Ayetel Kürsi, farz olan namazlar esnasında ve namazlardan sonra okunabilen bir ayettir. Bu bağlamda, bazı hadisi şeriflerde Ayetel Kürsi'nin farz namazdan sonra okunması menduptur. Namaza başlanıldığında ilk önce Besmele ile Sübhaneke okunur.
Ayetel Kürsi farz olan namazlarda ve namazlardan sonra okunabilen bir ayet olmaktadır. Ayetel Kürsi okumak özellikle farz namazların sonunda okumak ile ilgili hadislerde bildirildiği üzere farz namazların sonunda okunan Ayetel Kürsi'nin diğer farz namaz vaktine kadar okuyan kişiyi koruyacağı bildirilmektedir.
Medine döneminde nazil olduğuna bildirimektedir. Ayetel Kürsi Ne Zaman Okunur? Ayetel Kürsi'nin, gün içerisindeki herhangi bir vakitte okunması mümkündür. Bu bağlamda, namaz sırasında ya da başka bir vakitte bu ayeti kerime okunabilmektedir.
Ayetel Kürsi duasının namaz kılarken okunup okunmayacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ayet Müslümanlar için farz olan namazlarda okunabilir. Bunun yanında namazdan sonra da okunabilmektedir.
Namazlardan sonra 'Âyetü'l-kürsî'yi okumak menduptur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Âyetü'l-kürsî'nin özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okunmasını öğütlemiştir (Buhârî, Vekâlet, 10 [2311]; Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân, 2 [2879]; Nesâî, es-Sünen'ül-kübrâ, 9/44 [9848]; Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, 8/114 [7532]).
İlgili 19 soru bulundu
Ayetel kürsi ayeti kerime olmasından dolayı Kuran-ı Kerim'de bulunmakta olan bir dua olma niteliği barındırmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz halde iken okunamadığı gibi Ayetel kürsinin de bu hallerde okunmaması gerekir.
Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir. Namazın her bölümünde okunacak sureler farklıdır. İlk olarak kıyam suresinde okunacak dualar yer almaktadır. Fatiha suresini okuduktan sonra tekrardan besmele çekilir ve bir zammı sure okunur.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir. Genellikle sabah ve akşam namazlarından sonra üç kez okunur.
5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den herhangi bir ayet veya sure okunabilir. Ayet-el Kürsi de Kur'an-ı Kerim'den bir ayet olduğundan, namazda okunabilir.
Sevgili Peygamberimiz vasıtaya binerken bu duayı okurlardı. Ayrıca Ayetel Kürsi de okunur. Eğer uzun bir yola gidiyor isek 7 Ayetel Kürsi okunur. Trafik kurallarına uymak fiili duadır.
Devamlı olarak Ayetel Kürsi okumaya devam eden kişi hem dünyada hem de ahirette büyük makamlara erişir. Ayetel Kürsi duasını nimetlere 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. 313 ayet- el kürsinin hatim adedidir.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir.
İnşirah Suresi, pek güzel, pek ferahlatıcı bir Sure olarak hemen hemen her mümin tarafından ezbere bilinmekte ve okunmaktadır. İşte bu sebeple de "Zammı Sure" olarak Müslümanların çoğu tarafından okunmaktadır. Zammı sureler, namazda hemen Fatiha Suresi'nin arkasından okunur.
Haşr Suresi'nin son 4 ayeti halk dilinde “lev enzelna” olarak geçen bir duadır. Lev Enzelna hadislerde okunması gerektiği bildirilen bir duadır. Bu dua 3 kere okunduğu zaman; kişiye büyük müjdeler getireceği, maddi manevi dertlerine deva bulacağı ve hastalıklarının iyileşeceği söylenir.
Yasin suresi Kuran-ı Kerim'de yer alan hatta Kuran-ı Kerim'in kalbi olarak nitelendirilen bir sure olduğu için namazda okumak da mümkün ve zammı sure olarak en az 3 ayeti olacak şekilde okumak gerekmektedir.
Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz. Fakat farz namaz ise, unutmak veya başka bir sure bilmemek gibi bir özür bulunmadıkça mekruh olur.
Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruhtur. Fakat bu, namazı bozacak ve tekrar kılmayı gerektirecek boyutta bir eksiklik değildir."
İşte Diyanetin cevabı... Namaz kılmak İslam'ın 5 şartından biridir. Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi? nden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Birinci rekâtta Maun okunursa yedi âyettir. Ondan sonra üç veya dört âyetli sureler okunabilir. Mesela birincide Maun, ikincide, Kevser, Nasr veya İhlâs okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri