Yazılışları farklı, anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Eş anlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu hâlde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eş anlamlı kelimeler, yazılışları farklı ancak anlamları aynı olan sözcüklerdir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler Yazılışları ve okunuşları farklı olmasına rağmen aynı anlamı taşıyan kelimelerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler Yazılışları ve okunuşları farklı olmasına rağmen aynı anlamı taşıyan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilirler. Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER
Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
“Sayın Velilerim, öğrencilerimize he gün kitap okutturalım. Küçüklerim, büyüklerimizi üzmeyelim.” Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ise tamamen farklı olan kelimelere eş sesli sesteş kelimeler denir.
Yani iki ek de aynı görev ve anlamdadır. Öyleyse bu örneğimizdeki ekler rediftir.
Dil kelimesinin ilk anlamı tat alma organıdır. Bu kelime konuşma, ifade ve kelam anlamında da kullanılır.
Sesteş kelimeler, yazılışları ve söylenişleri aynı olup anlamları ve görevleri bakımından birbirleriyle ilişkisi bulunmayan sözcüklerdir. Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
Palindrom, tersten okunuşu da aynı olan cümle, sözcük ve sayılara denilmektedir.
Palindromlar düzden ve tersten bakıldığında aynı şekilde okunur ve bir kelime, deyim, sayı ya da cümle olabilir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Dilimizde her sözcüğün eş anlamlısı vardır. 2. Eş anlamlı sözcüklerin bir- likte kullanılması anlatımı bozar.
Eş Anlamlı Kelimeler Nelerdir? Anlam olarak aynı anlamı karşılayan, anlam olarak birbirlerinin yerini tutabilen, yazılış olarak farklı yazılan, söyleniş olarak farklı söylenen fakat anlam olarak aynı karşılığı bulan kelimeler eş anlamlı kelimelerdir. Eş anlamlı kelimeler yerine “anlamdaş” ifadesi de kullanılabilir.
Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumunda geçen eş anlamlı kelimesi “yanıt” kelimesidir. Cevap bir davranış, bir yazı, bir söz, bir istek ya da bir soruya verilmiş olan karşılıktır. Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. - Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabilir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Öykü kelimesi, hikâye kelimesi yerine en çok kullanılan sözcüklerden biridir. Hikaye kelimesinin bir diğer eş anlama geldiği sözcük ise kıssadır. Son olarak hikâye kelimesi olay kelimesi yerine de kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri