Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 148, 269). Tertibe riayetin vacip olduğu görüşü, sûre ve âyetlerin sırasının insanlar tarafından değil de, Hz.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
İlgili 41 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?" sorusuna yanıtı şu şekilde: "Farz namazların, üçüncü ve/veya dördüncü rekâtında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Yani ibadetleri, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak durumundayız. Farz namazların son iki rekâtında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rekâtında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Namazda sûreleri Mushaf'taki sıraya göre okumanın hükmü nedir? Sünnete uygun olan, namazda okunan âyet ve sûrelerin Mushaf'taki sıraya göre okunmasıdır. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından kendinden önceki bir sûreyi veya âyeti okumak tenzîhen mekruhtur.
Namazlardan sonra, okunması gereken belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder. Hep aynı duayı okumak da uygun değildir.
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Peygamber (s.a.s.), farz namazların öncesinde ve sonrasında sünnet namazları kılmış ve ümmetine de tavsiye etmiştir. Bundan dolayı vakit namazlarıyla birlikte eda edilen düzenli (revâtib) sünnetler imkânlar ölçüsünde kılınmalıdır.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
İlk iki rekâtta okunan ayetlerin veya surelerin sonraki rekatlarda tekrarlanmasının hükmü nedir? Dört rekatlı sünnet namazlarda her iki rekat müstakil kabul edildiğinden (bk. İbn Abidîn, Reddü'l-muhtar, 2/456) 1. ve 2. rekatta okunan zamm-ı sureleri 3. ve 4. rekatta da okumak, namaza bir zarar vermez.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Yani ibadetler, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak ile sorumluyuz. Farz namazların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Namazda okunan sûre ve dualarda, kelimeyi tekrarlayınca mana değişirse, namaz bozulur. Rabbi Rabbil'âlemîn, mâliki mâliki yevmiddîn deyince bozulur. Fakat, mananın değiştiğini bilmezse veya ağzından kaçarsa yahut harfi doğru okumak için tekrar ederse, namaz bozulmaz.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Fatiha suresi her rekatta okunan bir zammı suredir. Besmele çekerek Fatiha suresi okunur. Namazda okunan bir diğer zammı sure ise Fil suresidir. Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Rekâttakinden kısa olmalıdır. Ayetel Kürsi Kuran-ı Kerim içerisinde bir ayet olduğu için Fatiha Suresinden sonra okunabilir.
Secdede başını, karganın yemini gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek, namazı bozar. Soruyu soran kimseye rükû sırasında mutmain oluncaya kadar beklemesini, acele etmemesini ve üç defa veya daha fazla şu duâyı okumasını tavsiye ederiz.
Öğle namazının farzında öncelikle farza niyet edildikten sonra Sübhaneke okunur ve besmele çekilir. Besmeleden sonra fatiha suresi okunur ve sonra zammı sure okunur. Zammı surenin anlamı Kuranı kerimde yer alan en az 3 ayet okunmasıdır.
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez. Bu yazdıklarınız çerçevesinde esasen sehiv secdesi yapmanız gerekmez. Farzı unutup sonradan yaptıysanız bu sebeple sehiv secdesi yapacak iken yapmasanız namazınız sahih olur.
Yatsı namazı farzı kılınışı şöyledir; Niyet edildikten sonra Allahu Ekber denilerek subhaneke okunur. Ardından besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur fatiha suresinden sonra Kuranı Kerimden en az üç ayet veya zammı sure okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri