge, Helal belgesi ile hemen hemen aynı anlamı taşımaktadır. Belgenin temel amacı, Musevilikte tüketilmesi sakıncalı olmayan ürünlerin etiketlenmesini sağlamaktır.
Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hristiyan'ın), usûlüne uygun olarak kestiği hayvanın eti ve pişirdiği yemek yenilir. Bu konuda Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyrulur: “Bugün size temiz ve hoş şeyler helal kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal, sizin yiyecekleriniz de onlara helaldir.” (el-Mâide, 5/5).
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Musa (İbranice: Moşe Rabenu משה רבנו), Yahudiliğin peygamberi.
Din İsrail tarihinin merkezinde rol oynamıştır. İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2022 yılı itibarıyla %74'ü Yahudi, %21'ü Müslüman, %2'si Hristiyan ve %1.5'i Dürzi ve geriye kalan %1.5'i Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.
Koşer gıda kavramı, Tevrat'ta yer alan ve tüketilmesi Musevi inancına uygun olan yiyecek ve içecekleri kapsar. Koşer kurallarında uygun gıdaların belirlenmesi 3 konu çevresinde birleşmektedir. Bunlar izin verilen hayvanlar dışındaki hayvanların, kan tüketiminin ve süt ile etin karıştırılmasının yasaklanmasıdır [2].
Musevilerin dini inançlarına uygun olan gıdalardır. Bu inanışa göre, et ve süt aynı öğünde tüketilmez. Domuz, kabuklu deniz ürünleri ile yüzgeçsiz ve pulsuz balıklar yenmez. İnek, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanların etleri ile yüzgeçli ve pullu balıklar yenebilir.
İbranice “şabat”, Arapça “sebt” kelimeleriyle ifade edilen cumartesi gününün, İsrailoğulları için kutsal bir gün olduğu Yahudi ve Hıristiyan dini metinlerinin yanı sıra Kur'an'da ve hadislerde de ifade edilen bir husustur.
Helal (Arapça: حلال), Dini terim. Meşru, yasal veya uygun anlamındadır. Haram teriminin zıt anlamındadır. Çoğu zaman Mübah ile eş anlamlı olarak da kullanılır.
kosher (koşer) sadece et ve süt ile ilgili değildir. kırmızı/beyaz et ile, balık eti de aynı anda tüketilmez. hindi, ördek, tavuk ve kaz gibi kümes hayvanları tüketilebilir. tüm et ürünleri, shechita adı verilen jilet keskinliğinde bir bıçak yöntemiyle kesilmelidir, amacı da hayvanın en az acı çekmesini sağlamaktır.
Yom Kippur, tam bir oruçtur yani gün batımından ertesi gün karanlık çökene kadar tutulur. Başka bir tam oruç ise 9 Av'dır. Bu oruçlarda, yemek yememe dışında fazladan dört kısıtlama daha bulunur: kişi vücudunu yıkayamaz, deri ayakkabı giyemez, parfüm veya kozmetik kullanamaz, cinsel ilişkide bulunamaz.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
Yahudi cenazelerinde beden toprağa verilir; ölü yakmak dinen kabul edilmemektedir. Bedenin toprağa doğal yolla karışması gerekmektedir. Defin eylemi ölüm gerçekleştikten sonra en kısa zamanda icra edilmelidir. Yahudi kanunları tahnit etmeyi yasaklar.
Yahudilikte cehennem
Kötüler cehennem için yazılacaklar; fakat, İyi ve kötü tarafı terazide dengede olanlar önce cehenneme gidecekler. Bunlar cehennemde temizlendikten sonra oradan çıkarılacaklardır." İsa'nın yaşadığı dönemde Museviler, birisi öldüğünde ruhunun Gehenna'da işkence çektiğine inanıyorlardı.
Ortodoks Yahudilik
Günümüzde en fazla mensubu olan Yahudi mezhebidir. Çoğunlukla İsrail'de hâkimdir ve devletin resmî mezhebidir. Ortodoks Yahudiler, yazılı Tevratın Tanrı tarafından Hz. Musa'ya yazdırıldığına, Sözlü Tevratın (Mişna, Talmud) da sözlü olarak vahyedildiğine inanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri