Deprem bölgesi mi? Fas aslında bu kadar güçlü depremlerin meydana geldiği bir bölge değil. 1900 yılından bu yana büyüklüğü 6.0'dan daha fazla olan bir deprem yaşanmadı.
"FAS'TA DOĞU-BATI UZANIMLI BİNDİRME FAYI KIRILMIŞ"
Bu fay aynı zamanda güneydeki Afrika Levhası ile kuzeydeki Avrasya Levhası arasındaki çarpışma bölgesinde yer alıyor.
Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Deprem sonrası ülkede zihinsel ve fiziksel hasarın giderilmesinin uzun zaman alacağı açık.
IFRC, Fas'taki depremin bulgularına ilişkin yeni rapor yayımladı. Buna göre Fas, 8 Eylül'de yerel saatle 23.00 sıralarında 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı, 19 dakika sonra 4,9 büyüklüğünde artçı sarsıntı yaşandı.
Deprem pek çok kentte hasara yol açtı
Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı. Fas medyası, önceki gün yerel saatle 23.10'da meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiğini belirtti.
İlgili 35 soru bulundu
Fas'ın modern tarihinin en yıkıcı depremlerinden biri 29 Şubat 1960'ta, Atlantik Okyanusu kıyısındaki Agadir şehri yakınlarında meydana geldi. Deprem 5,8 büyüklüğünde olmasına rağmen merkezinin sığ olması nedeniyle yüzeyde şiddetli bir sarsıntıya neden oldu.
Fas'ta 8 Eylül'de yerel saatle 23.10'da merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş'te meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 946'ya yükseldiğini duyurdu.
8 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü, Marakeş kentinin El-Huz bölgesi olarak açıklandı.
Deprem, pek çok kentte hasara yol açtı
Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı. Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.
Depremin şiddeti, arama görevlilerinin ekipman eksikliği ve özellikle gerçekleşen coğrafyanın dağlık olması hasebiyle kurtarma çalışmalarının aksaması, Fas'ın kimden gelirse gelsin hiçbir yardımı reddedemeyeceğine işaret ediyordu.
Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem
Depremden etkilenen 5 bölgede yaklaşık 50 bin evin tamamen veya kısmen çöktüğüne işaret edilen açıklamada, devletin depremden etkilenen ailelere 30 bin dirhem (yaklaşık 3 bin dolar) değerinde acil yardım sağlayacağı kaydedildi.
Yardım kampanyası başlatma kararı alan Faslılar, kısa zamanda ilgi gören kampanyayla 1 milyon lira yardım toplamayı başardı. Topladıkları yardımın üçte ikisiyle AFAD'ın ihtiyaç listesine göre havlu ve hijyen malzemesi alan Faslılar, bu yardımları Hatay'a ulaştırdı.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Bölgelerin sayısı ilk olarak 16 iken 2015 yılından bu yana Fas 12 bölgeye ayrılmaktadır.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Dünya haritası üzerinde Fas'ın Afrika'nın kuzeybatı ucunda, Akdeniz'in güneyinde Atlas Okyanusu'nun ise doğusunda yer aldığını görebilirsiniz. Fas'ın sınır komşuları ise Tunus ve Cezayir'dir. Fas, İspanya'nın güneyine yalnızca 13 km uzaklıktadır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
Kaç kişi hayatını kaybetti? Depremde hayatını kaybeden 2.122 kişiden 1.351'i 2014 nüfus sayımına göre 570.00'den fazla nüfusa sahip Al-Huz bölgesinden. Halk Arapça ve Fas'ın en yaygın yerli dili olan Tachelhit'i onuşuyor. Dağ yamaçlarına kil ve kerpiçten inşa edilen köyler yerle bir oldu.
Başkenti Rabat'tır. Büyük şehirleri Kazablanka, Agadir, Fez, Marakeş, Meknes, Tetouan, Tanca, Oujda, Ouarzazate ve Laayoune'dir (Batı Sahra).
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli depremin merkez üssü Sumatra, büyüklüğü 9,1'di. Yaklaşık 10 dakika süren depremde, 230 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem sonucu oluşan metrelerce yükseklikteki dev dalgalar, Endonezya'nın yanı sıra Asya'nın kuzeyi ve Afrika'nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi.
Dünyanın bilinen en büyük depremi Şili Depremi olarak bilinmektedir. Kayıtlara geçen en büyük deprem olan Şili Depremi'nin şiddeti ise 9.5'tir. Güney Amerika'da yer alan Şili'de gerçekleşen bu depremden dolayı 1655 kişi hayatını kaybetmiştir.
Dalganın genliği yaklaşık 3 inç (7,6 cm) idi ve yaklaşık 40 –45 dakika sürdü. Depremden önce ve sonra nirengi verilerinin analizi, gözlenen yoğunluk verileriyle uyumlu olarak, San Andreas Fayı boyunca meydana gelen kırılmanın yaklaşık 500 kilometre (310 mi) uzunluğunda olduğunu güçlü şekilde ortaya koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri